ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ενεργειακά και η προεκλογική

Είναι πολύ πιθανόν στην ΑΟΖ της Κύπρου να ανακαλυφθεί κοίτασμα παρόμοιο με το τεράστιο αιγυπτιακό «Ζορ», όπως είπε την Τρίτη στο περιθώριο του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία, ο επικεφαλής του τομέα γεωτρήσεων της ΕΝΙ Λούκα Μπερτέλι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αρχίσει η γεώτρηση πριν από το τέλος του χρόνου, γεγονός -είπε- που θα εξαρτηθεί από το πότε θα υπογραφεί το νέο συμβόλαιο με τις Αρχές της Κ.Δ.

Η Κύπρος δεν έχει επιλογή παρά να προχωρήσει στις γεωτρήσεις ανεξαρτήτως των απειλών της Τουρκίας, λέει σήμερα στην «Κ», ο υπ. Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εξηγώντας ότι, «εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει μέχρι ποιου σημείου θα φθάσει, και αν θα διαβεί την κόκκινη γραμμή ώστε να φέρει και την ευθύνη για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις. Και τότε δεν θα έχει απέναντί της μόνο τη μικρή Κύπρο, αλλά τα μεγάλα κράτη των οποίων οι εταιρείες έχουν σημαντική επιρροή».

Ο υπουργός ακολουθεί τον συλλογισμό του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ελλαδικό ΣΚΑΙ, είχε πει ότι «τουρκικά πλοία δεν θα παρενοχλήσουν τις εταιρείες γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι θίγονται συμφέροντα μεγάλων χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Τώρα είναι και η Αμερική. Με την Exxon Mobil, εάν τελικά ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, είναι κάτι το οποίο προστατεύει -αν θέλετε-, λόγω συμφερόντων τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στην ΑΟΖ της». Δεν ξέρω αν οι δηλώσεις αυτές των δύο κορυφαίων της κυβέρνησης της Λευκωσίας προκύπτουν μετά από διαβουλεύσεις, με Ρώμη, Παρίσι και Ουάσιγκτον, θέλω όμως πολύ να πιστεύω, ότι δεν προκύπτουν απλώς κατόπιν εκτιμήσεων της κατάστασης, διότι σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τις ΗΠΑ σήμερα, δύσκολο είναι να εξασφαλιστεί οποιαδήποτε εγγύηση.

Παράλληλα η προσοχή Αμερικανών και Ευρωπαίων είναι πρωτίστως στραμμένη στη ρευστή κατάσταση στην περιοχή γενικότερα και ειδικότερα -στην παρούσα συγκυρία- στην Τουρκία, η οποία λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής της σημασίας έχει τη δυνατότητα να ελίσσεται πέριξ «των συμφερόντων των μεγάλων χωρών», στις οποίες αναφέρονται και οι κύριοι Αναστασιάδης και Κασουλίδης. Τι μπορεί να σημαίνει για την Κύπρο η έναρξη γεωτρήσεων και η εκμετάλλευσή τους, ιδιαίτερα αν τα κοιτάσματα είναι των μεγεθών στα οποία αναφέρθηκε ο Λούκα Μπερτέλι της ΕΝΙ;

Το δίχως άλλο μεγάλη οικονομική δραστηριότητα στο νησί, όπου θα πρέπει να φιλοξενηθούν εγκαταστάσεις και γραφεία των εταιριών, βιομηχανίες ίσως του δευτερογενούς τομέα και πολλές εκατοντάδες κόσμου, για πολλά χρόνια. Για την εξυπηρέτηση ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου σχεδίου θα δουλέψουν πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες άνθρωποι, θα αγοραστούν και θα ενοικιαστούν οικίες και υποστατικά, στοιχεία που συνηγορούν σε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη για ένα μικρό κράτος που ταλανίζεται από οικονομική κρίση όπως η Κύπρος, η οποία εκτός των άλλων θετικών που έχει να επιδείξει ως βάση για τα ενεργειακά, είναι και μέλος της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα στο εγγύς μέλλον η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει και ως κόμβος εξυπηρέτησης του τεράστιου μεταπολεμικού σχεδίου ανοικοδόμησης της Συρίας το οποίο βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Μόνες προϋποθέσεις για πραγμάτωση αυτού του σχεδιασμού είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια στο νησί κι αυτές δεν μπορούν να διασφαλιστούν χωρίς διευθέτηση του Κυπριακού. Απλώς διότι η Άγκυρα με τη δυνατότητα που έχει να ελίσσεται πέριξ «των συμφερόντων των μεγάλων χωρών», θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι δεν θα εξασφαλίσει ρόλο και στο ενεργειακό τοπίο της περιοχής, ενώ σε αντίθετη περίπτωση έχει και τη δυνατότητα, αν το θελήσει, να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Κύπρο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι πολιτικές δυνάμεις, να σοβαρευτούν αφήνοντας κατά μέρος τα προεκλογικά παίγνια. Οι καρέκλες της εξουσίας δεν θα χαθούν, ο τόπος μπορεί…

X