ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:46
 

Εισαγγελέας, ελεγκτής και δημόσιο συμφέρον

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Με αφορμή τη διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου και κυρίως τη δημοσίευση κάποιων από αυτά, ο γενικός εισαγγελέας αρχικά (5/12/2017) και κατόπιν ο γενικός ελεγκτής (21/12/2017) επέσεισαν επί των κεφαλών των δημοσιογράφων, όχι όσων έγραψαν αλλά όλων, την απειλή της φυλάκισης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η δεύτερη τη τάξη της Νομικής Υπηρεσίας είχε αναπτύξει με τις ρωσικές αρχές σχέση που υπερέβαινε σε οικειότητα και ενδεχομένως και ουσιαστικά, πρωτόκολλα και κανόνες, σε βαθμό που μόνο σε πρακτορικές ταινίες συναντά κανείς. Όταν όμως δεν πρόκειται περί ταινίας, τότε το πράγμα αλλάζει δραματικά, καθώς κάποια λίαν εύγλωττα emails με τους Ρώσους, επισυνάπτονταν και στον γενικό εισαγγελέα.

Από το περιεχόμενό τους δε, είδαμε να εμπλέκονται σε αυτά κράτη μέλη της Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, γεγονός που εκ των πραγμάτων φέρνει σε δυσχερή θέση τη Λευκωσία. Χαρακτηριστικό το email της (20/3/2013) στον Αλεξάντερ Μαλιούφιν της Νομικής Υπηρεσίας της Μόσχας, διά του οποίου καταγγέλλει η Λοϊζίδου την Ε.Ε. ότι θέλει να καταστρέψει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία… Υπό τας περιστάσεις, μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να διαφωνούν με τη θέση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ), ότι «των όποιων προσωπικών δεδομένων –της Ε. Λοϊζίδου στην προκειμένη περίπτωση– υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον», πόσω μάλλον να χλευάζουν την ΕΔΔ μέσω facebook, όπως έκανε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του της 21/12/2017, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται στον «Πολίτη», ο οποίος όπως ισχυρίζεται «μετέδωσε υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» […] «με το δήθεν δικαίωμα να παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία, όταν τάχα θα κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» (δείτε λήμμα WikiLeaks). Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. ελεγκτής, δεν αντιλαμβάνεται ότι διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον, τότε κατά την αντίληψή μας, αποκαλύπτει ίδιον πρόβλημα.

Από την άλλη ο εισαγγελέας, μετά την ανάρτηση σε ρωσικό ιστότοπο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Λοϊζίδου, διέταξε πειθαρχική έρευνα για την υφιστάμενή του και κατόπιν ποινική έρευνα, για τη διαρροή ενδεικτικά των προθέσεών του. Εξ αυτού -κατά την αντίληψη ημών των κοινών θνητών, προκύπτει ότι ο κ. Κληρίδης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρακτόρευσης υπέρ άλλου κράτους ή και πλήγμα της ασφάλειας της Κ.Δ. ή και την έκθεση διεθνώς της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών με διάτρητη πλέον την εμπιστοσύνη στις αρχές. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε και επιχειρούμενη επαλήθευση των κατηγοριών –που εσχάτως εντάθηκαν με ανταποκρίσεις αμερικανικών κυρίως καναλιών– από ξένα ΜΜΕ κατά της Κύπρου, ότι δηλαδή το νησί αποτελεί ρωσικό προτεκτοράτο και καταφύγιο ολιγαρχών που ξεπλένουν εδώ βρώμικο χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι κατηγορίες ήταν η νάρκη που εξερράγη κάτω από τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας και προκάλεσε την κατακρήμνισή της το 2013. Όμως το μείζον είναι ότι ο εισαγγελέας, ενώ θα έπρεπε να λάβει υπόψη τα πιο πάνω που συνιστούν νέα νάρκη για την Κύπρο, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος να επιληφθεί νομικά του ζητήματος, αντί να προτείνει στον Πρόεδρο διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής από εγνωσμένου κύρους πρόσωπα ώστε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα –αφού κι ο ίδιος ενδεχομένως να ελέγχεται ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, το πήρε πάνω του αποφασίζοντας πειθαρχική έρευνα, που θα καταλήξει στα χέρια του. Ως να έχει κάτι να κρύψει και το χειρότερο, ως να μη μας παρακολουθούν οι ξένοι.

Αυτό μόνο αφελείς μπορεί να το πιστεύουν, και το λέμε μετά λόγου γνώσεως, αφού σε συζητήσεις με διπλωμάτες, το ζήτημα επισκιάζει και το ενδιαφέρον τους για τις προεδρικές εκλογές. Μετά λόγου γνώσεως λέμε ακόμα ότι η ανησυχία έκθεσης της Κύπρου διεθνώς αποτελεί το «κρυμμένο τραύμα» της Λευκωσίας, η οποία κρύβει τον εκνευρισμό της, όχι λόγω εκλογών αλλά λόγω ακριβώς των διεθνών επιπλοκών που ενδεχομένως να βάλουν ξανά τον τόπο και την οικονομία στη θέση του παρία της Ευρώπης. Ποιοι στην τελική εξυπηρετούν και ποιοι πλήττουν το δημόσιο συμφέρον;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Aφήσατε όμως μόνο τον ΠΟΛΙΤΗ κ. Παράσχο να τα βγάλει στην φόρα, θα μπορούσε και η Καθημερινή να συμβάλει περισσότερο και όχι να σιωπά όπως τον Φιλελεύθερο, το ίδιο ισχύει και τον Δήμαρχο Πάφου...

Αρμαγεδών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X