ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία είναι και δεν αλλάζει

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Όσο και να θέλει κάποιος να κρύψει κάτω από το χαλί τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν μπορεί να το πετύχει. Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ξεπέρασαν κάθε όριο.

Στην Ευρώπη ακούει κανείς τι γίνεται στην περιοχή; Οι βολεμένοι εταίροι της Ελλάδας ακούνε τι λένε οι Τούρκοι; Απειλούν Θεούς και δαίμονες λες και βρισκόμαστε σε εποχές σκοτεινές. Και αν αυτοί θέλουν να είναι δικαίωμά τους.

Η υπόλοιπη Ευρώπη; Το τι έγινε στα Ίμια αφορά το παρελθόν όπως παρελθόν είναι και η ηγεσία που ήθελε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα να την έπαιρνε ο αέρας. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια.

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολη περίοδο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα στηθεί στα γόνατα επειδή ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου και ο κάθε σε… ούλογλου νομίζει ότι μπορεί να κάνει περίπατο αυτοί και οι γαλονάδες.

Η Ελλάδα, έστω και χρεωκοπημένη, απέδειξε ότι είναι κράτος. Στην Τουρκία πρέπει να αντιληφθούν ότι ο δυτικός κόσμος λειτουργεί με κανόνες. Πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία που μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα συλλαμβάνει είκοσι χιλιάδες πολίτες της, όπως γινόταν κάποτε.

Υπάρχουν δομές και όρια. Η εξουσία τουλάχιστον σε θεμελιώδη ζητήματα δεν είναι τσιφλίκι του κάθε Ερντογάν, Τσαβούσογλου ή του κάθε άλλου. Σωστά η Αθήνα αντέδρασε όπως αντέδρασε. Ας αφήσει τα καουμποϊλίκια και τις πασαρέλες για τους... ούλογλου.

Πριν από μερικά χρόνια οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν την Τουρκία υπό τον φόβο των εξήντα εκατομμυρίων μουσουλμάνων κατοίκων της. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει θέση στην Ευρώπη. Πρόκειται για δύο κόσμους από διαφορετικούς πλανήτες.

Οι διαφορές δεν είναι θρησκευτικές ή πολιτισμικές. Αυτά τα λένε οι ίδιοι για να δικαιολογήσουν την απομόνωση της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι όπως είναι αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φθάσει στο σημείο να παίρνει άδεια από τον κάθε σε..ούλογλου αν θα πετάξει ο έλληνας ΥΠΑΜ πάνω από τα Ίμια.

Η Ελλάδα δεν προκαλεί, πρέπει όμως και στην Αθήνα να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που γίνει «ατύχημα» η υπομονή έχει και τα όριά της.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση