ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στη ζωή κάθε ανθρώπου έρχονται κάποιες στιγμές που τον ξυπνούν από τον λήθαργο των μικρών και ασήμαντων στιγμών της καθημερινότητας. Κάποιες στιγμές που δίνουν αξία σε «ξεχασμένα» λόγια, εικόνες, αρώματα και βιώματα.

Απλές στιγμές με ουσία που όμως μπορούν να ανακαλέσουν μνήμες και αισθήματα.

Τέτοιες στιγμές μπορεί να ήταν ένα πάρτι του μοναχικού Λούκυ Λουκ στη Βουλιαγμένη ή μια απουσία, ένας χαμός. Χαμένοι μέσα στη μικρή και ανούσια καθημερινότητά μας ξεχνάμε ότι ζωή παίρνει αξία από τα μικρά και πολλές φορές «ασήμαντα».

Όπως στην περίοδο της αθωότητας που η ποσότητα ή η εικόνα δεν ήταν παράγοντας ευτυχίας. Τότε που η παρέα ήταν η ζωή μας όλη. Τότε που το φεγγάρι άνοιγε τις ψυχές και καρδιές των ανθρώπων, όπως ο ατμός ανοίγει τους πόρους του δέρματος.

Σε κάποια παραλία με το λεωφορείο της γραμμής και στο κασετόφωνο για συντροφιά έναν μοναχικό τραγουδοποιό να αφυπνίζει ψυχές. Τότε που ο τρόπος ζωής δεν απαιτούσε τα πολλά. Ένα μπουκάλι αλκοόλ, καλή συντροφιά και όσο πάει.

Τα πάρτι στη Βουλιαγμένη χάθηκαν, γιατί χάθηκε ο τρόπος ζωής μας. Τη θέση της απλότητας πήρε η μαρκίζα και η ψευδαίσθηση. Οι παρέες διαλύθηκαν, χάθηκαν ή συρρικνώθηκαν, δίνοντας χώρο στην επίπλαστη ευτυχία.

Μέχρι τη στιγμή που ένα γεγονός, τις περισσότερες φορές τραγικό, να ανακαλέσει μνήμες. Όπως ο χαμός του εκφραστή μιας περιόδου που σημάδεψε γενιές ή ενός αγαπημένου προσώπου.

Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, το μόνο που διαφέρει είναι η ένταση.

Στη δική μου περίπτωση ο χαμός του Λουκιανού Κηλαηδόνη ήλθε την ίδια στιγμή με τον χαμό αγαπημένου προσώπου. Η έκφραση θλίψης δεν έχει να κάνει με τη φυσική παρουσία ή απουσία.

Το αντίο για κάποιους είναι ίσως η πιο μια μοναχική στιγμή. Όπως και η μνήμη. Ένα λιτό αντίο το λιγότερο σε όσους ομόρφυναν τα καλύτερά μας χρόνια σε κάποιες παραλίες ή μέσα στα χειμωνιάτικα τα μπαρ.

tomarasa@kathimerini.com.cy

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση