ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον κόσμο της η ΠΑΣΥΔΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το μνημόνιο μάς τελείωσε, οι επιπτώσεις του μνημονίου όμως έμειναν και η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων «χτενίζεται». Η τριετία 2013-2016 φαίνεται ότι δεν μας έβαλε μυαλό. Είναι θεμιτό ένας συντεχνιακός να διεκδικεί το καλύτερο για τον κλάδο που εκπροσωπεί όμως ακόμα και οι διεκδικήσεις έχουν και τα όριά τους.

Η απαίτηση του Γλαύκου Χατζηπέτρου της ΠΑΣΥΔΥ όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από την καταβολή συνεισφοράς στο ΓεΣΥ είναι πρόκληση με ό,τι περίβλημα και αν τυλιχθεί η διεκδίκηση. Και το πιο προκλητικό είναι ότι η εξαίρεση θα επιδιωχθεί μέσω της δικαστηρίων.

Η συγκεκριμένη διεκδίκηση, εάν και εφόσον φθάσει στις δικαστικές αίθουσες, θα φέρει τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο σε σύγκρουση με την υπόλοιπη κοινωνία και όχι άδικα. Στο ΓεΣΥ όλοι θα έχουν συνεισφορά. Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να εξαιρεθούν; Μήπως γιατί είναι χαμηλά αμειβόμενοι; Μήπως συγκαταλέγονται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Μήπως είναι εργαζόμενοι δεύτερης διαλογής; Γιατί με την ίδια λογική που ανέπτυξε ο κ. Χατζηπέτρου, ότι δηλαδή τις εισφορές των δημοσίων πρέπει να τις καταβάλει το κράτος εργοδότης, θα πρέπει να αντιδράσουν και οι άλλες συντεχνίες. Να απαιτήσουν και στον ιδιωτικό τομέα, που οι εργαζόμενοι αμείβονται πλουσιοπάροχα, που είναι προνομιούχοι, που έχουν μαύρα μεσάνυχτα για την ύπαρξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που η εργασιακή τους ασφάλεια είναι δεδομένη, ο εργοδότης τους να επωμιστεί τη συνεισφορά τους στο ΓεΣΥ.

Ακόμα και αν μία τέτοια εξαίρεση την υποστηρίζει ο νόμος να υπενθυμίσουμε στον κ. Χατζηπέτρου ότι τη χρονική περίοδο που θεσπίσθηκε δεν υπήρχαν μνημόνια. Το θέμα που έχει προκύψει στην προκειμένη περίπτωση είναι ηθικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γιατί, εκτός από την κυβέρνηση, η ΠΑΣΥΔΥ θα πρέπει να πείσει για το «δίκαιο» αίτημά της την άλλη κοινωνία που είναι «προνομιούχα», που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, που δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Εάν τους πείσει, εγώ προτείνω στον υπουργό Υγείας οι δημόσιοι υπάλληλοι όχι μόνο να μη συνεισφέρουν οικονομικά, αλλά, όταν θα χρειασθεί, να απολαμβάνουν υπηρεσιών υγείας VIP, όλα δωρεάν.

Να υπενθυμίσω στον κ. Χατζηπέτρου ότι εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους την κρίση την πλήρωσαν και οι ιδιωτικοί προνομιούχοι εργαζόμενοι. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς την πλήρωσαν προκαταβολικά και πολύ πριν ξεσπάσει το τσουνάμι.

Δεν έχω κάτι εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων αλλά η ΠΑΣΥΔΥ πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν όρια. Θεωρώ δεδομένο ότι η απαίτηση δεν θα γίνει αποδεκτή και η ΠΑΣΥΔΥ ας πάει στα δικαστήρια.

tomarasa@kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση