ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Ποιος μπορεί να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ;

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

« Η πολιτική βούληση φαίνεται στην πράξη. Και επειδή από λόγια, εξαγγελίες και διακηρύξεις χορτάσαμε στην πράξη κρινόμαστε όλοι μας. Και τι λέει η πράξη; Πως το 2017, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ. Και πως από την επόμενη μέρα το εφαρμόζει».

Στην προεκλογική δίνη ακούμε πολλά και θα ακούσουμε ακόμα περισσότερα. Πέραν της έλλειψης επιχειρημάτων στην αντιπαράθεση η προσπάθεια αποδόμησης των μεταρρυθμίσεων που έγιναν αυτά τα χρόνια προκαλεί. Προκαλεί τη λογική, τη διαδικασία ανάπτυξης της πολιτικής. Ενίοτε προκαλεί εκνευρισμό ή και γέλωτα, διαδοχικά ή και ταυτόχρονα. Αμφισβητούν ακόμα και αυτή την πολιτική πρόθεση που ήταν ο καταλύτης για να έρθουν τα νομοσχέδια και να ψηφιστούν στη Βουλή. Αλήθεια, υπάρχει καταλληλότερος να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ από αυτόν που το πίστεψε, που έγραψε το νομοσχέδιο και που το έφερε στη Βουλή;

Αυτή τη βδομάδα ακούσαμε τόσα πολλά μαζεμένα που δεν ξέρεις αν θα κλάψεις ή αν θα γελάσεις. Η λάσπη πέρασε μέσα από κάθε νοσοκομείο, μπήκε και βγήκε στα σπίτια όλων μας. Γιατί η υγεία μας αφορά όλους. Η δε φράση «τον έχουμε ηχογραφημένο» που εκστόμισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος έριξε το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης στο πεζοδρόμιο. Και το πείσμα του να μην παραδεχθεί το λάθος τους και να προσπαθήσει να το καλύψει με άλλα ψέματα, κάνοντας κωλοτούμπες και πιρουέτες το έσπρωξε στον δρόμο. Γκρεμοτσακισμένο, τσαλαπατημένο και με ακατάσχετη αιμορραγία. Η «τον έχουμε ηχογραφημένο» φράση μας παίρνει πίσω, σε πολιτικό μεσαίωνα. Μας θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα που οι ρουφιάνοι και οι καταδότες έπαιρναν παράσημα. Μας επιβεβαιώνει κατάματα πως ο αέρας που κουβαλούν, ο Νικόλας και η παρέα του, δεν είναι φρέσκος, δεν είναι καθαρός. Και μας προειδοποιούν πως μπορεί να έχουμε ηχογραφημένο τον οποιοδήποτε. Όποιον δεν γουστάρουμε. Αυτόν ή αυτά που λέει ή κάνει. Η «τον έχουμε ηχογραφημένο» φράση θα μείνει στην ιστορία της πολιτικής συζήτησης του τόπου μας να χάσκει πάνω από τα κεφάλιά μας. Και να μας θυμίζει πως τέτοιο και πιο χαμηλό θα είναι το επίπεδό της όσο δεν αντιδρούμε με τέτοιες συμπεριφορές.

Στην ουσία τώρα. Αν τον Γιώργο Παμπορίδη μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει για κάτι αυτό σίγουρα δεν είναι πως δεν πιστεύει στο μονοασφαλιστικό. Το πολέμησε από την αρχή μέχρι το τέλος. Μπήκε μπροστά και έκανε ό,τι δεν έκαναν δύο κυβερνήσεις και πέντε - έξι υπουργοί Υγείας. Συγκρούστηκε με όσους δεν ήθελαν την ψήφιση και την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Στο νομοσχέδιο που ομόφωνα ψηφίστηκε τον Ιούνιο στο Κοινοβούλιο υπάρχει πρόνοια αναθεώρησης. Αυτό είναι αλήθεια. Και ήταν ένα σημείο που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων τον Ιούλιο του 2016. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Από την επόμενη μέρα, μέχρι και πέντε χρόνια μετά που η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα τεθεί σε πλήρη τροχιά.

Η πολιτική βούληση φαίνεται στην πράξη. Και επειδή από λόγια, εξαγγελίες και διακηρύξεις χορτάσαμε στην πράξη κρινόμαστε όλοι μας. Και τι λέει η πράξη; Πως το 2017, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ. Και πως από την επόμενη μέρα το εφαρμόζει. Μέχρι το τέλος του 2017 θα διοριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αυτονόμησης, στις επόμενες μέρες θα υπογραφεί το συμβόλαιο για τη μηχανογράφηση, τα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων ήδη δουλεύουν απογεύματα, και πολύ σύντομα απογεύματα θα εργάζονται και τα εξωτερικά ιατρεία. Στην πράξη, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχει ξεκινήσει.

Το ΓΕΣΥ μπορεί να το εφαρμόσει αυτός που το πίστεψε, το πολέμησε, το σύγγραψε και το υλοποιεί. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν αυτά τα χρόνια. Όσο και αν τρέχουν πολλοί να υιοθετήσουν την πατρότητα, ιδιαίτερα σε παιδιά που έκαναν τα πρώτα του βήματα, όλοι αναγνωρίζουν τους γονείς. Αυτοί είναι και οι καλύτεροι να τα μεγαλώσουν και να τα παραδώσουν στην κοινωνία. Και αυτό θα γίνει.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ | twitter: @dmdemetriou

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

ΓεΣΥ: Εμμένει στη θέση του για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής ο ΠΙΣ

«Yπουργέ, ο ιστάμενος στα αριστερά σου γιατρός δεν επιθυμεί να δει το ΓΕΣΥ να εργάζεται, αν δεν το ...»
ΑΚΑ  |  08:53

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση