ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ήθος χάθηκε στη λάσπη

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Το πολιτικό επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας το δείχνει δυστυχώς η ποιότητα των επιχειρημάτων και το ύφος του πολιτικού διαλόγου. Διατρέχοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαβάζοντας τις εφημερίδες αντιλαμβάνομαι ότι το αφήγημα που έχουν επιλέξει κάποιοι στηρίζεται σε ασύστολα ψέματα και συνθήματα. Αυτή η εκστρατεία της δυσφήμισης ακολουθεί μια κατηφόρα χωρίς προηγούμενο.

Θεωρώ ότι ως κοινωνία αξίζουμε και θέλουμε καλύτερο επίπεδο πολιτικής συζήτησης. Από την πρώτη στιγμή η αντίδραση στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη δεν βρήκε απέναντι της επιχειρήματα, ούτε καν με την ουσία της υποψηφιότητας δεν καταπιάνονταν τα πυρά που δέχθηκε.

Αντίθετα, πολύς λόγος έγινε για το αναλόγιο που είχε μπροστά του ο Πρόεδρος και τον συμβολισμό της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας στο πλαίσιο του απολογισμού της πενταετίας. Αυτό έγινε αβίαστα, το επιτελείο Παπαδόπουλου δεν έλαβε καν υπόψη ότι ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από το Προεδρικό Μέγαρο, καθήμενος στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τις συχνότητες του κρατικού καναλιού.

Η έλλειψη επιχειρημάτων πήρε μορφή λασπολογίας, όταν η συγκεκριμένη εκδήλωση ονομάστηκε «φιέστα» με τα χρήματα του φορολογούμενου, καταγγέλλοντας διασπάθιση δημόσιου χρήματος και απαιτώντας μάλιστα σε βάθος έρευνα. Όταν η έρευνα απέδειξε ότι όλα τα έξοδα ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καμία απολύτως δαπάνη δεν έγινε από πλευράς του κράτους, δεν ακούστηκε ούτε μια συγγνώμη.

Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος διαστρεβλώνοντας τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων, «κραδαίνοντας» τις θέσεις της άλλης πλευράς ως συμφωνημένα κείμενα, επέμενε ότι ο κ. Ακιντζί θα διορίζει τους Ελληνοκύπριους βουλευτές. Χρειάστηκε η παρέμβαση του διαπραγματευτή της πλευράς μας, που απέρριψε τις κατηγορίες ως ανυπόστατες, για να καταλαγιάσει η συζήτηση χωρίς όμως να λεχθεί ποτέ ένα σεμνό mea culpa.


Η σπίλωση αυτή γίνεται κατά συρροή, αφού το ψέμα και η λάσπη είναι σήμερα το μόνο όπλο στα χέρια των ανθυποψηφίων του Αναστασιάδη. Δεν αποτελούν φαινόμενο περιορισμένο, οι ψευδείς δηλώσεις εκτοξεύονται από τα πλέον επίσημα χείλη, εκπρόσωποι επιτελείων, αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενίοτε προεξαρχόντων των ίδιων των υποψηφίων.
Καταφεύγουν, λοιπόν, σε συζητήσεις για αναλόγια και συμβολισμούς, μετατρέπουν τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε θέση που αποδέχθηκε η πλευρά μας γιατί δεν βρίσκουν επιχειρήματα εναντίον του Αναστασιάδη, επί της ουσίας της διακυβέρνησής του μέχρι σήμερα. Προφανώς δεν ισχυρίζομαι ότι η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει το αλάθητο. Ούτε βέβαια ισχυρίζομαι ότι δεν έχουν την απαραίτητη νοημοσύνη για να τα αναδείξουν. Τουναντίον, ο ισχυρισμός μου είναι ότι συνειδητά επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της λάσπης και της επιδερμικής κριτικής και όχι της ουσιαστικής επιχειρηματολογίας για τα λάθη ή τις παραλείψεις της τελευταίας πενταετίας. Είναι εξόχως ζήτημα ήθους και παιδείας. Και σίγουρα έλλειψης οράματος και στρατηγικής.


Το «ξεκατίνιασμα» αυτό δεν μπορεί πλέον να απασχολεί τις επιτροπές της Βουλής και τους θεσμούς του κράτους. Το μόνο που πετυχαίνει η εκστρατεία λάσπης είναι να ισοπεδώσει τον πολιτικό πολιτισμό μας. Δηλητηριάζει τη δημόσια συζήτηση. Χρειάζεται νέο πολιτικό ήθος που δεν θα οδηγεί τους πολίτες στην απάθεια και να αποξενώνει τους πολιτικούς από την πολιτική, δεν θα κλείνουν αφτιά και δεν θα γυρίζουν πλάτη. Χρειαζόμαστε λόγο και επίπεδο, ήθος και όραμα που θα στρέψει τους πολίτες ξανά δίπλα από τους πολιτικούς και την κοινωνία δίπλα από την πολιτική.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Twitter: @dmdemetriou

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Τα πάνω κάτω στο ΔΣ της Cyta από γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα

«Ο καλύτερος κουγκάς της κυβέρνησης!!! Καλλύτερο εν θέλει!!! Aκούεις τον και σβήνεις την τηλεόραση!!! ...»
knak  |  20:48

#PoliticsBlog Οι εμετοί, τα ξερατά και πιθανές θεραπείες

«η τάση προς εμετό μπορεί να προκλήθηκε απο το βούρκο στον οποίο κυλιέται ο Γενικός Εισαγγελέας »
leoegotora  |  12:54

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση