ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρόικα έφυγες νωρίς

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Προφανώς δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί το αυτονόητο. Ότι για να αλλάξει αυτό το απαράδεκτο σύστημα υγείας που για χρόνια υφίστανται οι πολίτες προϋπόθεση είναι η υπέρβαση. Και όταν λέω υπέρβαση εννοώ πως αν κάθε εμπλεκόμενος σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση δεν συνειδητοποιήσει πως πρέπει να παραχωρήσει κάτι από τα δεδομένα του, για το κοινό καλό, για να έχουμε δηλαδή ένα σύστημα υγείας για το οποίο να μην ντρεπόμαστε και το οποίο να μην μας προσβάλλει, τότε μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να συμβεί.

Για να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα υγείας το οποίο να σέβεται επιτέλους τον άνθρωπο και να του προσφέρει εκείνο το οποίο οφείλει κάθε πολιτισμένο κράτος να προσφέρει, δηλαδή συνθήκες που να μην υποτιμούν την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι οφείλουν να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης τους πέρα από τα τετραγωνικά του δικού τους μικρόκοσμου, των δικών τους συμφερόντων και του δικού τους τομαριού.

Με απλά λόγια το ΓΕΣΥ για να εφαρμοστεί προϋποθέτει να υπερβούμε τη νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει. Ποια νοοτροπία; Ο καθένας το τομάρι του χωρίς καμία κοινωνική συνείδηση και επίγνωση πως το δημόσιο συμφέρον προϋποθέτει προσωπικές θυσίες. Αναμφισβήτητα στην καλλιέργεια και στη συντήρηση αυτής της νοοτροπίας οι πρώτοι που συνέβαλαν ήταν και είναι οι πολιτικοί μας οι οποίοι έχουν διαβρώσει τόσο πολύ την έννοια του δημόσιου συμφέροντος ώστε να μην έχει κανένα αντίκτυπο στις συνειδήσεις των πολιτών.

Από την άλλη όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία και ούτε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ώστε οι πολίτες να μην επιδιώκουν την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας ειδικά όταν είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί η ζωή τους. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οφείλουν να αντιληφθούν πως οφείλουν να κάνουν υπερβάσεις και να μη μείνουν προσκολλημένοι στη στενομυαλιά που υπαγορεύει η «αρχή του βολέματος». Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί η στάση της ΠΑΣΥΔΥ και συγκεκριμένα του γ.γ. της κ. Χατζηπέτρου, αντανακλά αυτή ακριβώς τη νοοτροπία. Τι μας είπε ο κ. Χατζηπέτρου; Ότι το κράτος θα πρέπει να καταβάλει για λογαριασμό των δημόσιων υπαλλήλων και το ποσοστό της δικής τους συνεισφοράς διότι, όπως είπε, στους όρους εργοδότησής τους ήταν και η εξασφάλιση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το πιο εξωφρενικό ωστόσο, αυτό το οποίο καταδεικνύει πόσο στενόμυαλη είναι η συντεχνιακή λογική και πόσο αναίσθητη ως προς την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, ήταν η δήλωση του κ. Χατζηπέτρου ότι «δεν θα φέρει αυτή τη στιγμή προσκόμματα ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά αν ψηφιστεί η νομοθεσία θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την καταβολή της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων από το κράτος».

Με απλά λόγια μας είπε ότι θα μας τη φέρει πισώπλατα αργότερα. Λες και μόνο η ΠΑΣΥΔΥ έχει υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και λες και μόνο τα μέλη της έχουν υποστεί παρεκτροπές από τα συμφωνηθέντα με τους εργοδότες τους. Προφανώς ο κ. Χατζηπέτρου, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να υπερβούμε εαυτούς ώστε να έχουμε ένα σύστημα υγείας που να μην υποτιμά την αξιοπρέπεια μας. Και αντί να προσπαθήσει να πείσει τα μέλη του ότι προέχει αυτή η ανάγκη και προκειμένου να επιτευχθεί θα χρειαστεί να γίνουν θυσίες, βγαίνει με θράσος χιλίων πιθήκων για να δηλώσει ότι θα προσφύγει μετά στη Δικαιοσύνη. Κι αν αυτό δεν ονομάζεται πολιτική ανηθικότητα και τομαρισμός πέστε μου εσείς τι ονομάζεται;

Αν η εφαρμογή του ΓΕΣΥ επαφίεται στην κρίση τέτοιων ανθρώπων όπως ο κ. Χατζηπέτρου ή ακόμα χειρότερα αν τα κόμματα αντί να αντιδράσουν σ’ αυτές τις νοοτροπίες υιοθετήσουν τη συνήθη τους τακτική, να μετατρέψουν την ανάγκη μεταρρύθμισης σε προεκλογικό τους χαρτί, τότε είναι οφθαλμοφανές πως δεν έχουμε σωτηρία. Και πως τελικά ίσως η Τρόικα έφυγε πολύ πιο νωρίς από ό,τι θα έπρεπε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση