ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνέβη το αδιανόητο

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η μεγαλύτερη κρίση αγοραστικής δύναμης στην ιστορία της Eυρωζώνης τοποθετείται χρονικά μετά το κλείσιμο των οικονομιών που εφαρμόστηκε ως μέσο αντίδρασης στην πανδημία. Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έπιασε τους οικονομολόγους απροετοίμαστους αφού τα προβλεπτικά μοντέλα δεν είχαν τη δυνατότητα να μετρήσουν την ένταση του φαινομένου, το οποίο αρχικά χαρακτήρισαν ως μεταβατικό πληθωρισμό. Όταν όμως με το πέρασμα του χρόνου η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, τότε ξεκίνησε η επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Σε διάστημα δεκατεσσάρων μηνών η ΕΚΤ προχώρησε σε δέκα αυξήσεις των επιτοκίων φέρνοντας το επιτόκιο αναφοράς για καταθέσεις σε ευρώ στο 4% που είναι το ψηλότερο από την έναρξη του ευρώ.

Η αδυναμία της ΕΚΤ να προβλέψει τα όσα ακολούθησαν είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας. Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη έβαινε υποτονική σε όλες τις πλευρές του πλανήτη ενώ παράλληλα η απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού έφερε τον δείκτη στο πρωτόγνωρο 10,6% που καταγράφηκε πέρσι τον Οκτώβριο. Σήμερα, και μετά την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια και την επιθετική αύξηση των επιτοκίων ο πληθωρισμός, βρίσκεται στο 4,3%. Η ανάπτυξη όμως προβλέπεται ασθενική λόγω και της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

Συνεπώς, το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πώς θα διακυμανθεί η τιμή του πετρελαίου και των άλλων ενεργειακών προϊόντων στο προσεχές διάστημα. Και εκεί που όλοι φοβόντουσαν νέες γεωπολιτικές εντάσεις που θα έθεταν την προσπάθεια εκτός στόχων, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου είχαμε την έκρηξη βίας στην Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραηλινών και ανταρτών της Χαμάς. Συνέπεια των σφοδρών συγκρούσεων, οι τιμές του πετρελαίου να εκτιναχθούν ακαριαία λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας.

Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου προκύπτει καθώς η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου παρόλο που τα εμπλεκόμενα μέρη στην σύγκρουση δεν ανήκουν στις πετρέλαιο-παραγωγές χώρες. Όλες οι δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επίθεση στο ισραηλινό έδαφος ενώ μεγάλη ανησυχία επικρατεί αφού σύμφωνα με πληροφορίες το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ. Αν και επίσημα η ιρανική πλευρά αρνείται κάθε εμπλοκή, ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασε την λεκτική στήριξή του στις επιθέσεις της Χαμάς.

Η μεγάλη ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου σύμφωνα με αναλυτές έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να εμπλακούν και άλλες χώρες στην ένταση, έστω και έμμεσα. Σε πιθανή ανάφλεξη, στο κάδρο θα έμπαιναν χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία που αποτελούν δύο πολύ σημαντικές πετρελαϊκές χώρες. Στην περίπτωση δε, που αποδειχθεί η ενεργή εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου, τότε το 3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου θα τεθεί σε κίνδυνο με όλες τι αρνητικές συνέπειες για τις τιμές.

Οι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι για το υπόλοιπο του 2023 η ζήτηση για το πετρέλαιο θα ξεπεράσει την παραγωγή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των λοιπών ενεργειακών προϊόντων. Οι ψηλές τιμές της ενέργειας θα εκτροχιάσουν την προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, οδηγώντας τη νομισματική πολιτική σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά αφού ήδη τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά ψηλά. Η επίθεση από μέρους της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος αποτελεί την εξέλιξη που όλοι όσοι ασχολήθηκαν σοβαρά τον τελευταίο χρόνο με την ακρίβεια απεύχονταν να συμβεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση