ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν πρόκειται να πλήξουμε

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Ο​​ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας συντηρητικός πολιτικός· είναι ένας ριζοσπάστης μιας νέας Δεξιάς, ιδιαίτερα απεχθούς όχι απλώς στους Δημοκρατικούς αλλά και στο κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών και της Ευρώπης γενικότερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου επέλεξε να τοποθετήσει στο Οβάλ Γραφείο το πορτρέτο του έβδομου Αμερικανού προέδρου, Αντριου Τζάκσον, πολιτικού εκρηκτικής ιδιοσυγκρασίας, από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των ΗΠΑ, και ιδρυτού του Δημοκρατικού Κόμματος. «Ποδοπατά τους αντιπάλους του με μια ευκολία άνευ προηγουμένου, αναλαμβάνει την ευθύνη μέτρων που ουδείς πριν από αυτόν τόλμησε να επιχειρήσει», έγραφε για τον Τζάκσον ο Γάλλος ευγενής και διεισδυτικός ιστορικός Αλεξίς ντε Τοκβίλ.

Κάποιες αναλογίες υπάρχουν αναμφίβολα ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Αλλά ο ριζοσπαστισμός του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ιστορικές ή ιδεολογικές αφετηρίες· είναι εμπειρικός· βασίζεται σε πρότυπα οικογενειακά, όσο και εάν αυτό ηχεί αναχρονιστικό. Η στήλη αυτή ανέφερε παλαιότερα ότι στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, στο κυριακάτικο τραπέζι, με οικοδεσπότη τον Φρεντ Τραμπ, πατέρα του σημερινού προέδρου, ήσαν προσκεκλημένοι ο σερίφης της περιοχής, σκληρότατα εργαζόμενοι επιχειρηματίες και θορυβώδεις ηγέτες συνδικάτων.

Με την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα ο κ. Τραμπ παρέθεσε πρόγευμα σε μία δωδεκάδα διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων εταιρειών· θέματα, η άρση εμποδίων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και σχέδια επεκτάσεως της παραγωγικής δραστηριότητος στις ΗΠΑ.

Τρεις ημέρες μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους ηγέτες των συνδικάτων. Θέμα της συναντήσεως ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μεσαία τάξη. Οι εντυπώσεις που απεκόμισαν οι συνδικαλιστές ήταν ιδιαιτέρως θετικές. Με δυο λόγια, οι πρακτικές του Κουίνς σε κλίμακα πανεθνική.

Το ιδεολόγημα των προέδρων Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα ήταν ότι πως η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μονόδρομο. Η ευαγγελιζόμενη ευημερία, ωστόσο, δεν προέκυψε· οι υποδομές διαλύονταν και οι αμοιβές παρέμεναν καθηλωμένες. Τα πλήγματα στη μεσαία τάξη ήταν βάναυσα.

Αν και δεν είναι ιδεόπληκτος, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να εξουδετερώσει την πολιτική ατζέντα των Δημοκρατικών. Η εικόνα του ψυχρού, άπληστου Ρεπουμπλικανού, που απεχθάνεται τον «ανθρωπάκο», αρχίζει να αναιρείται· διαμορφώνει σταδιακώς το «κόμμα» τού σκληρά εργαζόμενου πολίτη, που δημιούργησε παλαιότερα «το θαύμα της Αμερικής».

Στα θέματα ασφαλείας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενήργησε όπως θα έπραττε ο παλαιός και σκληροτράχηλος σερίφης του Κουίνς. Εξεγέρθηκαν οι Δημοκρατικοί και επικεφαλής ετέθη ο Μπαράκ Ομπάμα και οργανώνονται διαδηλώσεις και δημιουργούν προϋποθέσεις αποδεσμεύσεως δυνάμεων που θα είναι αδύνατον να ελέγξουν.

Ερεθίστηκαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες διότι η δυναμική που αναπτύσσεται θα ενισχύσει και τα κόμματα της νέας Δεξιάς στην ήπειρο, με τα οποία ουδεμία σχέση έχει ο κ. Τραμπ. Και διαμαρτύρονται για τις απαγορεύσεις που επέβαλε στην είσοδο μεταναστών από το Μεξικό και από κάποιες χώρες του Ισλάμ. Μόνον που οι πρώτοι «φράχτες» για να ανακόψουν την είσοδο προσφύγων υψώθηκαν σε χώρες της «δημοκρατικής» Ευρώπης.

Δεν πρόκειται να πλήξουμε μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Κάποιοι θα προτιμούσαν βέβαια, αντί της αναταραχής, τη διαιώνιση μιας τάξεως πραγμάτων που φαίνεται να κλείνει τον κύκλο της. Αλλά η ζωή έχει τους ρυθμούς της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X