ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράσταση στις Βερσαλλίες

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η σύνοδος των Βερσαλλιών είχε όλα τα στοιχεία μιας γαλατικής πρωτοβουλίας. Επιβλητικό σκηνικό, μεγαλεπήβολη ρητορεία, σε μια απόπειρα επιβεβαιώσεως «καθοδηγητικού» πολιτικού ρόλου της Γαλλίας, σε μια περίοδο περίπου ολικής κυριαρχίας του Βερολίνου επί της «ενωμένης» Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα της συναντήσεως των Βερσαλλιών ήταν η απόφαση των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας για τη δημιουργία μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων». Από το όλον περάσαμε στο μερικόν και ίσως, τελικώς, οδηγηθούμε στον πλήρη κατακερματισμό της Ενώσεως.

Ωστόσο, από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες, μόνον η Γερμανία διαθέτει πραγματική οικονομική ισχύ. Την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας διεκτραγωδούν οι εγκυρότεροι αναλυτές σε επίπεδο παγκόσμιο· οι επιδόσεις της Γαλλίας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και της οικονομίας είναι περιορισμένες· στην Ισπανία υπάρχει αναμφισβήτητα ανάκαμψη, αλλά ο ρόλος αυτής της χώρας δεν είναι ασφαλώς ρυθμιστικός.

Με δεδομένο ότι η εφαρμογή αποφάσεων αυτής της μορφής προϋποθέτει μακρόχρονη περίοδο ωριμάνσεως, η σύνοδος των Βερσαλλιών ήταν χρονικώς άκαιρη, αλλά εξυπηρετούσε τρέχουσες πολιτικές σκοπιμότητες, κάποιων εκ των τεσσάρων ηγετών.

Το μήνυμα που εξεπέμφθη από τα Ανάκτορα των Βουρβόνων είχε δύο σκέλη. Το πρώτο και τυπικώς άρρητο ήταν ότι η «ενωμένη» Ευρώπη, υπό την παρούσα μορφή της, έκλεισε οριστικά τον κύκλο της. Το δεύτερο σκέλος ήταν ότι μπορεί να διασφαλισθεί μια ταχύτερη πορεία στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες.

Παραλήπτες του δεύτερου μηνύματος είναι πρωτίστως οι ψηφοφόροι της Γαλλίας, όπου δημοσκοπικά προηγείται το Εθνικό Μέτωπο υπό την κ. Μαρίν Λεπέν, αλλά και οι Γερμανοί, οι οποίοι έδειχναν τουλάχιστον έως τώρα μια ανησυχητική προτίμηση για το ευρωσκεπτικιστικό AfD. Εξίσου σημαντικό ήταν το μήνυμα και προς την Ιταλία, όπου το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά εμφορούνται από αντιευρωπαϊκές διαθέσεις. Το όλο θέμα μάλλον δεν αφορά την Ισπανία – τη μόνη χώρα της Ευρώπης όπου η Δεξιά δεν θρυμματίσθηκε και όπου η ριζοσπαστική Αριστερά έπαυσε να είναι σημαντική απειλή.

Πέρα όμως από τις κομματικές και προεκλογικές σκοπιμότητες, η απόφαση των Βερσαλλιών ήταν κυρίως μια σοβαρή προειδοποίηση προς την ομάδα των χωρών του Βίσεγκραντ –Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία– που συνεργούσης της Αυστρίας έχει εξερεθίσει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αντιτιθέμενες με θρασύτητα στη μεταναστευτική πολιτική της.

Εάν μάλιστα υποτεθεί πως η πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Ρωσίας δεν πρόκειται να ανατραπεί σε σύντομο διάστημα, τότε οι χώρες της ομάδος του Βίσεγκραντ θα αναγκασθούν ενδεχομένως να προσαρμοσθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες πολιτικής ορθότητος. Ισως αυτό να είναι το μείζον θέμα που προκύπτει από τη σύνοδο των Βερσαλλιών. Θα είναι, βεβαίως, ένα πλήγμα εις την προσπάθεια της Αυστρίας να εδραιώσει την επιρροή της στις πρώην γαίες των Αψβούργων, αλλά αυτό είναι παρεμπίπτον ζήτημα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση