ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:19
 

Νέα δεδομένα στην πολιτική

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Δεν άνοιξαν εκ νέου οι πύλες της Εδέμ μετά την ολοκλήρωση της αξιολογήσεως και τη στιγμιαία έξοδο στις αγορές. Ούτε επήλθε η λύτρωση ημών των εκπεσόντων, φυσικά. Σταθεροποίηση επετεύχθη για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όλα εξαρτώνται τόσο από τη φρόνηση που οφείλει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση όσο και από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπου υφέρπει ανησυχητική ρευστότητα.

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε, έπειτα από δύο χρόνια ακριβώς –και με βαρύτατες συνέπειες, ασφαλώς, για την οικονομία–, εκείνη η δραματική μετάλλαξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από φιλόδοξο ανατροπέα της ευρωπαϊκής τάξεως πραγμάτων σε συνομιλητή, έστω και σχετικής αξιοπιστίας, με βάση τα κριτήρια των Ευρωπαίων του Βορρά. Δεν έχει κανένα νόημα να διερευνήσει κάποιος εάν ήταν ορθή η αντιπολιτευτική πολιτική των κομμάτων του «ευρωπαϊκού τόξου» –όρος που επινοήθηκε μάλλον προς εντυπωσιασμό–, όπως και η «θεωρία των δύο άκρων», και ουδέν απέδωσε πολιτικά, σε τελευταία ανάλυση, στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2015.

Το θέμα είναι ότι διαμορφώθηκε μια νέα πραγματικότης, που οφείλει η αντιπολίτευση να λάβει σοβαρώς υπ’ όψιν. Οι «αποκαλύψεις» του τέως υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη για τα διαδραματισθέντα το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν λειτουργούν, πλέον, υπονομευτικά για τον κ. Τσίπρα. Η ανακύκλωση στελεχών της κομμουνιστικής Αριστεράς από τη δεκαετία του ’90 θεσμοθετήθηκε στη Δύση με τρόπο αμετάκλητο. Είναι οι φορείς απορρυθμίσεως της Δεξιάς και της προωθήσεως των διεθνιστικών τάσεων στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας είχε τη μοναδική τύχη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις στο μέσον της εντολής. Εχει θεωρητικώς περιθώριο δύο ετών και πλέον να προωθήσει μια καθαρώς ταξική πολιτική, να στραφεί με τον πλέον άτεγκτο τρόπο εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

Εν ολίγοις, έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση –ή αυτό τουλάχιστον πιστεύει– νέο αφήγημα: «Εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Δεν αντιμετωπίζει εκλογικές αναμετρήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν ζει υπό το φάσμα αναδείξεως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει την πιο πειθαρχημένη κοινοβουλευτική ομάδα εδώ και δεκαετίες. Ο παράγων χρόνος δεν λειτουργεί εις βάρος του κ. Τσίπρα και δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη διαμορφώσεως νέας στρατηγικής στα κόμματα της αντιπολιτεύσεως. Ο καταγγελτικός λόγος δεν αρκεί, πλέον, υπάρχει ανάγκη νέου αντιπολιτευτικού «λόγου». Η δραστηριοποίηση του νου δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση