ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έντεκα εντολές με... αποζημιώσεις!

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Η μεγάλη είδηση: «Αποζημίωση ύψους €345.000 σε Τ/κ αμερικανικής καταγωγής θα καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα του επιστρέψει και την περιουσία του στη Λεμεσό, η οποία αξιοποιείτο παράτυπα. Συγκεκριμένα, ο Τ/κ Orhan Hussein Dervish κέρδισε την εκδίκαση της αγωγής εναντίον του γενικού εισαγγελέα και υπουργού Εσωτερικών ως Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών. Η αγωγή αφορούσε τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Τ/κ από τον Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών».

Το περιουσιακό είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, αν δεν ληφθεί η αναγκαία απόφαση στο πιο υψηλό επίπεδο, όλα θα σέρνονται στον χρόνο μέχρι που θα το (δια)λύσει ο χρόνος και η κάθε επόμενη ήττα του κ. Κηδεμόνα. Το περιουσιακό ρυθμίστηκε εν πολλοίς στο Κραν Μοντάνα, όπως ανέφερε ο γ.γ. και ενημέρωσε το Σ.Α. του ΟΗΕ επ’ αυτού στις 28/9/17: «Όσον αφορά το περιουσιακό, οι πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε δύο ξεχωριστά καθεστώτα ιδιοκτησίας, ενώ απέμειναν κάποιες λεπτομέρειες». Κανένας με ευθύνη στα πράγματα δεν διέψευσε οτιδήποτε από όσα ανέφερε τότε ο γ.γ. Αίφνης, έξι χρόνια μετά, ο ΠτΔ ανοίγει ξανά το θέμα στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις 100 ημέρες της θητείας του (20/6) απορρίπτοντας τη θέση Γκουτέρες.

Καθώς η ΚΔ θα πληρώνει την από €345.000 αποζημίωση στον Orhan Dervish, θα έχουμε ακόμα μια απόδειξη ανάμεσα στις δεκάδες άλλες, ότι το άλυτο Κυπριακό περπατά, αλλάζει μορφές (παραλία Βαρωσιού), αλλάζει περιεχόμενα (Τρίκωμο), παίρνει στα δικαστήρια τον Γ.Ε., τον ΥΠΕΣ και τον Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών (Orhan Dervish), ταξιδεύει τους επιβάτες κρουαζιέρας σε διπλή κατεύθυνση (Λεμεσό-Σαλαμίνα). Επίσης, «δεν ξεχνά» πως η φθηνότερη βενζίνη κινεί την οικονομία!

Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ένα ακόμα προειδοποιητικό σήμα ότι στραβά αρμενίζουμε –γιάλι-άλι έχουμε ξεπεράσει και αυτό ακόμα το «όραμα» Ντενκτάς. Καθώς ο φορολογούμενος πολίτης θα πληρώνει την αποζημίωση, είναι χρήσιμο ο ίδιος πολίτης να θέσει ερωτήματα σε όλους εκείνους που του υποσχέθηκαν τα πολύ καλύτερα –αλλά μόνο τα χειρότερα έρχονται! Ο πολίτης πληρώνει κάθε φορά και περισσότερα, όσο κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους, όσο αναβάλλουμε τις λύσεις, παίζοντας παιχνίδια με τον (ανεξέλεγκτο) χρόνο.

Μέσα στην συγκυρία της αποζημίωσης, ήρθε και η Έκθεση του γ.γ. προς τα μέλη του Σ.Α. των Η.Ε. (περίοδος από τις 13 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 12 Ιουνίου 2023), ημ. 4/7. Ο γ.γ. των Η.Ε. απευθύνεται στους δύο ηγέτες αλλά με ακροατήριο την κοινωνία των πολιτών.

Ο γ.γ. αφού διαπιστώνει ότι «η διαίρεση μεταξύ των κοινοτήτων συνεχίζει να διευρύνεται» υπογραμμίζει ότι «ο χρόνος δουλεύει εναντίον μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο. Καλώ τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αναλάβουν επείγουσα δράση για να δημιουργήσουν χώρο για ουσιαστικό διάλογο».

Ύστερα ο γ.γ. ζητάει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, οι 11 «εντολές» του:

1) «Καλώ τις δύο πλευρές να παρέχουν στις Τεχνικές Επιτροπές την απαραίτητη στήριξη και ευχέρεια προκειμένου να διατηρήσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν, να παράγουν αποτελέσματα.

2) Οι Δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα. Ειδικότερα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Τεχνική Επιτροπή για την Παιδεία είναι κάτι το ατυχές και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

3) Η ενίσχυση της συνεργασίας επί φυσικών και ανθρωπογενών κρίσεων και η ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων που να καλύπτουν μια συντονισμένη πρόληψη και αντιμετώπιση είναι ύψιστης σημασίας.

4) Χαιρετίζω την επέκταση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις Τεχνικές Επιτροπές- στήριξη της Ε.Ε. σε υπό συζήτηση έργα όπως η ηλεκτροπαραγωγός μονάδα με φωτοβολταϊκά που δυνητικά θα δημιουργηθεί στη νεκρή ζώνη.

5) Ενθαρρύνω τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

6) Παροτρύνω τους δύο ηγέτες να ενθαρρύνουν τις επαφές και τη συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

7) Καλώ τους ηγέτες να στοχεύσουν επίσης σε μια πιο συμπεριληπτική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων τώρα και να εμπλέξουν αποτελεσματικά τις γυναίκες, τις μειονότητες, τη νεολαία και τα άτομα με αναπηρίες.

8) Οι δύο ηγέτες πρέπει να προωθήσουν ενεργά τις επαφές μεταξύ του κόσμου, τη συνεργασία και το εμπόριο, περιλαμβανομένου μέσω της βελτίωσης των υφιστάμενων σημείων διέλευσης και του ανοίγματος νέων.

9) Η εξέταση υποβοηθητικών μονομερών βημάτων ή χειρονομιών πρέπει επίσης να τύχει σοβαρής προσοχής, καθώς αυτά μπορεί να αποτελέσουν σημαντικές επενδύσεις προς μια αμοιβαία συμφωνημένη διευθέτηση.

10) Το γενικό πεδίο των Μέσων Ενημέρωσης στο νησί δεν ήταν βοηθητικό, με περιστατικά λανθασμένης ενημέρωσης ή παραπληροφόρησης, τα οποία συνέχισαν να υποσκάπτουν τις προσπάθειες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών.

11) Ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος θα ήταν μία συμφωνία με τις πλευρές για τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Η.Ε. που θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους για την εξεύρεση κοινού εδάφους προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο».

Συνολικά, ο γ.γ. ζητάει «επείγουσα δράση». Μόνο οι επείγουσες δράσεις κατεβάζουν τα εμπόδια και φέρνουν και τον απεσταλμένο.

Αν ζητάς μόνο απεσταλμένο και παραγνωρίζεις όλα τα άλλα, δεν κερδίζεις πόντους. Λοιπόν, και να έρθει σήμερα το πρωί απεσταλμένος από τα Η.Ε. ακριβώς τα πιο πάνω θα ζητήσει, γιατί μόνο έτσι θα κινηθεί το καράβι, θαυματοποιοί δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό ο επικεφαλής των Η.Ε. ζητάει αυτά, για να αξιολογήσει και να αποφασίσει. Θέτει τους όρους του:

1. Όχι ξανά συνομιλίες χάριν των συνομιλιών.

2. «Χώρος για ουσιαστικό διάλογο».

3. «Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».

4. «Ουσιαστικές, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε μια διευθέτηση».

5. «Συμφωνία με τις πλευρές για τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Η.Ε.».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση