ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο λογαριασμός στο εκλογικό σώμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απελθούσα βουλή είχε χαρακτηριστεί από μία μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος ως αποτυχημένη. Ήταν οι επιπόλαιοι χειρισμοί σε κρίσιμα νομοσχέδια, στο κεφάλαιο του συνεργατισμού, στο κούρεμα καταθέσεων που έπληξαν αναπόφευκτα την εικόνα της. Ήταν βέβαια οι φαιδρές και κατακριτέες συμπεριφορές βουλευτών που αναπόφευκτα καταδίκασαν το νομοθετικό σώμα στην πλήρη απαξίωση.

Δεδομένης και της μεγάλης απαξίωσης, τα κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έδιναν ένα δύσκολο τεστ. Μια μάχη είτε επικράτησης και επιβεβαίωσης των πολιτικών τους είτε τιμωρίας τους για την μέχρι τώρα πολιτική τους πορεία. Έδιναν εξετάσεις προσπαθώντας έστω και την υστάτη να διορθώσουν την εικόνα τους και τις πολιτικές που ακολούθησαν.

Από την Κυριακή όμως τον τελικό λόγο και το βάρος ανέλαβε η κοινωνία. Το εκλογικό σώμα είτε τιμώρησε-δια της αποχής ή της ψήφου της- πολιτικούς σχηματισμούς και υποψηφίους είτε επιβράβευσε άλλους.

Οι πολίτες τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα σε ότι αφορά τους χειρισμούς τους σε κυπριακό οικονομία ή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατέγραψαν μια από τις μεγαλύτερες ήττες τους σε ζητήματα ποσοστών. Και την ίδια στιγμή έδωσαν την ευκαιρία σε κόμματα που επαγγέλλονται την ανανέωση, την αλλαγή και την τιμωρία του παλαιοκομματισμού να βρουν μια θέση στα κοινοβουλευτικά έδρανα, συμπεριλαμβανομένου του ακραίου Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.

Βάσει των επιλογών τους οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ο,τι προκύψει. Πλέον δεν θα έχουν καμία δικαιολογία ότι εξαπατηθήκαν. Για παράδειγμα όσοι απείχαν από την εκλογική διαδικασία δεν έχουν το δικαίωμα να εξανίστανται για την είσοδο του ΕΛΑΜ στη βουλή. Ο κίνδυνος εισόδου του ΕΛΑΜ ήταν υπαρκτός και γνωστός σε όλους.

Με τον ίδιο τρόπο όσοι επέλεξαν υποψηφίους ελαφρά, ως μορφή ανανέωσης ή συνδιαλλαγής χωρίς να γνωρίζουν ποιες είναι οι πολιτικές τους θέσεις- αν έχουν πολιτικές θέσεις- ποιο είναι το πολιτικό κριτήριο και βάθος, δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται σε λίγους μήνες αν στη βουλή επικρατεί η ανεπάρκεια η ελαφρότητα και ο λαϊκισμός.

Ο πολίτης, ο κάθε ψηφοφόρος είχε την τελική ευθύνη για την βουλή που σχηματίστηκε. Το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ένα τεστ νοημοσύνης για όλους μας. Κρίνει την πολιτική κρίση και την ωριμότητα του λαού. Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται από την απομάκρυνσή μας από την κάλπη. Αν επιβραβεύσαμε τελικώς την πολιτική της «ττόκκας» των μνημοσύνων και του άκρατου λαϊκισμού, ο λογαριασμός θα έρθει σε μας. Ελπίζω μόνο αυτή τη φορά ο λογαριασμός να μην είναι τόσο ακριβός.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση