ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και η μεταρρύθμιση;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πρόταση που θα προέβλεπε πως όσοι εκλεγούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο στις δημοτικές εκλογές θα είναι για μισή θητεία, εξήγγειλε πως θα κατέθετε σε συνεντεύξεις του σε «Κ» και «Φ» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στόχος του κ. Νεοφύτου όπως δήλωνε ήταν τα δυομισι χρόνια να αποτελούν μία μεταβατική περίοδο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μία τέτοια πρόταση αναμφίβολα έδωσε την εντύπωση πως έστω και με καθυστερήσεις τροχοδρομούνται αλλαγές σε ένα θεσμό που έχει κατακερματιστεί, που έχει χάσει τον ρόλο του και την επαφή του με την κοινωνία. Έδειξε πως μέρος της πολιτείας είναι έτοιμη να σπάσει το απόστημα που προκλήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Δύο μήνες ωστόσο μετά τις τοποθετήσεις του Συναγερμικού Προέδρου για μισή θητεία, το κυβερνών κόμμα αποσύρει διακριτικά την πρωτοβουλία και τις όποιες προθέσεις του για κατάθεση μίας τέτοιας πρότασης.

Σκέφτηκαν προφανώς στην Πινδάρου πως το κόμμα έχει ήδη πληγεί αρκετά από πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις και τομές και δεν είναι διατεθειμένοι για ακόμη μία εκλογική αποτυχία εξαιτίας της επιμονής τους σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά πέραν της Πινδάρου και τα άλλα κόμματα, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις για αλλαγές και αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο ενδεχόμενο να αγγίξουν έστω το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης.

Και αυτό γιατί πρώτα από όλα κανένας υποψήφιος δήμαρχος, κοινοτάρχης, δημοτικός σύμβουλος δεν είναι διατεθειμένος να υποβάλει υποψηφιότητα και να εκλεγεί για μισή θητεία αναλαμβάνοντας την καυτή πατάτα της τοπικής μεταρρύθμισης και να αποχωρήσει όταν ολοκληρώσει ένα επίπονο έργο. Ούτε όμως οι άλλοι πολιτικοί παράγοντες είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με το κατεστημένο και όσους μέχρι τώρα βολεύονταν και επωφελούνταν από τις παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η όλη κατάσταση, κατέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο, πως η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση αργεί και μάλλον οδηγείται στις ελληνικές καλένδες όπως και πολλές άλλες εξαγγελίες. Με αυτά ως δεδομένα, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα μπαίνουν στην προεκλογική τροχιά αναζητώντας υποψηφίους και επιδιώκοντας συνεργασίες με αλλήλους. Μπαίνουν ωστόσο σε μία προεκλογική μάχη χωρίς διακύβευμα.

Από τη στιγμή που την τελευταία πενταετία –εξαιτίας των χρεών των δήμων αλλά και της οικονομικής κρίσης- επικράτησε η πλήρης αδράνεια στις δημοτικές αρχές με απουσία έργου υποδομών, από τη στιγμή που την τελευταία πενταετία οι δημοτικές αρχές επισκιάστηκαν με σωρεία σκανδάλων χρηματισμού και διαφθοράς, διερωτώμαι ποιο θα είναι το όραμα που θα προβάλουν και για ποιο λόγο οι δημότες αυτή τη φορά θα οδηγηθούν στην κάλπη.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση