ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αναβολή άργησε μια μέρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά από συζητήσεις ψιθύρους και έντονο παρασκήνιο, την πρωτοβουλία τελικά για την αναβολή των δημοτικών εκλογών πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος με αποτέλεσμα το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την αναβολή τους και την παράταση της θητείας των ήδη εκλελεγμένων τοπικών αρχόντων για δύο χρόνια καθώς όπως αναφέρεται βρίσκεται υπό εξέλιξη η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναμφίβολα, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που έχει εξ ολοκλήρου κατακερματιστεί, χάνοντας κάθε επαφή με την κοινωνία, τον κύριο σκοπό ύπαρξής της . Αυτό συζητείται εδώ και καιρό, με πολλούς να προειδοποιούν για την κατάρρευση του θεσμού. Οι καταχρήσεις των τοπικών αρχόντων και των συμβουλίων, τα συνεχή σκάνδαλα, είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση των δήμων αλλά και την πλήρη απαξίωση των δημοτών απέναντι στον θεσμό. Δεν είναι τυχαίο που την τελευταία πενταετία δεν έχει καταγραφεί κανένα σπουδαίο έργο από τους πλείστους των δήμων και η όποια λειτουργία τους έχει περιοριστεί στα σκύβαλα και στην επιβολή προστίμων.

Εξαιτίας της υπάρχουσας κατάστασης, οι όποιες συζητήσεις για δημοτικές εκλογές ψηφοδέλτια, και πάρε δώσε δήμων μεταξύ των κομμάτων μάλλον μειδίαμα προκαλούν, σε μία δύσπιστη κοινωνία μπουχτισμένη από σκάνδαλα υπερεξουσίες και καταχρήσεις των τοπικών αρχόντων. Γι αυτό ακριβώς το λόγο αναμένουμε μια σοβαρή μεταρρύθμιση η οποία θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του, θα μειώσει τα τοπικά βασίλεια και θα προϋποθέτει πάνω από όλα διαφάνεια. Μόνο έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση θα καταφέρει να αποκτήσει την παλιά επαφή που είχε με τους δημότες.

Αναμέναμε ωστόσο η μεταρρύθμιση των δήμων να είχε εδώ και καιρό τροχοδρομηθεί ή έστω η αναβολή των τοπικών εκλογών, να είχε από καιρό αποφασιστεί. Το να μπει ωστόσο ζήτημα αναβολής ενάμισι μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, την ίδια στιγμή που οι υποψήφιοι δήμαρχοι εξαγγέλλουν υποψηφιότητα και ενόψει κρίσιμων εξελίξεων στο κυπριακό, προκαλεί περαιτέρω αναστάτωση εντείνει την καχυποψία για το τι διαμείβεται στο κυπριακό.

Η μεταρρύθμιση πρέπει όντως να προχωρήσει και οι δήμοι να μειωθούν δραστικά, αν θέλουμε να ονομαζόμαστε σοβαρό κράτος. Αλλά για να ονομαζόμαστε σοβαρό κράτος θα έπρεπε μέχρι τώρα να κάνουμε τα ανάλογα βήμα στρατηγικά και μεθοδευμένα. Η αργοπορημένη και άτσαλη ανακοίνωση αναβολής των εκλογών τη στιγμή που κανένα κόμμα δεν συναινεί, εγείρει ερωτήματα για το πόσο έτοιμοι είμαστε για μεταρρυθμίσεις στους δήμους, αλλά κυρίως για το πόσο σοβαρό κράτος είμαστε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση