ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επικοινωνιακά ολισθήματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Θα πρέπει να πω ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα με συνοδεύουν έτσι ώστε να υπάρχει μια άμεση και συλλογική αντιμετώπιση του θέματος που θα αντιμετωπίσουμε», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις αρχές του μήνα, μετά και από συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας για το ενδεχόμενο συζήτησης του πέμπτου κεφαλαίου που αφορά τις εδαφικές προσαρμογές, σε μία τρίτη χώρα.

Σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως όλα δείχνουν, ο Πρόεδρος θα το πάρει πίσω και θα υποστηρίξει την παραμονή των πολιτικών αρχηγών στη Λευκωσία, με το επιχείρημα προφανώς ότι η μετάβασή τους θα δυσκολέψει τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς. Το αν θα καταφέρει να πείσει τους κομματικούς αρχηγούς ή αν αυτός θα είναι ακόμα ένας λόγος έντονης αντιπαράθεσης στο εσωτερικό στην πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού είναι ακόμα ανοικτό.
Αν το είπα-ξείπα στο ζήτημα της μετάβασης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ήταν το μόνο ζήτημα που θα είχε να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος θα είχε καλώς.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του «ποδαριού» που οι 40.000 έποικοι, είχαν γίνει διά στόματος Προέδρου 90.000 και χρειάστηκε ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο σύγχυσης και αναστάτωσης τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και της κυπριακής κοινωνίας σε συνδυασμό με την αμυντική στάση που κράτησε ο ΔΗΣΥ, για να διορθωθεί ο αριθμός.


Σε αυτό το συγκεχυμένο τοπίο του τι συμφωνείται και τι όχι, τι αληθεύει και τι τελικώς εμπίπτει σε δηλώσεις και υποσχέσεις του «ποδαριού» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έρχεται να προστεθεί το ζήτημα της αναβολής των δημοτικών εκλογών. Το θέμα αναβολής, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Συζητείται εδώ και καιρό στα πηγαδάκια, άλλοτε με πρόφαση τις εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλοτε λόγω της ανάγκης της τοπικής μεταρρύθμισης.

Με δεδομένο το ότι θα πρέπει να παρθεί απόφαση στις 4 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή από τη συνάντηση στην Ελβετία, ακυρώνεται ως επιχείρημα το ζήτημα εξελίξεων στο Κυπριακό και επανέρχεται το ζήτημα της μεταρρύθμισης.
Συμφωνούμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται εκ βάθρων μεταρρύθμιση. Χρειάζεται μείωση των δήμων και των βασιλείων της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν φεσώσει τους δήμους από τις καταχρήσεις και τα σκάνδαλα.

Ακριβώς επειδή θεωρούμε πως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, αναμέναμε πως και η κυβέρνηση θα το χειριζόταν με περισσότερη σοβαρότητα. Το να αναγγέλλει η κυβέρνηση ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές αναβολή τους με την πρόφαση της μεταρρύθμισης, που, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και μήνες, δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να την καταγγέλλει για προχειροδουλειές.
Αν επικεντρωθούμε, ωστόσο, στη μεγαλύτερη εικόνα, που δεν είναι άλλη από το Κυπριακό, η αναβολή των εκλογών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή τους, δίνει το δικαίωμα σε όλους τους καχύποπτους να καταγγέλλουν τον Πρόεδρο για συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, και τολμούμε να πούμε όχι αδίκως.


Ο Πρόεδρος, εξαιτίας των επικοινωνιακών του ολισθημάτων, έχει γεμίσει τη φαρέτρα τους. Αρχικά ήταν η μη παράδοση των εγγράφων και οι λανθασμένοι αριθμοί εποίκων, και τώρα προστίθεται το ζήτημα μη μετάβασής των πολιτικών αρχηγών στην Ελβετία σε συνδυασμό με την αναβολή των εκλογών.
Αντιλαμβανόμαστε πως ο Πρόεδρος έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει.

Αυτό της σωστής επίλυσης του Κυπριακού. Τα επικοινωνιακά λάθη, ωστόσο, σε αυτή την κρίσιμη καμπή και με την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων να βρίσκονται μονίμως σε θέση αντιπαράθεσης δεν συγχωρούνται. Αυτά τα λάθη μπορούν να αποβούν μοιραία και να θάψουν την όποια θετική προσπάθεια καταβάλλεται μεταξύ των δύο ηγετών.

Αν ο Πρόεδρος, λόγω και του βεβαρημένου προγράμματός του, πέφτει σε λάθη και σε πολιτικές του «ποδαριού», θα αναμέναμε οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν καθηκόντως να έχουν πιο γρήγορα αντανακλαστικά και να προστατεύουν τόσο τον Πρόεδρο αλλά και την όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού από τραγικά επικοινωνιακά λάθη.

Δεν είναι, άλλωστε, αυτός ο λόγος που περιστοιχίζει τον κ. Αναστασιάδη πλειάδα συνεργατών στον λόφο του Προεδρικού;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση