ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόνο να μην είναι αργά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«H υπομονή έχει όρια και οφείλει να κατανοήσει ένα: εγώ την Πέμπτη θα είμαι εκεί. Εάν εννοεί και επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού προβλήματος να αφήσει τις προφάσεις» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις Ακκιντζί και Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα παραπέμποντας στην παροιμία «από ’ν θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει». Είναι η πρώτη φορά, πρόσθεσε, που για ένα «ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός» διακόπτεται η διαπραγμάτευση και «εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους».

Αυτά είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το βράδυ της Τρίτης ενώ το πρωί της Τετάρτης ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκαθάρισε πως δεν θα παρευρεθεί στις συνομιλίες. Όπως αναφέρεται, ο κ. Ακιντζί αναμένει να ψηφιστεί η πρόταση του ΔΗΣΥ και στη συνέχεια να προχωρήσει σε συνομιλίες. Μία απόφαση καθόλα υπερβολική και εκβιαστική προς την βουλή αλλά και την ε/κ πλευρά.

Η αλήθεια είναι πως το γυαλί στις σχέσεις των δύο ηγετών όχι μόνο έχει ραγίσει, αλλά έχει διαφανεί πως εδώ και καιρό οι σχέσεις των δύο μερών δεν ήταν κάτω από τις καλύτερες βάσεις όπως άλλωστε άφηναν να νοηθεί. Όσο άκαιρη και να ήταν η απόφαση της βουλής, δεν είναι ούτε μπορεί να αποτελέσει τον λόγο τορπιλισμού των συνομιλιών.

Αναμφίβολα, η απόφαση της βουλής να προχωρήσει στην αναφορά του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία στην πιο κρίσιμη καμπή των συνομιλιών δεν κρίνεται απλώς άκαιρη αλλά ανόητη. Οι βουλευτές μας όφειλαν να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά και περισσότερο πολιτικό βάθος ώστε να προβλέψουν πως μία τέτοια απόφαση θα πυροδοτούσε αντιδράσεις στην άλλη πλευρά και θα δυσχέραινε τις όποιες προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Όχι μόνο τις πυροδότησε, αλλά έδωσε την πιο καλή αφορμή στην τ/κ πλευρά να επιρρίψει ευθύνες σε μας για μη επιθυμία λύσης και να κερδίσει χρόνο υπέρ της παγώνοντας τις διαδικασίες.

Κανείς δεν αμφιβάλλει όμως πως όσο πολιτικά ανόητη κι αν ήταν η απόφαση, δεν ήταν αυτός λόγος να επέλθει αδιέξοδο. Η ε/κ πλευρά έχει αποδείξει πως δεν λειτουργεί βάσει της πολιτικής της ένωσης. Και η ίδια η κοινωνία πολιτών στην ε/κ πλευρά το κατέδειξε μέσα από τις αντιδράσεις της επικρίνοντας σφόδρα τη βουλή για την απόφασή της.
Όπως όλα δείχνουν ο Μουσταφά Ακιντζί θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο την όλη κατάσταση ούτως ώστε να αποφύγει την ανάληψη ευθυνών για το αδιέξοδο να κερδίσει χρόνο και οι συνομιλίες εκτός απροόπτου αναμένεται να παγώσουν το επόμενο διάστημα.

Βάσει αυτού, η ε/κ πλευρά θα μπει δυναμικά στο προεκλογικό παιχνίδι για το 2018 και οι συνομιλίες θα μπουν με αυτό τον τρόπο στο ψυγείο, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018.

Το μόνο που επιθυμούμε είναι να μην είναι πολύ αργά. Οι εξελίξεις τρέχουν και σίγουρα δεν είναι υπέρ μας. Το 2018, δεν θα βρει τις συνομιλίες στο σημείο που διακόπηκαν, καθώς το ζήτημα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους είναι ένας σοβαρός κίνδυνος που ελλοχεύει. Αυτό ευχόμαστε να έχουν υπόψη τους όλοι εμπλεκόμενοι στο κυπριακό είτε από τη δική μας πλευρά είτε από την τ/κ πλευρά στις επόμενες κινήσεις τακτικής τους. Και βάσει αυτής της πραγματικότητας να ενεργήσουν από δω και πέρα. Χρόνος για θεατρινισμούς εκβιασμούς και υπερβολές, δεν έχουμε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X