ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν το 2008, όταν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η υποψηφιότητα του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρείτο άλλωστε ένα ισχυρό χαρτί για τη νίκη του χώρου και ευκαιρία ώστε ο χώρος αυτός να αποτελέσει τον τρίτο δρόμο εξουσίας χωρίς τα δεκανίκια ούτε της Αριστεράς ούτε της Δεξιάς. Όχι μόνο γιατί ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ήδη ένας –γενικώς ομολογουμένως- πετυχημένος πρόεδρος, αλλά γιατί ο ίδιος θεωρείτο δικαίως ή αδίκως ο απόλυτος εκφραστής και εκπρόσωπος του «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν. Ένα Σχέδιο που απορρίφθηκε από το 76% των Ελληνοκυπρίων.

Οι όποιες ελπίδες ότι το Κέντρο μπορεί μόνο του να εκλέξει Πρόεδρο εξανεμίστηκαν βέβαια το βράδυ του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο και οι κεντρώες δυνάμεις έτρεχαν ατάκτως, δεξιά αριστερά, όχι μόνο για να μαζέψουν τα κομμάτια τους από τη «λάθος» πολιτική επιλογή τους αλλά και για να δουν πώς θα κινηθούν τη δεύτερη Κυριακή, ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν τις απώλειές τους. Δειλές ως και τυπικές κινήσεις για συσπείρωση του χώρου καταβλήθηκαν και το 2013, με γνωστά τα αποτελέσματα.

Σήμερα, μετά και από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μάη όπου ο ενδιάμεσος χώρος έλαβε πέριξ του 40% και τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκαν, ενισχύθηκαν εκείνες οι φωνές που πιστεύουν πως ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να συσπειρωθεί και να εκλέξει πρόεδρο. Ήδη, έχουν εδώ και καιρό έχουν αρχίσει παρασκηνιακές και επίσημες επαφές, άτυπες διαβουλεύσεις, κοινά ανακοινωθέντα και σεμινάρια, που θέλουν να πείσουν το εκλογικό σώμα πως ο ενδιάμεσος χώρος είναι μία φωνή, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή του κυπριακού.

Μπορεί όμως ο χώρος του ενδιάμεσου να αποτελέσει πράγματι τον τρίτο δρόμο προς την εξουσία; Αν παραμερίσουμε τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζουν στο κυπριακό, όπου κάποιοι τάσσονται υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και άλλοι όχι, οι μέχρι σήμερα κινήσεις του χώρου δίδουν την εντύπωση πως ο χώρος σφύζει από κομματικά συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες που προσκρούουν στην όποια κοινή πορεία.

Κάποιοι αντιδρούν στην υποψηφιότητα πολιτικού αρχηγού καθώς κάτι τέτοιο αποδυναμώνει το δικό τους το κόμμα και ενδεχομένως να προκαλεί φυγόκεντρες τάσεις ψηφοφόρων προς το κόμμα του εκλεκτού. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι εντός του χώρου υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τον εαυτό τους ως τον καταλληλότερο να ηγηθεί της προσπάθειας.
Ένα πάρε δώσε επιστολών, δεικτικών δηλώσεων αντιδηλώσεων και αντιπαραθέσεων με το γάντι διαδραματίστηκε το τελευταίο δεκαήμερο, που δεικνύει ένα προαναγγελθέν διαζύγιο στο χώρο.

Όλες αυτές οι κινήσεις τακτικής και σκοπιμοτήτων, καταδεικνύουν από τώρα πως η διάσπαση στον χώρο είναι προ των πυλών και επιβραβεύουν όλους εκείνους τους πολίτες που επιλέγουν να κάθονται στην πολυθρόνα τους και να γυρίζουν τη πλάτη στην κάλπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X