ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ας κόψουμε και το κούρεμα και το δούλεμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Μάρτης του 2013, ήταν ένα κρίσιμο τεστ για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Μία κοινωνία που έμαθε να ξοδεύει παραπάνω από όσα βγάζει και να δανείζεται αλόγιστα. Ήταν και ένα κρίσιμο τεστ όμως και για την πολιτεία που φάνηκε πολύ μικρή των περιστάσεων. Θέλω να πιστεύω πως ως κοινωνία, πάθαμε και μάθαμε κάτι από τα λάθη μας. Το λυπηρό είναι πως από αυτή ακριβώς την κατάσταση το πολιτικό σύστημα δεν έμαθε. Εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τον ίδιο ανώριμο και ευθυνόφοβο τρόπο.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει όποιος παρακολουθεί τελευταίως τα όσα διαμείβονται στον προεκλογικό και στην προσπάθεια που επιχειρείται να επανέλθει το όλο ζήτημα του ποιος ευθύνεται και ποιος όχι για το κούρεμα. Αλήθεια συμφέρει κάποιον να θυμηθούμε τι έγινε επί κουρέματος;

Από τον Φεβρουάριο του 2013, οι ξένες εφημερίδες έγραφαν ξεκάθαρα ότι το κούρεμα είναι ένα από τα τρία σενάρια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Όπως παραδέχτηκε μάλιστα και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τον Απρίλιο, η διάλυση μη βιώσιμων τραπεζικών ιδρυμάτων και το bail in αναφερόταν 25 φορές στο μνημόνιο του Δημήτρη Χριστόφια. Και η κυβέρνηση Χριστόφια συνεπώς, αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος διεκδικούσε εκλογή γνώριζαν. Ή αν δεν γνώριζαν όφειλαν να γνωρίζουν. Όχι να ξεκαθαρίζουν πως δεν ήταν στο τραπέζι και να δεσμεύονται πως δεν θα αποδεχτούν κούρεμα.

Με τον ίδιο τρόπο και τα κόμματα. Είναι προκλητικό από μέρους του ΑΚΕΛ με τα όσα έγιναν αλλά κυρίως δεν έγιναν επί διακυβέρνησής του να φορτώνει την ευθύνη της κατάστασης στα «νεοφιλελεύθερα μέτρα» που επέβαλε ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Και ο ΔΗΣΥ όμως θα έπρεπε να κλείσει το στόμα του. Είμαστε σε θέση να θυμόμαστε την ποντιοπιλατική στάση που τήρησε το μεγαλύτερο κόμμα, τηρώντας αποχή σε μία από τις κρισιμότερες αποφάσεις της Βουλής. Από τότε έχασε κάθε δικαίωμα να μιλά για υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αλλά και τα μικρότερα κόμματα που με τις μαγκιές τους καταδίκασαν έλεγαν τα ηρωικά ναι και στη συνέχεια έτρεχαν να τα διορθώσουν.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο προκαλεί η στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου. Προσωπικά πίστευα πως η στάση που τήρησε στη Βουλή κατά τη μνημονιακή περίοδο, υπήρξε καταλυτική για την σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας. Ο ίδιος θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτό το χαρτί κατά την προεκλογική. Το να επαναφέρει το κούρεμα στον προεκλογικό για να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες και να τις μεταφέρει αλλού αδέξια και με αρκετές ασάφειες και παρανοήσεις, τον κάνει να χάνει πολύ όχι μόνο από τη δυναμική του αλλά και από την αξιοπιστία του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Αναβίωση του χιτλερισμού υπό τα όμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Αν δεν ξυπνήσει η Ευρώπη θα κλάψουμε ...»
Ai Em  |  14:25

Δεν προσέγγισε κυπριακό λιμάνι το πλοίο - βόμβα

«Καλημερα φιλοι λιμενικοι! Σημερα συνεχιζω να δημοσιευσω τα γεγονοτα απο 6 Ιανουαριου 2018 ... Ο υπογραφων ...»
Teodore  |  14:01

Δεν προσέγγισε κυπριακό λιμάνι το πλοίο - βόμβα

«Προς φιλους λιμενικους. Φιλοι! Η σχεση μου μαζι σας αρχιζει με μια αληθεια και μια παραδοχη. Για μερες ...»
Teodore  |  13:56

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση