ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα των στιγμών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας όταν οι πολιτικοί αρχηγοί ο ένας μετά τον άλλο έβγαιναν από το Προεδρικό συγκλονισμένοι και εμφανώς πανικοβλημένοι. Ο πανικός διαγραφόταν εμφανώς σε δηλώσεις κάποιων εξ αυτών. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για παράδειγμα προειδοποιούσε εξερχόμενος από το Εθνικό Συμβούλιο πως δεν τίθεται ζήτημα σχεδίου β΄ γιατί δεν υπάρχει Κύπρος β΄. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Άντρος Κυπριανού ο οποίος υπογράμμιζε πως η λύση δύο κρατών θα αποτελούσε όχι μόνο ένα καταστροφικό σχέδιο, αλλά την αφετηρία για νέες περιπέτειες στην Κύπρο.

Δεν ήταν όμως μόνο οι δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών που εδώ και καιρό προειδοποιούν για την κρισιμότητα των στιγμών και που πολλές φορές επικρίθηκαν από τους υπόλοιπους για κινδυνολογία. Ήταν και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας που μέχρι χθες μιλούσε για νέα στρατηγική που θα προκαλέσει κόστος στην Τουρκία. «Ελπίζω να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και ελπίζω αυτή τη φορά συλλογικά, με αίσθημα υψηλής ευθύνης και αφού μελετήσουμε όλα τα σενάρια, ενωμένοι να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που μπορούν να προστατεύσουν την πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη να ακολουθεί εκφράζοντας την απογοήτευσή του για όσα άκουσε.

Τι συνέβη όμως κατά την τρίωρη συνεδρία που πανικόβαλε τους πολιτικούς αρχηγούς σε τέτοιο σημείο που ακόμα και οι αισιόδοξοι να βγουν από εκεί μουδιασμένοι; Προφανώς κάποιοι εξ αυτών ήρθαν αντιμέτωποι για λίγο με την πραγματικότητα: Ότι οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί νέας στρατηγικής, περί πρόκλησης κόστους της Τουρκίας, πως ο χρόνος δεν μας πιέζει καθόλου αποτελούν ευσεβοποθισμούς. Ευσεβοποθισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Δηλώσεις οι οποίες γίνονταν με περισσή ευκολία μέχρι και την παραμονή των εκλογών σε ένα διαγωνισμό πατριωτικής κορώνας. Αγνοώντας βεβαίως τα στενά χρονοδιαγράμματα, τα νέα δεδομένα διεθνώς, αλλά κυρίως τις πραγματικότητες. Θέσεις που ενστερνίστηκε εν μέρει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Κραν Μοντάνα και μετά για να τα βρει τώρα όλα μπροστά του.

Τα όσα διαμείβονται σήμερα, πάντως, καταδεικνύουν πως το Κυπριακό βρίσκεται πράγματι σε μία ιστορική καμπή. Όχι μόνο γιατί η κα Λουτ ρωτάει ευθέως τον Πρόεδρο αν τίθεται ζήτημα ενός άλλου πλαισίου λύσης από πλευράς του, όχι μόνο γιατί τα ενεργειακά φαίνεται να συνδέονται άμεσα με τις διαπραγματεύσεις, αλλά και γιατί το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, σηματοδοτεί στην ουσία ένα χρονοδιάγραμμα για κατάληξη σε μία μορφή λύσης. Πέσαμε συνεπώς έξω στις ρομαντικές προβλέψεις μας και πολύ αργά αντιληφθήκαμε την κρισιμότητα των στιγμών. Ελπίζουμε τουλάχιστον τα όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα να μας βρουν με υψηλό το αίσθημα ευθύνης και κυρίως ενσυναίσθησης του διακυβεύματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση