ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:42
 

Το παλιό και το νέο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αν παρακολουθούσε κανείς την προεκλογική που ακολούθησε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δεν θα εκπλησσόταν από το αποτέλεσμα. Συνεπαρμένη από την αλαζονεία που τη διακατείχε επαναλάμβανε στις εξορμήσεις της με προκλητική ειρωνεία, ότι στο ενδεχόμενο που χάσουν οι Συντηρητικοί έξι έδρες, αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία και οδηγείται ο Κόρμπιν στην πρωθυπουργία και ο στενός πολιτικός περίγυρός του στο προεδρικό.

Ούτε λόγος για το τι πρόκειται να διορθώσει και καμία αναφορά στο στρατηγικό πλάνο που θα ακολουθήσει. Μία συνεχής προειδοποίηση και επίκληση στον φόβο μίας μερίδας της κοινωνίας απέναντι στην επικράτηση των Εργατικών. Μία παρόμοια τακτική ακολούθησε βέβαια και η Χίλαρι Κλίντον, με γνωστό το αποτέλεσμα. Την ίδια τακτική του φόβου απέναντι στον λαϊκισμό ακολουθεί τα τελευταία χρόνια όμως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικαλείται το χάος που θα επιφέρουν λαϊκίστικα και εν πολλοίς ευρωσκεπτικιστικά κινήματα, χωρίς στην ουσία να προτείνουν κάτι. Χωρίς να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική για το πώς οι μέχρι τώρα πολιτικές τους οδήγησαν στην κοινωνική κατάπτωση και στην οικονομική κατάρρευση.

Ελπίδα αλλαγής, φαίνεται να είναι πλέον ο Εμανουέλ Μακρόν. Μέχι τώρα δεν μας έχει πείσει με τις πολιτικές του. Είναι άλλωστε πολύ νωρίς. Ωστόσο ο μετριοπαθής Πρόεδρος της Γαλλίας παρουσιάζεται ως η διέξοδος απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και στον λαϊκισμό. Η πρόσφατη επικράτησή του στις βουλευτικές εκλογές, ανοίγει μία νέα σελίδα. Όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρίζοντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, παίρνοντας διαζύγιο από τον παλαιοκομματισμό αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία και για την Γαλλία αλλά και για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Αν ο ίδιος τολμήσει τελικά και πετύχει τον εκσυγχρονισμό της Γαλλίας, με βαθιές τομές στη γαλλική οικονομία, τότε ίσως να πρόκειται για τον πρώτο δημοφιλή, μετριοπαθή μεταρρυθμιστή που αποκτά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ίδιος ενδεχομένως να αποτελέσει το κλειδί για μία ισορροπημένη γαλλογερμανική συμμαχία που θα οδηγήσει σε μία πιο προσιτή και σταθερή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολίτες με τη ψήφο τους έχουν δείξει την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντι στο όραμα Μακρόν για μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμό και ρήξη με το παλαιοκομματικό κατεστημένο. Αν ο Εμανουέλ Μακρόν υλοποιήσει το προεκλογικό του πλάνο, τότε η Γαλλία επανακτά σίγουρα τον ισχυρό της ρόλο στη διεθνή σκακιέρα και ενισχύει τις όποιες ελπίδες για επαναφορά του ευρωπαϊκού οράματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X