ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Ο Σαίξπηρ δεν γυρεύει δικαίωση

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Πολλά τα παράδοξα που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου του γενικού εισαγγελέα ως προς το θέμα της Focus. Ένα από τα πλέον κραυγαλέα, αφορά, φυσικά, στα ποσά που πήραν τα κόμματα, θέμα το οποίο διυλίζεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, χρόνια τώρα μέσα από παράπλευρα μονοπάτια.


Αυτό είναι ένα από τα απολύτως βασικά θέματα και εκείνο που δεν ανάγεται στη σφαίρα της έκθεσης ιδεών ή της απλής φιλολογικής παρατήρησης. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην Αμερική, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, κάθε δωρεά άνω των 200 δολαρίων σε κόμμα ή υποψήφιο πρέπει να είναι ονομαστική, στη Γερμανία ισχύει το ίδιο για ποσό πάνω από 10.000 ευρώ και στην Ιρλανδία για ποσό πάνω από 5.000 ευρώ. Ανάλογα με το βιοτικό επίπεδο και την πολιτική κουλτούρα κάθε χώρας έχουν θεσμοθετηθεί και ανώτατα όρια στο συνολικό ποσό που μπορεί να δωρίσει κάποιος ιδιώτης ή οργανισμός σε πολιτικό κόμμα ή υποψήφιο. Στα κράτη που έχουν θέσει «ταβάνι» στις δωρεές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Αμερική, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Πολωνία.

Εμείς δεν ανήκουμε, προφανώς, σε αυτή τη μερίδα των χωρών που επιδιώκουν τη διαφάνεια σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της εξουσίας. Αν παραδέχεται ο γενικός εισαγγελέας πως μέχρι πρότινος δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο ώστε να εξεταστεί η ύπαρξη ή όχι ποινικών αδικημάτων, ως τη μόνη αιτία που σήμερα δεν ασχολούμαστε με ποινικά αδικήματα επί του συγκεκριμένου, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο πίσω είμαστε. Από την άλλη, θέλεις, κύριε τάδε, να δίνεις λεφτά στο κόμμα της προτίμησής σου; Με γεια σου, με χαρά σου. Γιατί, όμως, εδώ είναι το ερώτημα. Ποιο το αντάλλαγμα ή μήπως δεν υπάρχει;

Δηλαδή, όποιος και να έδωσε τόσες χιλιάδες ευρώ σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, με όποια μορφή και να ήταν (εισιτήρια ή μετρητά), γιατί το έκανε; Γιατί του περίσσευαν, θα πει κάποιος, ή γιατί θέλει να πιέσει ή να αποσυμπιέσει πράγματα και καταστάσεις, θα πει κάποιος άλλος. Άλλη ανάλυση επί του ζητήματος δεν χωρεί και δεν είναι δουλειά του απλού κόσμου να μπει σε περισσότερη ανάλυση για ένα θέμα που εξισώνει για άλλη μία φορά τα τεκταινόμενα στα κόμματα, στα δικά του μάτια. Μόνο εκείνοι οι οποίοι έχουν ίδιον συμφέρον θα σκεφτούν διαφορετικά και αυτό δεν είναι αφοριστικό ή καθολικό, αλλά εκ του αποτελέσματος άλλα λένε τα κόμματα τις τελευταίες ημέρες και άλλα υποστηρίζει ο κόσμος όταν κάνει τη δική του ανάγνωση επί του θέματος.

Εν κατακλείδι, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την επόμενη δημοσκόπηση, τα επόμενα υψηλά ποσοστά της απαξίωσης των πολιτών για το πολιτικό σύστημα ώστε να προβληματιστούμε και να ψάξουμε το γιατί. Άσχετο αν, για ακόμη μία φορά, η απάντηση βρίσκεται μπροστά μας και απλώς εμείς επιλέγουμε να αποδείξουμε πως δεν βλέπουμε τον ελέφαντα στη γωνία του δωματίου. Δεν ήρθε η ώρα να δικαιωθεί ο Σαίξπηρ, όσο και αν το επιθυμεί ο λαϊκισμός. Οι ηλίθιοι δεν κυβερνούν τυφλούς, όπως έλεγε, και καλό είναι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μην επιβεβαιωθεί.
 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση