ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Οι πύργοι και το Κυπριακό

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ο Bonanno Pisano φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας πίσω από τον Πύργο της Πίζας, στοιχείο το οποίο άλλες έρευνες αμφισβητούν, αλλά αυτό δεν είναι το διακύβευμα σε τούτη τη στήλη. Το στοιχείο που κρατάμε είναι ότι αναμφίβολα ο πύργος γέρνει, άσχετο αν το ήθελε ή όχι ο αρχιτέκτονας. Η κλίση του μεγάλωνε σχεδόν κάθε χρόνο, μέχρι και τη δεκαετία του 1990, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες ώστε να σταθεροποιηθεί.

Στο ενδιάμεσο, όμως, οι επιστήμονες και οι ειδικοί ανακάλυψαν πως ο πύργος πέραν του να γέρνει, περιστρέφεται κιόλας χρονιά με τη χρονιά. Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πύργος της Πίζας είναι η πραγματική ενσάρκωση, από αρχιτεκτονικής απόψεως, των εξελίξεων όπως διαμορφώνονται γύρω από το Κυπριακό. Το συνεχόμενο «πες και να πω» των τελευταίων ημερών, τα όσα είπε και κατά κόρον τόνιζε κατά το προηγούμενο διάστημα ο Άιντε και εν γένει όλη η ρητορική του τελευταίου διαστήματος έχουν, ως αποτέλεσμα, ό,τι και να χτίστηκε στις συνομιλίες, σιγά και σταθερά ν’ αρχίσει να γέρνει. Ως και αναμενόμενο ήταν από ορισμένους, κάτι τέτοιο να συμβεί. Να βγει δηλαδή ο Ακιντζί ή ο εκπρόσωπός του και να πουν τη δική τους οπτική των πραγμάτων, εφόσον σημασία έχουν και οι πόντοι στο εσωτερικό.

Ο πύργος του Κυπριακού, έγειρε ακόμη περισσότερο, μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Μόρφου. Πέταξε το μπαλάκι που ήθελε και εκείνος και για δική του εσωτερική κατανάλωση και ξεκινήσαμε εμείς οι αναλυτές να παίρνουμε θέσεις και αντιθέσεις για το αν έχει αλλάξει στάση η Τουρκία ή όχι στάση στο Κυπριακό, εφόσον καθώς είναι καλά γνωστό «το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα». Επί του προκειμένου, βαρέθηκα να την ακούω την έκφραση αυτή, η οποία δεν σημαίνει και τίποτα. Το κλειδί, δίχως κλειδαριά, δεν αξίζει τίποτα. Και η κλειδαριά είναι στην Κύπρο, οι πολιτικοί της οποίας θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα και να μην υποπίπτουν στη διαδικασία ν’ απαντούν σε έναν πανικοβλημένο για πολλούς λόγους Ερντογάν για οτιδήποτε. Λείπει, όμως, η καθαρή σκέψη και η πολιτική αντίδραση, μοιάζει με τους αθλητές που αγωνίζονται στα 100 μέτρα. Μόνο εκείνος που θα τερματίσει πρώτος ή που θα πει πρώτος την ατάκα, έχει να κερδίσει ή νομίζει ότι κερδίζει πόντους από την κονίστρα των ψηφοφόρων. Η στάση της Τουρκίας θα γίνει γνωστή όταν έρθει η ώρα. Είδατε τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

«Μα σε υποδεχθήκαμε σαν πρίγκιπα», να του λένε, για το προσφυγικό. Οπότε, καλό είναι να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Μέχρι τότε, τα λεκτικά πυροτεχνήματα Ερντογάν δεν χρειάζεται να τα σβήνει η πυροσβεστική Λευκωσία, υπενθυμίζοντας μάλιστα συνεχώς πως είμαστε κράτος μέλος της Ε.Ε. Αυτός ο σουλτάνος το ξέρει και προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα γίνεται. Το ζήτημα είναι να μάθουμε και εμείς να μη γέρνουμε σαν πύργος με κάθε δήλωσή μας για το Κυπριακό. Εν αντιθέσει με την Πίζα, δεν θα μας «τσιμεντώσουν» τη βάση για να μην κατεδαφιστούμε, πρώτον, δεύτερον, για εμάς το Κυπριακό είναι ζήτημα του είναι μας και όχι ζήτημα λογιστικό όπως για τους άλλους, και με όλα αυτά που λέγονται και ξαναλέγονται, το όλο θέμα θυμίζει έντονα και πύργο της Βαβέλ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X