ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πριν ξεκινήσει η παροχολογία

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Είναι γεγονός και έχει καταγραφεί και στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες, πως πολλές είναι οι τάξεις εκείνες των εργαζομένων που βλέποντας και έχοντας κατά νου και την έξοδο από το μνημόνιο, απείλησαν να κατέλθουν ή κατήλθαν σε απεργίες για να διεκδικήσουν όσα έχασαν τα προηγούμενα χρόνια.  Σημειολογικά, δεν γνωρίζω αν διάλεξαν τη σωστή ώρα για να το κάνουν, εφόσον τυπικά είμαστε ακόμη σε μνημόνιο. Ενδιαφέρει κανέναν αυτό;

Η μεγάλη και σύνθετη εικόνα της οικονομίας  δεν είναι διανθισμένη με περίσσια λουλούδια για να πιάσουμε τα περισσευούμενα πέταλα και να τα μοιράζουμε δεξιά και αριστερά, όπως κάναμε κάποτε. Ποιος νομίζει ότι τα καμένα άνθη του 2013, πέταξαν φύλλα ξανά; Ελπίζω να γίνει κάποτε, όχι για να μοιράζουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά, όπως έμαθαν κάποιοι, αλλά για να περάσει το μήνυμα ότι στο σωστό χρόνο θα μπορέσει να δοθεί η λογική αύξηση, η λογική επιστροφή, η λογική κίνηση ώστε να μη μπατάρει πάλι αλόγιστα το καράβι. Υπάρχουν δεσμεύσεις για αυξήσεις στο δημόσιο, από το 2017 και πάλι. Τον ιδιωτικό τομέα, τον ρώτησε κανείς; Τον επενδυτή που έρχεται και τον διώχνουμε;

Προσωπικά, δεν νομίζω πως περάσαμε ακόμη από το τούνελ και τα μηνύματα που στέλνουμε, δεν είναι εκείνα που όλοι ελπίζαμε, που ακούγονταν όταν ζούσαμε ό,τι ζήσαμε στην καρδιά της κρίσης. Ότι ΘΑ παίρναμε το μάθημά μας ορισμένοι, ΘΑ μαθαίναμε από τα λάθη μας, ΔΕΝ θα κάναμε βιαστικές κινήσεις στο μέλλον. Κανείς δεν είπε να μην επιστραφούν εκείνα που κόπηκαν. Να γίνει όμως στην ώρα του και όχι με το που αχνοφάνηκε το φως της εξόδου από το μνημόνιο, αμέσως η μια τάξη να προλάβει την άλλη.

Και, επιπροσθέτως, επειδή στη μεγαλύτερη εικόνα μπαίνουν συντεχνίες και κόμματα, δεν γνωρίζουν οι ίδιοι εκ των έσω ποια η είναι η κατάσταση; Δεν γνωρίζουν οι ίδιοι οι πολιτικοί που ήδη από τον Φεβρουάριο σιγοντάρουν τις διεκδικήσεις με φόντο το Μάιο, πως δεν γίνεται να επιστρέψουμε στην παροχολογία; Τα ίδια τα κόμματα που πέρασαν από τα χέρια τους τα μνημονιακά νομοσχέδια, για σκοπούς αντιπολίτευσης, βγάζουν ανακοινώσεις και «διεκδικούν» και αυτά μαζί με τις συντεχνίες ήδη από αύριο επιστροφή στα παλιά.

Εκτός και αν τελικά αυτό είναι το σχέδιο ορισμένων, εκτός και αν όλα όσα ειπώθηκαν περί εγκράτειας και αλλαγής πλεύσης ήταν εις μάτην. Ήταν, ακόμη μια πολιτική ατάκα για να χαϊδεύουμε τα αυτιά του κόσμου. Λίγη υπομονή δεν βλάπτει. Να έρθει ο Μάρτιος με το καλό, να βγούμε επίσημα και μετά βλέπουμε πώς διαχειριζόμαστε το έχειν μας. Αν από τώρα κάνουμε σχέδια για τον Απρίλιο και ευελπιστούμε πως αυτός ο μήνας θα μοιάζει με τον Απρίλιο του 2012 και πίσω, τότε η πλάνη μας είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζουμε.  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X