ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:30
 

Πριν ξεκινήσει η παροχολογία

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Είναι γεγονός και έχει καταγραφεί και στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες, πως πολλές είναι οι τάξεις εκείνες των εργαζομένων που βλέποντας και έχοντας κατά νου και την έξοδο από το μνημόνιο, απείλησαν να κατέλθουν ή κατήλθαν σε απεργίες για να διεκδικήσουν όσα έχασαν τα προηγούμενα χρόνια.  Σημειολογικά, δεν γνωρίζω αν διάλεξαν τη σωστή ώρα για να το κάνουν, εφόσον τυπικά είμαστε ακόμη σε μνημόνιο. Ενδιαφέρει κανέναν αυτό;

Η μεγάλη και σύνθετη εικόνα της οικονομίας  δεν είναι διανθισμένη με περίσσια λουλούδια για να πιάσουμε τα περισσευούμενα πέταλα και να τα μοιράζουμε δεξιά και αριστερά, όπως κάναμε κάποτε. Ποιος νομίζει ότι τα καμένα άνθη του 2013, πέταξαν φύλλα ξανά; Ελπίζω να γίνει κάποτε, όχι για να μοιράζουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά, όπως έμαθαν κάποιοι, αλλά για να περάσει το μήνυμα ότι στο σωστό χρόνο θα μπορέσει να δοθεί η λογική αύξηση, η λογική επιστροφή, η λογική κίνηση ώστε να μη μπατάρει πάλι αλόγιστα το καράβι. Υπάρχουν δεσμεύσεις για αυξήσεις στο δημόσιο, από το 2017 και πάλι. Τον ιδιωτικό τομέα, τον ρώτησε κανείς; Τον επενδυτή που έρχεται και τον διώχνουμε;

Προσωπικά, δεν νομίζω πως περάσαμε ακόμη από το τούνελ και τα μηνύματα που στέλνουμε, δεν είναι εκείνα που όλοι ελπίζαμε, που ακούγονταν όταν ζούσαμε ό,τι ζήσαμε στην καρδιά της κρίσης. Ότι ΘΑ παίρναμε το μάθημά μας ορισμένοι, ΘΑ μαθαίναμε από τα λάθη μας, ΔΕΝ θα κάναμε βιαστικές κινήσεις στο μέλλον. Κανείς δεν είπε να μην επιστραφούν εκείνα που κόπηκαν. Να γίνει όμως στην ώρα του και όχι με το που αχνοφάνηκε το φως της εξόδου από το μνημόνιο, αμέσως η μια τάξη να προλάβει την άλλη.

Και, επιπροσθέτως, επειδή στη μεγαλύτερη εικόνα μπαίνουν συντεχνίες και κόμματα, δεν γνωρίζουν οι ίδιοι εκ των έσω ποια η είναι η κατάσταση; Δεν γνωρίζουν οι ίδιοι οι πολιτικοί που ήδη από τον Φεβρουάριο σιγοντάρουν τις διεκδικήσεις με φόντο το Μάιο, πως δεν γίνεται να επιστρέψουμε στην παροχολογία; Τα ίδια τα κόμματα που πέρασαν από τα χέρια τους τα μνημονιακά νομοσχέδια, για σκοπούς αντιπολίτευσης, βγάζουν ανακοινώσεις και «διεκδικούν» και αυτά μαζί με τις συντεχνίες ήδη από αύριο επιστροφή στα παλιά.

Εκτός και αν τελικά αυτό είναι το σχέδιο ορισμένων, εκτός και αν όλα όσα ειπώθηκαν περί εγκράτειας και αλλαγής πλεύσης ήταν εις μάτην. Ήταν, ακόμη μια πολιτική ατάκα για να χαϊδεύουμε τα αυτιά του κόσμου. Λίγη υπομονή δεν βλάπτει. Να έρθει ο Μάρτιος με το καλό, να βγούμε επίσημα και μετά βλέπουμε πώς διαχειριζόμαστε το έχειν μας. Αν από τώρα κάνουμε σχέδια για τον Απρίλιο και ευελπιστούμε πως αυτός ο μήνας θα μοιάζει με τον Απρίλιο του 2012 και πίσω, τότε η πλάνη μας είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζουμε.  

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση