ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Deus ex Machina δεν υπάρχει…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

 Από χθες επέστρεψαν τα χαμόγελα και τυπικά στις Βρυξέλλες αλλά και στη Λευκωσία, εφόσον μπήκε η επίσημη σφραγίδα για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο όπως ήταν προγραμματισμένο στο τέλος του μήνα.

Το τι προηγήθηκε της χθεσινής ημέρας και πόσο άλλαξε τόσο ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου αλλά κυρίως η ζωή όλων μας τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστό. Προσωπικά θεωρώ ως κομβική στιγμή, όχι τη χθεσινή τυπική επικύρωση της εξόδου, αλλά την άρση των τραπεζικών περιορισμών. Τότε ήταν που φάνηκε φως στον ορίζοντα και πως, παρά τα λάθη μας, είχαμε αλλάξει πορεία, μεταστρέφοντας το κλίμα της οικονομίας βασισμένοι όμως σε ορθές πρακτικές και σε αλλαγή προσώπων.

Και νοοτροπίας που αν δεν έχει αλλάξει στο βαθμό που πρέπει, δεν θα έχει περιθώρια να γυρίσει σε περασμένα μεγαλεία, εφόσον η Κύπρος θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την επιτήρηση των δανειστών, κλιμάκια των οποίων θα μας επισκέπτονται δύο φορές το χρόνο μέχρι να εξοφληθεί το 75% της οικονομικής στήριξης. Από την άλλη, ακόμη και οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του μνημονίου, αντιλαμβάνονται πως έγιναν και κινήσεις σωστές που επί άλλων εποχών απλώς θα τις μετακυλούσε για το χρονικό υπερπέραν.

Τώρα, η «νέα» επιχειρηματολογία, εστιάζει σε προβλήματα παλιά. Οι τράπεζες ξέρουν για τα ΜΕΔ, η Κεντρική ξέρει για το πόσο κόκκινο είναι το θέμα, όσο και από την άλλη μεριά στέκει κραταιά η ανεργία δίχως σημάδια ύφεσης. Αυτά τα προβλήματα, που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να σημειώνει η οικονομία της χώρας εφεξής (και βάσει προβλέψεων 2,4% του ΑΕΠ το 2016, 3% το 2017 και μεταξύ 3 και 4% του ΑΕΠ το 2018) είναι τα επόμενα ίσως και μεγαλύτερα βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτον, διότι θα τα κάνουμε μόνοι μας και δίχως την έξωθεν πίεση και δεύτερον, επειδή η ανεργία είναι πρόβλημα βαθιά κοινωνικό που ξέρει και η ίδια η κυβέρνηση πως πρέπει να το αντιμετωπίσει. Και να το αντιμετωπίσει το συντομότερο.

Την ίδια ώρα, ξανά προς αναθεματίζοντες το μνημόνιο, μαγικά ραβδιά υπάρχουν μόνο στα παραμύθια και η τρίχρονη μέχρι και τη σήμερον δημοσιονομική ιστορία της Κύπρου, δεν τελεσφόρησε χάρη σε μια κάποια απροσδιόριστη και μαγική λύση. Deus ex Machina στην οικονομία δεν υπήρξε σε καμιά δύσκολη στιγμή του παρελθόντος ούτε για την Κύπρο ούτε και για καμία άλλη χώρα και αλίμονο, δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του από εδώ και πέρα. Νέα αρχή το τέλος του μνημονίου, ναι, αλλά αυτή η αρχή καλά θα κάνει να έχει τα δυο της πόδια στη γη και να βηματίζει αργά και σταθερά, βασιζόμενη σε χρυσές τομές και όχι σε ακραίες φωνές.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση