ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχεται πάντα ο Πίου

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μία μικρή χώρα που βρέχεται από θάλασσα, που έχει καλοκαίρι 10 μήνες τον χρόνο και τονώνεται από έναν ήλιο ευεργετικό, θα μπορούσε να απολαμβάνει την ίδια λιακάδα αυτού του καλοκαιριού και στην κοινωνική της ζωή. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο νεφελώδη. Η κακοκαιρία καλά κρατεί και ορισμένες, μεμονωμένες ηλιαχτίδες που κάνουν την εμφάνισή τους αραιά και πού δεν αρκούν για να επικρατήσει το φως.

Ως εκ τούτου, στη «σκανδαλομάνα» Κύπρο, κάποιος Πίου πάντα θα έρχεται φορτωμένος εξελίξεις και γεγονότα περί κάποιου σκανδάλου. Από το σκάνδαλο της κατάρρευσης της οικονομίας και εντεύθεν, ασχολούμαστε με σκάνδαλα που βγήκαν το ένα μετά το άλλο. Τώρα, είναι τα ελικόπτερα, τα ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ, αξιωματούχοι που ξέχασαν τα πάντα που αφορούν στην κοινωνία στο πέρασμά τους, αλλά που δεν λησμόνησαν το καλό της τσέπης τους.

Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλίμονο. Αλλά από την άλλη, έχουμε φτάσει στο σημείο να ασχολούμαστε με κάθε πέτρα στο χωράφι του δημόσιου γίγνεσθαι που από κάτω της κρύβει κάθε σκάνδαλο και στο οποίο είναι ύποπτος τουλάχιστον ένας κρατικός αξιωματούχος. Είναι τόσο μεγάλο το πλέγμα και τόσοι οι εμπλεκόμενοι, που πραγματικά το συμπέρασμα ότι οι υπόλοιποι κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, προκύπτει αβίαστα. Το θετικό στα όσα και με τα ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ ή τα ελικόπτερα προκύπτουν το τελευταίο διάστημα είναι πως έχει ξεκινήσει μία διαδικασία διερεύνησης. Από την άλλη, στην ίδια διαδικασία ή στον ίδιο παρανομαστή, βρίσκονται και μεγαλύτερης έκτασης σκάνδαλα, όπως είναι αυτά της οικονομίας και τα οποία κινούνται αργά, οπότε το θετικό χάνει το μομέντουμ του.

Το ζήτημα θεωρώ πως είναι οριζόντιο και διαπερνάει τη διαστρωμάτωση της κοινωνίας από πάνω προς τα κάτω. Ο απλός πολίτης είναι άμεσα υπόλογος απέναντι στον νόμο, την ώρα που ο κάθε Πίου και το κάθε σκάνδαλο που φέρει πίσω του, περιμένει προς όφελός του την όλη διαδικασία διερεύνησης και αν τελικά υπάρξει υπόθεση, να προχωρήσει στο παρακάτω στάδιο.

Στο ενδιάμεσο, βλέπουμε αυτούς τους αξιωματούχους να μένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους παρά τις κατηγορίες που σφυρίζουν πάνω από το κεφάλι τους, με ορισμένες δε εξ αυτών των κατηγοριών να βγάζουν μάτι που λέμε. Ναι, αντιλαμβάνομαι ότι ο νόμος δεν λειτουργεί με την όψη, με το πώς φαίνεται μία δεδομένη κατάσταση, αλλά κατανοώ και τον πολίτη που μένει άναυδος, καταφεύγοντας στην ύβρη και στο τσουβάλιασμα των πάντων, όταν έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει τα τεκταινόμενα. Τι άλλο να κάνει; Να χωρίσει την ήρα από το στάρι; Θα έπρεπε, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει, όταν πριν φύγει το ένα σκάνδαλο, άλλο το σκεπάζει σαν το χιόνι που δεν προλαβαίνει να λιώσει πριν χιονίσει και πάλι.

Σε αυτό το επίπεδο που έχουμε φτάσει σήμερα, ένα δεδομένο πρέπει να καταστεί σαφές. Πως ευθύνες υπάρχουν και για τα ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ και για τα ελικόπτερα που τα πληρώσαμε διπλά και για την οικονομία και για άλλα εκατό σκάνδαλα. Να τελειώνουμε πλέον με τους Πίου που φέρουν στην πλάτη τους συμπεριφορές που μας ντροπιάζουν όλους και που το αξιακό τους σύστημα δεν συνάδει με τον ρόλο και την αποστολή που τους ανατέθηκε, αλλά και που δεν κοκκινίζει από τη δική του συμπεριφορά. Διότι κάνοντας λόγο για «απευθείας ανάθεση», για διορισμό μιλάμε στο τέλος της ημέρας και δεν μπορώ με το φτωχό μου το μυαλό να καταλάβω πόσο μεγάλες είναι οι πλάτες ορισμένων και δεν μπορούμε να τους αγγίξουμε.

Τουλάχιστον, ο πραγματικός ο Πίου έβγαζε χιούμορ και γέλιο. Οι δικοί μας εδώ μέσα, είναι κλαυσίγελο που προκαλούν και αν δεν το έχουν καταλάβει οι ίδιοι για τον εαυτό τους, ας τους το πούμε εμείς να το ξέρουν.

 

 

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση