ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος στη νέα εποχή Ερντογάν

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μετά την «παραίτηση» Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία της Τουρκίας, είναι ομολογημένη η παγωμάρα στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, όχι τόσο για το ότι έφυγε από το κάδρο ένας πολιτικός με τον οποίο μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος όσο γιατί στο κέντρο του πίνακα βρίσκεται τώρα ο ίδιος ο Ερντογάν. Το προηγούμενο διάστημα, και προ της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που λειτούργησε ως θρυαλλίδα στις σχέσεις των δύο, υπήρχαν σαφή δημοσιεύματα ως προς το πώς αντιμετωπίζουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στην Ευρώπη και την Ε.Ε. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα που ήταν και επαναλαμβανόμενα, τον παρουσίαζαν ασταθή και ήταν γραμμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραπέμπουν ή να κινούνται στις παρυφές ενός ψυχογραφήματος. Το θέμα ποιο είναι τώρα; Ότι η περίπτωση Ερντογάν δεν είναι νέα, εκτός κι αν η Ευρώπη τώρα ανακάλυψε τι σημαίνει τόσο ο ίδιος όσο και οι κινήσεις του.

Τα διαρκή ανεβοκατεβάσματα από τη θέση του Προέδρου σε αυτήν του πρωθυπουργού, η οπτική των ΗΠΑ και η μία κρύο μία ζέστη συμμαχία, σε συνάρτηση με το προσφυγικό, που χρησιμοποίησε για να αποκομίσει οφέλη, είναι γνώριμα στην Ευρώπη. Η στάση του στο Κουρδικό και η αδιαλλαξία του στο Κυπριακό είναι επίσης γνώριμες στην Ε.Ε. Οπότε, γιατί η Ευρώπη μοιάζει να πέφτει από τα σύννεφα με την έξοδο Νταβούτογλου και με τον Ερντογάν να κόβει και να ράβει ο ίδιος τα κοστούμια του; Θεωρώ πως για άλλη μία φορά ακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν θα έπρεπε η Ευρώπη να στηρίζεται σε πρόσωπα, όπως ήταν ο Νταβούτογλου, αλλά στις δικές της στρατηγικές για τα μεγάλα θέματα. Και κάθε μία από αυτές, να έχει και δεύτερη και τρίτη και δέκατη πέμπτη εναλλακτική. Αλίμονο, αν κάτι κάνει καλά η Ευρώπη, είναι να δημιουργεί γραφειοκρατία. Και όμως, η μόνιμη προσφυγή στη λύση του χρήματος, στη χρηματοδότηση για λύση προβλημάτων, φαντάζει η μόνη απάντηση. Είναι η επιβεβαίωση εκείνων που κρίνουν την Ευρώπη για έλλειψη οράματος, αλλά ακόμη και εγώ που υποστηρίζω ότι στην εποχή μας, το όραμα ίσως και να είναι πολυτέλεια, θέμα συζήτησης για τα διεθνή φόρα ή θέμα που εξετάζεται από επιστήμονες και ιστορικούς για την εκπόνηση βιβλίων, τείνω να το πιστέψω. Σε ελάχιστα βασικά ζητήματα, ανθρωπιστικά, υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη. Από τα δημοσιονομικά μέχρι το προσφυγικό, είναι μεγάλες οι αποκλίσεις και η κάθε χώρα, ειδικά στο τελευταίο, άγεται και φέρεται κατά το δοκούν, αφού πιάστηκε απροετοίμαστη.

Από την Κομισιόν, που εγκρίνει το σχέδιο για τις βίζες και τον Σουλτς που μπλοκάρει το σχέδιο, επίσης υπάρχει απόσταση. Το ερώτημα που προσωπικά θέτω, είναι πλέον η στάση του Ερντογάν στο Κυπριακό. Η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να δει και να κρίνει. Σε σημερινό ρεπορτάζ της «Κ» αποκαλύπτονται οι πτυχές της νέας γραμμής που, σύμφωνα και με πληροφορίες από την Τουρκία, αναμένεται να πάρει η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας. Οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί έχουν διαρκώς την «καραμέλα» για το κλειδί της λύσης που είναι στην Τουρκία και οι συνομιλίες συνεχίζονται σε κλίμα αβεβαιότητας. Τα ενδεχόμενα της εσωτερικής πίεσης και κρίσης στην Τουρκία, είναι πολλά.

Η αυξημένη ετοιμότητα στο Αιγαίο, δείχνει επίσης πολλά με τη σειρά της, οπότε καλό είναι να έχει και η Λευκωσία τα μάτια της ανοικτά ως προς τα επόμενα βήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από τόσα χρόνια, ο άνθρωπος με τον οποίο υπήρξε συζήτηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νταβούτογλου, δεν είναι πλέον βασικός παίκτης. Η ολιστική πολιτική του Ερντογάν και ο μηδενικός χώρος συναίνεσης είναι πλέον στην πρώτη γραμμή. Αν πιστεύουμε για τα καλά πως το κλειδί είναι στην Τουρκία, τότε ας έχουμε κατά νου ότι η Τουρκία των επόμενων μηνών δεν θα είναι αυτή που πάνω-κάτω ξέραμε μέχρι σήμερα… 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση