ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα άρωμα από τα παλιά

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Τελικά, ο Τσοβόλας είναι διαχρονικός. Το δε «Τσοβόλα δώστα  όλα» του αείμνηστου Παπανδρέου, δεν είναι καθόλου τυχαία που έμεινε στην ιστορία. Ειπώθηκε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και υπό τις περιστάσεις συγκεκριμένης προεκλογικής περιόδου. Ήξερε τι έκανε ο Αντρέας και για να ψάξει κανείς το λάθος στην Ελλάδα, πρέπει να πάει πίσω. Πόσο κοντά είμαστε εμείς σε αυτό το επίπεδο; Στο ότι τελικά η τελευταία ερώτηση του εκάστοτε δημοσιογράφου είναι, πότε θα επανέλθουν οι αυξήσεις στο δημόσιο; Ναι, είναι μια ερώτηση που στέκει, αλλά την ίδια ώρα είναι μια ερώτηση που προκαλεί με τη σειρά της ερωτήματα. Διότι το να έχεις σαν στόχο, μέσω της παροχολογίας και του «αρώματος Τσοβόλα» ως απόλυτη προτεραιότητα τις αυξήσεις, λες και ξαφνικά μας περισσεύουν από όλες τις πλευρές και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, αυτό δεν το καταλαβαίνω.

Ο λαός έκανε τις θυσίες του για να βγει η Κύπρος από το μνημόνιο σε χρόνο-ρεκόρ; Και με το παραπάνω. Κόπηκαν παροχές, πάγωσαν αυξήσεις; Σαφώς. Και ορθολογικά, πρέπει το κράτος  ν’ αρχίσει να τις αποκαθιστά. Σωστό. Με μέτρο όμως και εν ευθέτω χρόνω. Δεν είναι σωστή αυτή η σκέψη; Σωστή και αυτή. Άρα, γιατί να τρέχουμε τώρα να προκαταλάβουμε τους πάντες για το πότε ακριβώς, με ακρίβεια ημέρας αν είναι δυνατόν, θα επανέλθουν οι αυξήσεις; Ας δούμε συνολικά τις στρεβλώσεις που οδήγησαν την οικονομία εκεί που την οδήγησαν, και ας κατανοήσουμε πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, πως επιχειρήματα και υποσχέσεις μπορεί να δίνονται και να λέγονται εύκολα από τον καθένα που θέλει να μοιάσει στον… Τσοβόλα.

Καλύτερα είναι να έχουμε τα πόδια μας στη γη και για κάτι που είναι δεδομένο, όπως οι αυξήσεις στο δημόσιο οι οποίες θα δοθούν, κι ας μην ανοίγουμε συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά επί της ουσίας. Από την άλλη, δεν θέλω καν να ασχοληθώ με εκείνους που αφενός κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης φρόντισαν να καλύψουν τις πλάτες τους, οικονομικά πάντα και εις βάρος των πολλών, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί ο ιδιωτικός τομέας, υπέστη πολλαπλά χτυπήματα από την οικονομική κρίση, και γιατί οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν και αυτοί δίκιο να ζητούν αποκατάσταση των όσων έχασαν.

Την ίδια στιγμή, επίκειται κάθοδος της Τρόικας, οι μεταρρυθμίσεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τα πολλά μπρος - πίσω, πάνε ακόμη πιο πίσω, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις που έρχονται. Το ζητούμενο είναι ή θα έπρεπε να είναι, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός συνολικά της οικονομίας και όχι η διευθέτηση, άμεσα, των απαιτήσεων των ομάδων πίεσης και διαφόρων συμφερόντων. Η οικονομία πρέπει να έχει συνέχεια και αυτή να διέπεται από συνέπεια, μπροστά ή όχι σε προεκλογική περίοδο, με την εναλλαγή ή όχι, πολιτικής φιλοσοφίας στην κυβέρνηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Συνάντηση Αβέρωφ-Ακιντζί στην κατεχόμενη Κερύνεια

«Τα γνωστά τετριμμένα επικοινωνιακά κόλπα του ασόβαρου Προέδρου του ΔΗΣΥ που στερούνται μονίμως ουσίας ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  21:53

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είμαστε εύκολοι δανειστές, παρέχουμε μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δανείων. Προσφέρουμε ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  19:09

Αναστασιάδης: Δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά τη θητεία μου

«Χαχαχα Χαχαχα Χαχαχα Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι Πουλήστε ακόμα ένα διαβατήριο η ξεπουλήστε ...»
Yiannos  |  14:00

Αναστασιάδης: Εκτός συνταγματικού πλαισίου ο Γ. Ελεγκτής

«Στην χώρα της Μπανανίας όπου εμείς ζούμε, με την διαφθορά, τις δολοπλοκίες και τα μαγειρέματα στην πλάτη ...»
Yiannos  |  13:06

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X