ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:33
 

Από τους Ηγέτες, ούτε το εξώφυλλο

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η μνημειώδης σειρά «Οι Ηγέτες» που δόθηκαν με την Καθημερινή, μνημονεύεται από εμένα συχνά πυκνά. Υπάρχει λόγος; Ο προφανής. Εκείνοι που σε στιγμές πολύ πιο δύσκολες από τις δικές μας, στο δικό τους χρονικό πλαίσιο, είχαν το σθένος να βάλουν τα δεδομένα κάτω, να τα επεξηγήσουν με τη λογική και να πάρουν αποφάσεις που κρίνανε γενιές ανθρώπων στη συνέχεια.

Οι Ηγέτες δεν εσωκλείονται σ’ ένα μοναδικό συμπέρασμα. Από τον έναν και τον άλλον, υπό τις περιστάσεις του ο καθένας, πήρε τον δρόμο που ήταν ορισμένος για να πάρει, και όσοι πρόθυμοι από εμάς, μαθαίνουμε από τα όσα εκείνοι πέρασαν. Κανείς έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να κρίνεται βάσει ενός συμπεράσματος και μόνο.

Δίχως να έχω τη διάθεση να εξιδανικεύω κανέναν, αποφαίνομαι όμως πως για ορισμένους από τους σημερινές ηγέτες των κομμάτων μας, μόνο το εξώφυλλο και αυτό πολύ τους είναι, για να τους καταλάβεις. Αρκούνται σε αυτό άλλωστε. Στο φαίνεσθαι.

Δεν χρειάζεται να πας βαθύτερα. Το βλέπεις στον λόγο τους, στον παλιμπαιδισμό με τον οποίο ντύνουν την κάθε πολιτική μανούβρα, στη μικρότητα με την οποία εκλαμβάνουν κάθε κριτική, και την εμπάθεια με την οποία πορεύονται κατόπιν.

Αναρωτιέμαι βέβαια, και σε τι ακροατήριο μιλούν. Σε ποιον απευθύνονται και αν οι σημερινοί τους ψηφοφόροι κρίνουν πως συγκεκριμένες συμπεριφορές, τους εκπροσωπούν. Αυτό στην τελική είναι και θέμα κρίσης από τους ίδιους τους ψηφοφόρους, οπότε ας το αφήσουμε.

Για να βλέπουμε όμως, επαναλαμβανόμενα, έναν, δύο, τρεις, να χτυπιούνται με κάθε ευκαιρία στα κανάλια, να εκτοξεύουν χαρακτηρισμούς σαν να βρίσκονται στο δημοτικό, η πολιτική τους επιχειρηματολογία να είναι για τα πανηγύρια (με όλο τον σεβασμό προς αυτά) και παράλληλα να δίνουν ρέστα στα κοινωνικά δίκτυα αναζητώντας τα like όπως κάποιοι τα πόκεμον, τότε: Τότε δεν μιλάμε για Ηγέτες αλλά για κοράκια που κρώζουν αναζητώντας σημασία.

Οι Ηγέτες σκέφτονται την επόμενη μέρα και οι ηγετίσκοι το πολιτικό όφελος και τα likes στο facebook. Που κουβαλούν καντάρια σοβαροφάνειας και ψευδεπίγραφης συστολής, «μη με διακόπτετε, δεν σας διέκοψα» όταν μέσα τους είναι κραταιός ο φελλός και η κενότητα με την οποία θέλουν να άγονται και να φέρονται αλλά δεν μπορούν.

Ή μάλλον μπορούν, αλλά το φορτίο της σοβαροφάνειας είναι πολλαπλάσιο και δύσκολα μπορούν να το αποτινάξουν. Το δυστυχές είναι πως όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, εκείνη που θα προκαλέσει άπαντες να πάρουν απόφαση για το μέλλον είτε μέσω του Κυπριακού είτε μέσω άλλων θεμάτων, οι ίδιοι άνθρωποι με το ίδιο προσωπείο θα κληθούν να το κάνουν.

Τα «μπράβο» στην αρένα των δικτύων, τα «πέστα», που σίγουρα αν είναι πολλά, καθορίζουν και την πολιτική στρατηγική. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν και άλλοι. Εκείνοι που ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε και όταν πρέπει να μιλήσουν, το κάνουν με σταθερό τέμπο στη φωνή.

Το ζωσμένο επιχείρημα δεν λύνεται και το βλέπεις, από ένα σημείο και μετά η συζήτηση από τον μην έχοντα επιχειρήματα, γυρνά στο προσωπικό. Εκεί, αλλάζεις κανάλι, κλείνεις το ραδιόφωνο και απέχεις από τη ρητορική αυτή που δεν έχει κανένα όφελος, παρά μόνο για εκείνον που την ξεστομίζει.

Στο Κυπριακό, λοιπόν, θα δούμε και θ’ ακούσουμε πολλά. Κάποια, θα μας θυμίσουν εποχές περασμένες και επιχειρήματα που τα έχουμε ξαναδεί, ενδιαιτώμενα την κινδυνολογία, το «όταν τα λέγαμε εμείς εσείς τρώγατε βελανίδια», τους προφήτες παντός κακού. Αυτή τη ρητορική πρέπει να την αποβάλουμε. Αυτή τη ρητορική εμείς πρέπει να την αποξενώσουμε και την περιθωριοποιήσουμε.

Ας την αφήσουμε στο εξώφυλλό της, και όταν έρθει η ώρα, ας μιλήσουμε για την ουσία με καθαρό μυαλό και επιχειρήματα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X