ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:04
 

Κερασμένα…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Τελικά για να κάνεις μια «επανάσταση» πρέπει να σου ταιριάζει. Και για να σου ταιριάζει, πρέπει οι απαιτήσεις της να σε αφορούν, διαφορετικά δεν μπαίνεις στον κόπο να πεις μια κουβέντα, ακόμη κι αν κάτι συμβαίνει δίπλα σου, άξιο καταγγελίας για παράδειγμα. Η, ούτε καν σε εισαγωγικά, επανάσταση στην Ξυλοφάγου για το μη κόψιμο ακακιών, ήταν μια κινητοποίηση με συμφέρον από τους πολίτες της κοινότητας.

Αφενός μεν, οι Βρετανοί θα κόβανε τα δέντρα, στο πλαίσιο των δικών τους σκοπών, αφετέρου οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τους Βρετανούς από το να κόψουν τα δέντρα. Να μην περάσει η υπεροψία του στρατού πάνω στη φύση. Τώρα θα μου πεις, αμπελοπούλια. Ο μεζές.

Δυστυχώς. Και μυαλό δεν βάζουμε, ούτε και σε αυτό το θέμα, εφόσον σύμφωνα με ό,τι προέκυψε, με ελαφριά τη καρδία θα πετσοκόβονταν οι ακακίες, αν δεν είχαν τίποτα να κάνουν με τα αμπελοπούλια πάνω τους. Και όμως να, που το στομάχι μας και ο μεζές μάς οδήγησαν στο να πατήσουμε πόδι.

Να πούμε ένα «όχι» στους Βρετανούς και να γίνουμε πρώτο θέμα. Καλό ε; Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία, μέρος της ή όλη (αποκλείεται αυτό) δεν πρόκειται να πατήσει πόδι απέναντι στην υπεροψία της εκκλησίας. Το να βγαίνουν DVD και θεωρητικά ν’ ακούγεται ο Λεμεσού Αθανάσιος να λέει πως μάζεψε 5-6 εκατ. ευρώ από δωρεές (ο μεζές του) και πως ο καλύτερος επιχειρηματίας να ήταν δεν θα τα κατάφερνε έτσι, δεν απέχει πολύ από την πραγματική ταυτότητα της σημερινής εκκλησίας. Είτε το είπε είτε όχι, επί της ουσίας θυμίζει Αρχιεπίσκοπο, ομιλών περί των μετοχών του, των επενδύσεών του και των ταμείων ημών των πτωχών.

Αυτό δεν ενόχλησε κανέναν; Κανένας δεν πρόκειται να κινητοποιηθεί επί αυτών των μεζέδων; Κανείς δεν βλέπει τη στρέβλωση στον λόγο των αγίων πατέρων; Δεν αναμένεται, λοιπόν, να γίνει ποτέ καμία κινητοποίηση αναφορικά με τον επιχειρηματικό μεζέ της εκκλησίας, πόσο μάλλον να ξεκουνηθούμε ώστε να περάσουμε το μήνυμα στους παπάδες ότι δεν είναι διαφεντευτές ούτε της σκέψης μας, ούτε του τόπου, ούτε της τσέπης μας. Όταν είχε συμβεί το περιστατικό με τα πιτσιρίκια που τα πήγαν να προσκυνήσουν λείψανα, η αυτού αγιότης, ο Χρυσόστομος, είπε πως τα παιδιά θα εκκλησιάζονται είτε το θέλουν είτε όχι.

Βασικά, είτε γουστάρετε είχε όχι, εμείς είμαστε εδώ και όσο είμαστε, θα κάνετε αυτά που επιτάσσουμε όσο μπορούμε. Και από τώρα μέχρι τότε, που δεν θα είναι αναγκαστικός ο εκκλησιασμός, λειτουργεί το όλο σύστημα σαν μεζές, σαν τα αμπελοπούλια. Μας έχουν κολλημένους στο κλαδί, και μας στρίβουν το λαιμό όχι για να μην πεθάνουμε από ασιτία, αλλά από τη δύναμη της ευκολίας του λόγου που ξεστομίζει την εξουσία τους πάνω μας.

Αλλά εμείς κάνουμε ότι δεν ακούμε, έτσι; Ο καθένας για τους λόγους του τρέχει, για τον «μεζέ» του, για το 8% του που τον καθιστά πρώτο και για τις ακακίες που φιλοξενούν τα αμπελοπούλια. Ο καθένας και πάνω του, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που γενικά δεν τη νοιάζει το περιβάλλον, το δείχνει με κάθε τρόπο και με κάθε βάσανο σε ζώα και δέντρα, που δεν την απασχολεί ο διπλανός, ας κατασκοτώνονται στα σχολεία αρκεί να μην είναι το παιδί μου, και που ξέρει να την απασχολεί μόνο ο μεζές της. Το αμπελοπούλι της. Για τον οποίο μεζέ, όποιος και να είναι αυτός, θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον υπερασπίσει, να τον προστατεύσει, διότι είναι ατομικός και όχι συλλογικός.

Η ατομικότητα αυτή, πολλαπλασιάζεται αναπόφευκτα όταν βλέπεις τους δημόσιους αξιωματούχους να εκπίπτουν επειδή νοιάζονται μόνο όχι για το Δημόσιο αλλά για τον εαυτό τους, όταν βλέπεις θεσμούς να μη βλέπουν πέρα από την καρέκλα τους και την εκκλησία, ας την πούμε ως καταφύγιο, να κάνει στοκ σε ευρώ περιμένοντας το επόμενο κραχ. Οπότε τι μας νοιάζει και τι μας κόφτει για το οτιδήποτε; Αυτοί είμαστε. Κι αυτά, είναι κερασμένα, μη βάζετε το χέρι στην τσέπη.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση