ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα κράτος να δουλεύει

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τη λύση του Κυπριακού, θα το πουν οι εξελίξεις. Μέχρι εκείνη την ώρα που άπαντες θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις, ας κάνουμε ή ας είχαμε ένα κράτος να δουλεύει. Αυτή θα ήταν η επιθυμία μου. Ένα κράτος, με προσφερόμενη ποιότητας ζωής προς τους πολίτες.

Βασικά, δεν είναι να πηγαίνεις σε μέρη όπως η Ελβετία, από την οποία επέστρεψα. Αν εμείς, κατηγορούμε το μπλε του ουρανού που δεν μας αφήνει να δούμε τον Θεό, ίσως καλά θα ήταν να είχαμε λιγότερο μπλε μπας και καταφέρουμε να δούμε τι γίνεται και γύρω μας.


Δεν λέω, σαν τον ήλιο μας και το καλοκαίρι μας δεν έχει, αλλά επίσης θα ήθελα να μην έχει σκουπίδια παντού, αδέσποτα, οι συγκοινωνίες να λειτουργούν άψογα, να υπάρχει ένας σεβασμός του ενός προς τον άλλο, να μιλάμε και να μη δαγκωνόμαστε. Είναι δεδομένο, Ελβετός γεννιέσαι δεν γίνεσαι, αλλά και οι ιδέες για τελεφερίκ ας πούμε, απέξω έρχονται.

Ή οι ιδέες που εκπορεύονται από τα πάτωμα του νέου μουσείου της Ακρόπολης, και που θέλουμε να τις κάνουμε δικές μας. Κάπου κάπως κάποτε ακούστηκε και αυτό. Καλά είναι να υπάρχει όραμα πάνω στην έμπνευση και στον τρόπο λειτουργίας κάποιου άλλου, εντούτοις τα δεδομένα μας είναι διαφορετικά, όχι μόνο με τους Ελβετούς, όχι μόνο με τους 20.000 κατοίκους της περιοχής που έγιναν οι συνομιλίες για το Εδαφικό αλλά γενικότερα.

Και το βλέπεις, πως ξεκινάει από παλιά. Από την παιδική ηλικία, ν’ αναπτύσσεται ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, την κοινωνία δηλαδή εν γένει. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει κατορθωτό με κανένα μνημόνιο, με καμία λύση στο Κυπριακό, με καμιά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Αυτό έρχεται, φέρεται και αναπτύσσεται. Είναι αυτό που λένε, ευαγγελίζονται όλοι, εντός πολιτικής περιόδου.

Που προτάσσουν μια καλύτερη κοινωνία, με όραμα, με ελπίδα, με δεν ξέρω κι εγώ τι, λες και το καλύτερο αύριο που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς, θα γίνει πραγματικότητα μέσω πολιτικής υπόσχεσης! Ε δεν θα γίνει. Το καλύτερο αύριο είναι θέμα ατομικής και συλλογικής παιδείας.

Είναι εκνευριστικό να αναλωνόμαστε σε ευφάνταστα συνθήματα, φανφάρες και αντιθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά, που κανείς δεν τις θέλει αλλά οι περισσότεροι σε αυτές καταλήγουν, όταν την ίδια στιγμή μετά που θα σβήσουν τα φώτα, είμαστε τουλάχιστον αδιάφοροι αν όχι ικανοί για το χειρότερο. Και αυτό είναι καθολικό και καθόλου αμιγώς κυπριακό πλεονέκτημα.

Δηλαδή, ακούω να τους απασχολεί, πολιτικούς αρχηγούς και στελέχη, το πώς θα δουλεύει η ομόσπονδη Κύπρος, τη στιγμή που τώρα, σήμερα, ταλαιπωρείται από χρόνιες παθογένειες συνεπεία αξιωματικής αδιαφορίας, και πέρα από ευχολόγια δεν έχουμε κάτι να δείξουμε. Και κάπως έτσι αναγεννάται και ο λαϊκιστής δράκος που είτε θα μπει στη βουλή ισοπεδώνοντας τα πάντα, είτε εσχάτως θα γίνει πλανητάρχης.

Διότι αν μας απασχολεί τόσο που ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που είναι, εμείς επιλέξαμε δορυφόρους του να μας εκπροσωπήσουν σε πολλά σώματα της κοινωνίας, οι οποίοι είναι κλάσεις ανώτεροι.

Μας απασχολεί το παγκόσμιο τώρα, και τι κίνδυνοι έρχονται ή παραμονεύουν με την εκλογή Τραμπ, την οποία δεν επικροτώ αλλά αποθεώνω ως σημείο των πιο πάνω καιρών, όταν συναφείς και δικούς μας κινδύνους, τους έχουμε κάνει καθημερινότητα.

Αδιαφορία για τα κοινά, ατομισμός, περιφρόνηση του περί δικαίου αισθήματος, προσφυγή στην (πολιτική) αυθεντία, πάντα ζητάμε τον έναν που θα τα κάνει όλα για εμάς, αλλά μετά είμαστε ικανοί να κρίνουμε τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον και ποιες προφητείες θα εκπληρωθούν με τον Τραμπ.

Δυστυχώς, αν νομίζουμε πως οι μελλοντολόγοι Άγιοι είναι μόνο στις Γραφές, λανθάνουμε και σε αυτό. Ζουν ανάμεσά μας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X