ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:55
 

Καλύτερα ο φταίχτης να μιλάει ελληνικά

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

«Ήταν προτιμότερο να καταδικάσουμε το ότι πρέπει να συζητήσουμε πριν τις εγγυήσεις για αυτές, για να μην ξεκινήσουμε από το μηδέν, παρά να πούμε ότι η χρονοτριβή βόλεψε τον καθόλα ανακουφισμένο Ακιντζί στο τέλος».

Η αποστολή στο Μον Πελερέν είχε πολλά θέματα. Κάποια γράφτηκαν, όπως το φαγητό που ήταν κατώτερο του αναμενομένου και όχι επειδή ήταν ξένο προς τον ουρανίσκο. Όπως το χιόνι, που έπεφτε αδιάκοπα τις πρώτες μέρες και όχι ο ήλιος που ήταν ξένος προς το εν γένει περιβάλλον. Αλλά εγώ με αυτό το ξένο τα έχω. Και οι πιο απαισιόδοξοι, που περίμεναν την καταβαράθρωση των συνομιλιών, πολύ νωρίτερα, δικαιώθηκαν έστω και αργότερα. Άλλοι, περίμεναν τη λύση να έρθει καβάλα σε ένα περιστέρι από το Μον Πελερέν στο Λήδρα Πάλας.

«Είναι μερικές χιλιάδες εκεί. Μερικές εκατοντάδες είναι». Στιχομυθία ανάγνωσης του ίδιου γεγονότος από αξιωματούχους. Οπότε, αν ορισμένοι πιστεύουν πως με τους Τ/κ μας ενώνουν πολλά, με την Τουρκία μας χωρίζουν περισσότερα. Μια και το ανέφερα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης. Δεν τις θεωρώ ρεαλιστικές και ικανές να φτάσουν ας πούμε μέχρι την Άγκυρα. Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θ’ αλλάξει γνώμη για το Κυπριακό. Πώς το βλέπει; Περιφερειακά σαν ένα θέμα ανάμεσα σε άλλα, σαν μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας. Ακόμη κι έτσι, απλώς θα αποφασίσει τι θα κάνει και πώς, εφόσον επί της ουσίας λίγα είναι εκείνα που μπορούν να τον ακουμπήσουν.

Με την Ελλάδα, τι μας χωρίζει; Είμαστε έτοιμοι να κατασπαράξουμε όποιον μιλάει την ίδια γλώσσα μαζί μας. Διεθνής καταδίκες της Τουρκίας, άρθρα επί γραμμένων άρθρων στο Κυπριακό, τι έπιασε τόπο; Τι μας έπεισε πως η Τουρκία θα κάνει βήματα; Τώρα, μετά το 1980 και το ψευδοκράτος, αρχίζει το παραλήρημα της προσάρτησης. Αν ευδοκιμεί ο φόβος γιατί να μην τον δοκιμάσεις; Και στην Κύπρο και στην Ευρώπη και όπου αλλού πιάνει ο φόβος. Ακόμη και πάνω στον Ακιντζί πιάνει ο φόβος, που έδειξε πως δεν μπορεί, δεν είναι έτοιμος, δεν τον αφήνουν, δεν θέλει να κάνει το μεγάλο βήμα. Ένα από όλα αυτά συμβαίνει. Ποιο; Το περισσότερο πιθανό. Μιλάει μόνος ο Ακιντζί ή και εκ μέρους της Τουρκίας; Άρα όλα τα προαναφερόμενα ισχύουν και έτσι καταλήγουμε ένα βήμα μπροστά δύο πίσω, στο ένα και το δεύτερο Μον Πελερέν.

Κι όμως, μέσα σε αυτό το χιονισμένο τοπίο, ανάμεσά μας βγήκαμε και ρίξαμε το φταίξιμο εκτός χώρας. Ήταν προτιμότερο να την ακούσει ο Κοτζιάς παρά να πούμε ότι φταίει ο Ερντογάν. Ήταν προτιμότερο να καταδικάσουμε το ότι πρέπει να συζητήσουμε πριν από τις εγγυήσεις για αυτές, για να μην ξεκινήσουμε από το μηδέν, παρά να πούμε ότι η χρονοτριβή βόλεψε τον καθόλα ανακουφισμένο Ακιντζί στο τέλος. Είναι μόνο τόση δα η αιτία που θέλουμε, για να βγάλουμε ο ένας τα μάτια του άλλου, και στο τέλος να μείνουμε όλοι τυφλοί, εφόσον άλλο όφελος δεν πρόκειται να έχουμε. Και είναι κρίμα, προτάσεις ανάλογες να ακούγονται από βουλευτές, εντός και εκτός χώρας, που μάλλον ευελπιστούν και προσεύχονται να καταλάβει κάποτε η Τουρκία πως είναι η ίδια το πρόβλημα, ν’ απολογηθεί και να δείξει μεταμέλεια.

Ότι δεν το έκαναν όλες οι καταδίκες 40 και χρόνια, να το κάνει ο Θεός… Ποιος ξέρει; Ίσως το κάνουν οι επαναπροσεγγιστικές εκδηλώσεις, που κατά τα άλλα οι ίδιοι οι προαναφερόμενοι βουλευτές βρίσκουν ωφέλιμες. Το Κυπριακό δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Δεν είναι βήμα για να κάνεις υπολογισμούς για τις προεδρικές, ούτε πληκτρολόγιο για να αναθεματίζεις στη word, την Ελλάδα, τους Κύπριους που θέλουν λύση, τους λυσοφοβικούς και να περιμένεις κύριε πως θα σε πάρουν σοβαρά. Κι αν μετά από 40 χρόνια και, ορισμένοι ετοιμάζονται πάλι ώστε ο «φταίχτης» να μιλάει ελληνικά, ας μας το πούνε για να ξέρουμε και εμείς πόσο χαμένοι στη μετάφραση είναι ώστε να μην ασχολούμαστε μαζί τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X