ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Η συζήτηση για την οικονομία δεν είναι επιλογή

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Κατά την περίοδο της κρίσης στην Κύπρο, μπήκαν στο πολιτικό λεξιλόγιο περίπλοκοι οικονομικοί όροι τους οποίους οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πολιτικοί αρχηγοί απορρόφησαν και εκστόμιζαν με την ευκολία τύπου, «έχω κάτω από το μαξιλάρι μου τον Σουμπέτερ, ξέρω για ποιο πράγμα μιλάω».

Εφόσον η κρίση, το μνημόνιο και τα ανισσόροπα δημοσιονομικά έγιναν πρώτο θέμα σε όλη την Ευρώπη, το ζήτημα απασχόλησε και την κεντρική πολιτική σκηνή σε ένταση ανάλογη του Κυπριακού, σε εποχές 2004. Τώρα, με τη χώρα εκτός μνημονίου ως ορόσημο, ο Σουμπέτερ πήγε για ύπνο. Η συζήτηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά και το καμπανάκι της Ευρ. Επιτροπής για το έλλειμμα, όσο κι αν είναι διαχειρίσιμο, υποτίθεται πως θα ήταν το θέμα συζήτησης στη Βουλή.

Κι όμως, οιπολιτικοί αρχηγοί χρησιμοποίησαν το βήμα για να εκτοξεύσουν πυρά για το Κυπριακό, για να έρθουν σε αντιπαράθεση για τους χειρισμούς Αναστασιάδη και εν γένει να καταδείξουν πως υπάρχει διαφορά μεταξύ τους για τη διαπραγμάτευση. Όταν, σε ειδικές συνεδρίες της Βουλής για το Κυπριακό, για το ίδιο θέμα δηλαδή, οι ολίγοι παρόντες στην αίθουσα κάνουν και καλώς, κριτική στους πολλούς απόντες με τα άδεια έδρανα να παρελαύνουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Η συζήτηση για την οικονομία της χώρας, δεν είναι επιλογή κύριοι. Ούτε, συνακόλουθα, και η συζήτηση γύρω από τον προϋπολογισμό. Η συμπεριφορά σας αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχει επέλθει, από την πλευρά σας, ένας εκ νέου εφησυχασμός και μια ηρεμία. Σας αρκεί, συμπεραίνω, η πρόταση ότι το οικονομικό περιβάλλον βαδίζει πιο σταθερά, πως η οικονομία πέρασε τα δύσκολα.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και τα όσα ειπώθηκαν στο Eurogroup για την Κύπρο, δείχνουν πως τα αρμόδια όργανα είναι εκεί για να μας κουνήσουν το δάχτυλο στο πρώτο ξεστράτισμα. Και εκείνα δεν θα το κάνουν επειδή είναι της μόδας ή επειδή η δημοσιονομική συζήτηση στην Ευρώπη είναι ευκαιριακή. Θα το κάνουν επειδή η μικρή οικονομία της Κύπρου και η επιτυχημένη της έξοδος από το μνημόνιο, δεν θέλουν να διαταραχτεί. Η Κύπρος δεν είναι Ιταλία, και οι κανόνες που ισχύουν για τη δημιουργία ελλειμμάτων, για εμάς είναι πιο αυστηροί από ό,τι για άλλες χώρες.

Ας μην περιμένουν λοιπόν ξανά οι πολιτικοί αρχηγοί τυχόν διολίσθηση για να επαναφέρουν τον μανδύα της σημαντικότητας που έχει η οικονομία της χώρας για την ίδια τη χώρα. Ας σεβαστούν στην πράξη «την πλάτη» που έβαλε η κοινωνία για την έξοδο από το μνημόνιο, συζητώντας για την οικονομία όταν πρέπει να συζητήσουν για την οικονομία. Και κυρίως, ας σταματήσουν την ευκαιριακή αντιμετώπιση θεμάτων εν είδει παρέλασης από τους τηλεοπτικούς δείκτες και από το βήμα της Βουλής, προς άγρα εντυπώσεων. Είτε πρόκειται για την οικονομία, είτε πρόκειται για το Κυπριακό, η ατάκα δεν είναι ή δεν θα έπρεπε τέλος πάντων να είναι το ζητούμενο.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση