ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:57
 

Ενδιάμεσος δεν υπάρχει

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η συνένωση των πολιτικών δυνάμεων σε μια εποχή κρίσης, αν μη τι άλλο, δείχνει την ύπαρξη ενός
επιπέδου στον πολιτικό πολιτισμό μιας χώρας. Ότι σε καιρούς χαλεπούς δεν είναι η λεγόμενη και περιλάλητη μικροπολιτική που βασιλεύει, αλλά το κοινό συμφέρον όλων μπροστά στην πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το παίγνιο όμως του ενδιάμεσου, το είδαμε πολλάκις να στήνεται και να ξεστήνεται με ευκολία, από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στον χώρο, αν και χώρος δεν μπορεί να προσδιοριστεί με κομματικά κριτήρια.

Ήταν οι ίδιοι οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων,που επαναλαμβανόμενα αποφάσισαν να συνασπιστούν απέναντι στην κυβέρνηση, δίχως να έχουν πάρει το πράσινο φως από τα κομματικά ακροατήρια και τους ψηφοφόρους τους. Ήταν επίσης οι ίδιοι, που έβαλαν στην πρώτη γραμμή τον πολιτικό τους εγωισμό, διαρκώς, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να καταρρεύσει. Ακόμη και η ονοματοδοσία έγινε από τα ΜΜΕ, που ήταν και εκείνα τα οποία τοποθέτησαν χωρικά τον ενδιάμεσο ως τέτοιο, απέναντι στο ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ. Ένα «γέννημα» των ΜΜΕ, που και οι ταγοί του αποκήρυξαν σε συνεντεύξεις τους, ως μη υπάρχον, μη γενόμενο και πεπερασμένο ως ιδέα. Μερικές ημέρες πριν από τη διάσκεψη στη Γενεύη, το αποκηρυχθέν επιχείρημα επέστρεψε στη μήτρα που το δημιούργησε.

Μπροστά στα ΜΜΕ, σε μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία καλούσαν το ΑΚΕΛ και την κυβέρνηση μέσω έκκλησης, για κοινή γραμμή στο Κυπριακό. Στις ομιλίες τους, οι πολιτικοί αρχηγοί, χρησιμοποίησαν το βήμα για να αντιπολιτευτούν επί της ουσίας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Ανέλυσαν τα λάθη που έχουν γίνει και που, κατά την άποψή τους, οδηγούν τα λάθη αυτά. Η έκκληση για κοινή γραμμή πάνω σε αυτές τις βάσεις, πάει περίπατο. Η κοινή γραμμή, θα μπορούσε να καταστεί πραγματικότητα και στο Κυπριακό, αν υπήρχε όντως κοινή γραμμή ανάμεσα στα πέντε κόμματα του Ενδιάμεσου. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι το εξής. Πέραν των αφορισμών κατά τους χειρισμούς Αναστασιάδη, το ένα κόμμα με το άλλο, συμφωνούν σε όλες τις προτάσεις που έχει το καθένα για το Κυπριακό; Συνάδει η λύση που θέλει ο Γιώργος Λιλλήκας με αυτή του Νικόλα Παπαδόπουλου; Είναι στηνίδια γραμμή, στο Κυπριακό, ο Γιώργος Περδίκης με την Ελένη Θεοχάρους; Θεωρώ προσωπικά, εφόσον αυτή η ημερίδα έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν από την εκ νέου μετάβαση στην Ελβετία, πως η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι μία. Ναι. Τα κόμματα του Ενδιάμεσου συμφωνούν σε όλα στο Κυπριακό μεταξύ τους. Αν ισχύει αυτό τότε από εδώ πηγάζει πως ο ενδιάμεσος είναι εδώ, έχει επιστρέψει και μάλιστα, ο ίδιος έχει συγχωρέσει εαυτόν για την αποκήρυξη του παρελθόντος. Εξυπακούεται επίσης ότι εφόσον δεν τους ενώνει μόνο ο αφορισμός, θα τους ενώνουν και οι προτάσεις.

Όχι οι διαπιστώσεις για τις πολιτικές Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Αυτές είναι και λογικές και πρέπει να καταδεικνύονται. Μιλώ για προτάσεις ουσίας, που στέκουν σε μια διαπραγμάτευση. Για προτάσεις που εκείνη την ώρα, θα σηκώσουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί και όχι «εμείς τα λέμε για να μη μας πείτε ότι δεν τα λέγαμε». Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση. Εφόσον υπάρχει διαφωνία με τον Αναστασιάδη, ό,τι κι αν συμβεί, το «εμείς τα λέγαμε» ισχύει. Το Κυπριακό δεν έχει ανάγκη από κριτική μόνο, αλλά από πολιτική. Πολιτική που να μην έχει να κάνει με το «όχι σε όλα». Και ακόμη όμως, αυτό το «όχι σε όλα» στο Κυπριακό, ας πούμε ότι είναι πρόταση. Και είναι δεκτή ως τέτοια και έχει ειπωθεί και από πολιτικούς αρχηγούς που παρίστανται στον Ενδιάμεσο. Άρα η εξ ολοκλήρου συμφωνία των κομμάτων του ενδιάμεσου στο Κυπριακό ή δεν υπάρχει ή είναι επιφανειακή και για χάρη της κριτικής. Μαγικές λύσεις για το πολιτικό μας πρόβλημα.

Πιο βέβαιο όμως από αυτό, είναι πως ο Ενδιάμεσος φεύγει και έρχεται κατά το δοκούν, χάνοντας στο ενδιάμεσο μεγάλο μέρος των όσων ήθελε να αντιπροσωπεύσει αλλά που τα ίδια τα μέλη του, δεν τον άφησαν.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση