ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πονοκέφαλος της ανεργίας συνεχίζεται

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat απλώς επιβεβαιώνουν το τι λέει και τι μπορεί να προσφέρει η ίδια η αγορά. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2016 στο 14,3% από 14,2% τον Νοέμβριο και 13,1% τον Δεκέμβριο του 2015. Ο αριθμός των ανέργων στην Κύπρο φτάνει πλέον στις 62 χιλιάδες συνανθρώπους μας σε σχέση με 54 χιλιάδες τον Δεκέμβριο του 2015.

Γεγονός και αριθμοί που μας καθιστούν, δυστυχώς, πρωταθλητές σε ετήσιο βαθμό στην ΕΕ, με την Ιταλία ν’ ακολουθεί, την Εσθονία και άλλες. Ανάμεσα στις πρώτες θέσεις είναι και τα ποσοστά που αφορούν τους νέους, πέριξ του 26%, με το συμπέρασμα που προκύπτει και μέσα από τις Επιτροπές της Βουλής αλλά και από τα στοιχεία τα ίδια να είναι απλό: Αν δεν ανατραπεί το σκηνικό, θα έχουμε συνεχή εκροή εργατικού δυναμικού, δηλαδή ταλέντου που δεν μπορεί ν’ αξιοποιηθεί στη χώρα.

Γεγονός το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και να καταδεικνύει ότι η αγορά εργασίας θα αργήσει ακόμη να βρει τα πατήματά της παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πως οι νέοι παραμένουν άκρως ευάλωτοι ως κοινωνική ομάδα. Κι αυτό σε αντιδιαστολή με το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο, εφόσον η τάση στην αγορά εργασίας παραμένει στο γεγονός της εμπιστοσύνης που απολαμβάνουν οι «φτασμένοι», σε αντιδιαστολή με τον νέο που βγαίνει με το δίπλωμα ανά χείρας αλλά με ελάχιστη εργασιακή πείρα, που στις πλείστες των περιπτώσεων προήλθε από περιστασιακές εργασίες. Από την άλλη, εφόσον δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ ολοκληρωμένη ανάλυση, η Κύπρος έρχεται αντιμέτωπη στο θέμα της ανεργίας με θέματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη.

Η οποία καλεί τους νέους, και με σχετικά εργαστήρια, να αυξήσουν τις ψηφιακές τους ικανότητες και να βελτιώσουν το βιογραφικό τους, ενώ αντίστοιχα προγράμματα και επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις υπήρξαν και από την πλευρά της πολιτείας για την πρόσληψη νέων. Ο όποιος σχεδιασμός υπάρχει για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν πρέπει να είναι ευκαιριακός και βασισμένος σε ευχολόγια. Ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που στέκει στην πρώτη γραμμή της απορρόφησης και πρέπει αντί να ασχολούμαστε διαρκώς στο πώς οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τα ΜΕΔ, που είναι βούτυρο στο ψωμί των αναλυτών, να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους προς την ανεργία δίνοντας ώθηση σε επιχειρήσεις.

Μπορεί τα μηνύματα να είναι θετικά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο αντί να υπάρχει βάσει στοιχείων σταθεροποίηση, η τάση στην ανεργία είναι αυξητική. Τι φταίει λοιπόν; Ποιες είναι οι διαδικασίες εκείνες που έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση και δεν δείχνουν μακροχρόνια αποτελέσματα; 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αποκαθίσταται σταδιακά το πρόβλημα στον εναέριου χώρο του Βελγίου

«ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ? Ιωάννης Κόντος ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ»
Ιωάννης Κόντος  |  19:49

#PoliticsBlog Ο Χαμπιαούρης που ξέρει σκάκι και οι συνδικαλιστές στην έδρα

«Έχω ξάδελφο εκπαιδευτικό και λέει ότι έχει βαρεθεί να βλέπει τους συντεχνιακούς να παίρνουν τις προαγωγές ...»
π.ι  |  15:32

Θεολόγοι: Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει ζητήσει κατάργηση της αργίας

«Έχω ξάδελφο εκπαιδευτικό και λέει ότι έχει βαρεθεί να βλέπει τους συντεχνιακούς να παίρνουν τις προαγωγές ...»
π.ι  |  15:30

Θεολόγοι: Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει ζητήσει κατάργηση της αργίας

«Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η… ΠΡΟΟΔΟΣ Άξιος συγχαρητηρίων ο Αρχιεπίσκοπος, λοιπόν, αφού υπέβαλε αίτηση προς ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  14:25

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση