ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διάσκεψη της μαρμότας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Υπάρχει μια βεβαιότητα στο Κυπριακό, που είναι καλά να την κατανοήσουν οι εμπλεκόμενοι. Πέραν των όσων έχουν συμβεί ή όχι τα τελευταία πάνω από 40 χρόνια, το Κυπριακό ως πρόβλημα δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί ατζέντες. Το Κυπριακό δεν υπάρχει για να αποδίδει εύσημα ή βραβεία και διακρίσεις, ούτε είναι ενός ανδρός αρχή. Πόσο μάλλον ενός ειδικού απεσταλμένου αρχή. Το πρόβλημα με τους ειδικούς απεσταλμένους, διαιωνίζεται τελικά.

Ο κ. Αϊντε, αν και θα έπρεπε ως διπλωμάτης να είναι οπαδός του ρεαλισμού, υποστηρίζει τον ρομαντισμό μέχρι τέλους, έχοντας να έχει μια άνευ προηγουμένου επιμονή ότι υπάρχει πρόοδος, με συνεχείς επικλήσεις στο μομέντουμ. Δεν βγήκε την πρώτη φορά στη Γενεύη και το σκηνικό επαναλαμβάνεται και πάλι εφόσον αντιλαμβάνομαι ότι του ξεφεύγουν εκτιμήσεις οι οποίες δεν έχουν τη σχέση που θα έπρεπε με την πραγματικότητα. Εν προκειμένω, ο κ. Αϊντε προσπαθεί να κάνει ό,τι είδαμε, κακώς, να κάνουν διαιτητές σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Να μετατοπίσει τα φώτα πάνω του, θέλοντας να γίνει πρωταγωνιστής σε ένα ματς που δεν είναι όμως το δικό του αλλά ούτε και τον φίλαθλο κόσμο τον απασχολεί το τι θέλει ο διαιτητής όσο τον απασχολεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα είναι που μας ενδιαφέρει και όχι αν και κατά πόσο θέλει ο κ. Αϊντε να έχει το όποιο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικό, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην πολιτική. Το «θα ήθελα να…» είναι ρομαντικός, ευσεβής πόθος, ανάλογος του «θα ήθελα να έχω βάλει τρία γκολ» ή του «θα ήθελα να υπάρχει μεγάλη πρόοδος». Διότι τώρα βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας διάσκεψης. Η οποία με τη μορφή που έχουν τα δεδομένα, είναι καταδικασμένη να πετύχει. Δεν νοείται σε κανέναν τόνο να μεταβαίνουν ηγέτες και ΥΠΕΞ στην Ελβετία για να κρατήσουν και μόνο το μομέντουμ.

Είναι δεδομένο πως δύσκολα θα το δεχτεί ο γ.γ. των Η.Ε., ο οποίος βίωσε τι σημαίνει προοδευτικά μη πρόοδος στην πρώτη φάση της Γενεύης και αφετέρου: Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κάμψη, με το Κυπριακό να είναι και να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Θα πάνε στη Γενεύη για τα μεταξύ τους ή για μέσω του Κυπριακού για τα μεταξύ τους; Προδικάζεις το αποτέλεσμα, μου λένε. Βλέπω πως δεν υπήρχε προετοιμασία που να προδικάζει άλλο αποτέλεσμα στην πρώτη Γενεύη. Θα αλλάξει κάτι τώρα ή θα ζούμε ξανά και ξανά τη μέρα της μαρμότας;

Η Τουρκία έχει κλιμακώσει την ένταση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μόνο υπέρ της Κύπρου μπορεί να γείρει με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, και αυτό είναι το μοναδικό μομέντουμ που δεν πρέπει να χάσει η χώρα. Επίσης, μέχρι τη δεύτερη Γενεύη έχουμε συνομιλίες. Θα έχουν καταφέρει να κλείσουν κεφάλαια και να υπάρξει πρόοδος ή απλώς θα επαναλαμβάνονται οι διασκέψεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, παράλληλα και οι συζητήσεις στην Κύπρο, μέχρι να υπάρξει συνολικό αποτέλεσμα;

Αν είναι έτσι τότε όλα έχουν όντως μπει σε ένα πάρε δώσε, με το δημοψήφισμα στην Τουρκία να πρέπει να ληφθεί υπόψη και με τις εκλογές στην Κύπρο να έρχονται εφόσον επισήμως ανεπίσημα έχουμε μπει σε προεκλογική. Η εικόνα ολοκληρώνεται με το φυσικό αέριο. Όλα συντείνουν πως εφόσον η Τουρκία θα επιχειρήσει να κλιμακώσει για εσωτερική κατανάλωση τις προκλήσεις, ως Κύπρος θα πρέπει να έχουμε πλάνα για τυχόν παρενέργειες. Κι ένα από τα ζητήματα στα οποία λένε οι αναλύσεις μπορεί να υπάρξει επεισόδιο, είναι στο φυσικό αέριο. Το έκανε και το παρελθόν.

Ακόμη ένας λόγος για να έχει η Γενεύη επικοινωνιακά και όχι μόνο, αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα όμως δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της Κύπρου και με μια Ελλάδα η οποία έχει τις δικές της δεύτερες σκέψεις. Το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να ικανοποιεί απλώς τον εγωισμό ορισμένων αλλά την ίδια τη διαδικασία και τη ρεαλιστική της συνέχεια. Διαφορετικά, όχι μόνο το μομέντουμ θα πάει περίπατο, πιθανώς και η διαδικασία η ίδια.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X