ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προχωράμε αναμένοντας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Είναι δεδομένο πλέον ότι ημερολογιακά οι αποκρατικοποιήσεις και δη αυτή της ΑΤΗΚ φλερτάρει με την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε ήδη. Στα πλαίσια αυτά δεν μπορούσε ούτε στο παρελθόν ούτε και ειδικότερα εφεξής, παρά οι συζητήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγείρουν πολιτικά επιχειρήματα, στα όρια του λαϊκισμού και διαφωνίες για τη χαρά της διαφωνίας. Είναι αντιληπτό πως τα προσκόμματα είναι πολιτικά και προς ανακούφιση κομματικών ακροατηρίων, όπως ήταν πάντα εφόσον η πολιτική μας κουλτούρα επιτάσσει και τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε γύρω από τα θέματα. Κι αυτή η πολιτική μας κουλτούρα, προτιμά πολλές φορές να χαϊδεύει αυτιά παρά να λειτουργεί πραγματικά προς το κοινό όφελος. Τα κονδύλια σταυρώνονται και ξεσταυρώνονται και προχωράνε οι διαδικασίες αναμένοντας.

Τον τρόπο βασικά με τον οποίο θα προχωρήσουν. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμη κι αν ήθελε η Βουλή να μην προχωρήσει η μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ, επί της ουσίας άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτήν, απαλλάσσοντας την ουσιαστικά από το να ανοίξει προεκλογικά ένα μέτωπο δύσκολο. Δεν φαντάζομαι να θέλει ο οποιοσδήποτε πολιτικά να προχωρήσει σε μια τέτοια τομή, μετρώντας μήνες μόνο μακριά από το άνοιγμα της κάλπης. Από την άλλη, το ίδιο το επιχείρημα που λέγεται έρχεται να συγκρουστεί με το άλλο επίσης αγαπημένο επιχείρημα των πολιτικών. Πως αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται. Πώς μπορούν να γίνουν και τα δυο ταυτόχρονα; Και να μην σπάσεις αυγά και να προχωρήσεις;

Το ίδιο συμβαίνει και με το ΓεΣΥ. Και εκείνο που προκαλεί τα περισσότερα ερωτηματικά, είναι η ρητορική περί επιστροφής στην αγκαλιά του κράτους ακόμη και κινήσεων που έχουν γίνει, με τα όσα προβλήματα λαμβάνουν χώρα καθημερινά, όπως είναι το λιμάνι Λεμεσού. Φυσικά και θα έπρεπε να είχε γίνει μεγαλύτερη ή η μεγαλύτερη δυνατή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση. Δεν έγινε. Είναι όμως ένα σημείο αυτό το οποίο είναι σωστό αλλά είναι ένα δεύτερο σημείο να επαναλαμβάνεται το πώς όταν θα αλλάξει η κυβέρνηση θα ξαναγίνει κρατικό το λιμάνι.Οι μέρες του αχαλίνωτου κρατισμού τελείωσαν και το μέλλον ανήκει στο λιγότερο δημόσιο κόστος. Ορθολογικά και με το σωστό τρόπο. Ωστόσο για την ώρα, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν μακρινό χρονικό ορίζοντα και μέχρι τότε θα έχουμε φτάσει πιο κοντά στις εκλογές. Οπότε σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όχι μόνο είναι ανοιχτό το αν θα πραγματοποιηθεί τι και πότε αναφορικά με την ΑΤΗΚ για παράδειγμα, αλλά όλα τα ενδεχόμενα. Οπότε μένει να φανεί πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα προχωρήσουμε σαν κράτος. 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η αινιγματική Μελάνια Τραμπ είναι η νέα Νταϊάνα;

«Πιστευω οτι ο Προεδρος ΤΡΑΜΠ ειναι ανθρωπος ειλικρινης, δεν κρυβεται πισω απο πολιτικες ρητορειες, ειναι ...»
Στελιος Χριστοδουλιδης  |  15:09

Η αινιγματική Μελάνια Τραμπ είναι η νέα Νταϊάνα;

«Πιστευω οτι η Μελανια Τραμπ με την βοηθεια ειδικων θα εξελιχθει σε προτυπο Πρωτης Κυριας γιατι εχει ...»
Στελιος Χριστοδουλιδης  |  14:56

Σε ευθεία ρήξη Νικόλας-Μαλάς

«ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το Κυπριακό ζήτημα είναι ένα θέμα πολύ πιο σημαντικό από τη Κυπριακή οικονομία, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ.  |  17:12

Χωρίς αναφορές στο Kυπριακό οι τοποθετήσεις Γκουτέρες

«Αυτό ,για να καταλάβουν κάποιοι πόσο σημασία μας αποδίδει ο διεθνής παράγων.»
Leo  |  09:52

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση