ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:30
 

Προχωράμε αναμένοντας

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Είναι δεδομένο πλέον ότι ημερολογιακά οι αποκρατικοποιήσεις και δη αυτή της ΑΤΗΚ φλερτάρει με την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε ήδη. Στα πλαίσια αυτά δεν μπορούσε ούτε στο παρελθόν ούτε και ειδικότερα εφεξής, παρά οι συζητήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγείρουν πολιτικά επιχειρήματα, στα όρια του λαϊκισμού και διαφωνίες για τη χαρά της διαφωνίας. Είναι αντιληπτό πως τα προσκόμματα είναι πολιτικά και προς ανακούφιση κομματικών ακροατηρίων, όπως ήταν πάντα εφόσον η πολιτική μας κουλτούρα επιτάσσει και τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε γύρω από τα θέματα. Κι αυτή η πολιτική μας κουλτούρα, προτιμά πολλές φορές να χαϊδεύει αυτιά παρά να λειτουργεί πραγματικά προς το κοινό όφελος. Τα κονδύλια σταυρώνονται και ξεσταυρώνονται και προχωράνε οι διαδικασίες αναμένοντας.

Τον τρόπο βασικά με τον οποίο θα προχωρήσουν. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμη κι αν ήθελε η Βουλή να μην προχωρήσει η μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ, επί της ουσίας άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτήν, απαλλάσσοντας την ουσιαστικά από το να ανοίξει προεκλογικά ένα μέτωπο δύσκολο. Δεν φαντάζομαι να θέλει ο οποιοσδήποτε πολιτικά να προχωρήσει σε μια τέτοια τομή, μετρώντας μήνες μόνο μακριά από το άνοιγμα της κάλπης. Από την άλλη, το ίδιο το επιχείρημα που λέγεται έρχεται να συγκρουστεί με το άλλο επίσης αγαπημένο επιχείρημα των πολιτικών. Πως αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται. Πώς μπορούν να γίνουν και τα δυο ταυτόχρονα; Και να μην σπάσεις αυγά και να προχωρήσεις;

Το ίδιο συμβαίνει και με το ΓεΣΥ. Και εκείνο που προκαλεί τα περισσότερα ερωτηματικά, είναι η ρητορική περί επιστροφής στην αγκαλιά του κράτους ακόμη και κινήσεων που έχουν γίνει, με τα όσα προβλήματα λαμβάνουν χώρα καθημερινά, όπως είναι το λιμάνι Λεμεσού. Φυσικά και θα έπρεπε να είχε γίνει μεγαλύτερη ή η μεγαλύτερη δυνατή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση. Δεν έγινε. Είναι όμως ένα σημείο αυτό το οποίο είναι σωστό αλλά είναι ένα δεύτερο σημείο να επαναλαμβάνεται το πώς όταν θα αλλάξει η κυβέρνηση θα ξαναγίνει κρατικό το λιμάνι.Οι μέρες του αχαλίνωτου κρατισμού τελείωσαν και το μέλλον ανήκει στο λιγότερο δημόσιο κόστος. Ορθολογικά και με το σωστό τρόπο. Ωστόσο για την ώρα, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν μακρινό χρονικό ορίζοντα και μέχρι τότε θα έχουμε φτάσει πιο κοντά στις εκλογές. Οπότε σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όχι μόνο είναι ανοιχτό το αν θα πραγματοποιηθεί τι και πότε αναφορικά με την ΑΤΗΚ για παράδειγμα, αλλά όλα τα ενδεχόμενα. Οπότε μένει να φανεί πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα προχωρήσουμε σαν κράτος. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X