ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ατυχήματα συμβαίνουν...

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η καθηγήτρια αγγλικών Connie Eble του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας είχε αναπτύξει, κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου του 1983, μια όμορφη ιδέα. Προσπαθούσε στο τέλος κάθε μαθήματος να έχει ανά χείρας μια σειρά από κάρτες γραμμένες από τους φοιτητές της, οι οποίες να περιείχαν έξυπνα συνθήματα ή φράσεις το πολύ τριών λέξεων. Όσο απλό κι αν ακούγεται, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αν και κατέληγε με ορισμένες που έκαναν εντύπωση, οι περισσότερες χάνονταν στο σύνολο, μία όμως έκανε τη διαφορά και έμεινε στην ιστορία. Αυτή η κάρτα πάνω στην οποία αναγραφόταν το «ατυχήματα συμβαίνουν» σε σλανγκ γλώσσα, που έγινε διάσημη στο πέρασμα των χρόνων και αποτυπώθηκε σε μπλουζάκια, τραγουδήθηκε, και σήμερα έχει καταλήξει στο γλωσσικό DNA με την αγγλική εκφορά της.

Δυστυχώς, είναι γεγονός πως ατυχήματα συμβαίνουν, κι αν στην πραγματικότητα η φοιτήτρια που σκέφτηκε την ιστορική φράση θέλησε να παραμείνει ανώνυμη (εξού και γνωρίζουμε μόνο την καθηγήτρια που παρέλαβε την κάρτα) η πιθανότητα ατυχήματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχει ονοματεπώνυμο. Τη λένε Πάνος Καμμένος. Ατυχήματα συμβαίνουν ναι. Η σχέση του ανθρώπου με το τυχαίο εμπίπτει στη βάσανο της εξήγησης της ίδιας της ζωής και ασχολούνται επισταμένα συγκεκριμένοι επιστημονικοί και ιατρικοί κλάδοι. Ωστόσο, στην περίπτωσή μας νονός του ατυχήματος θα είναι ο Έλληνας Υπ. Άμυνας ο οποίος προφανώς και έχοντας απολέσει εδώ και καιρό κάθε μέτρο στον λόγο του, οραματίζεται μάχες και πολεμικές καταστάσεις με την Τουρκία.

Σε μια περίοδο που όχι μόνο η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά που, εφόσον μπήκε και η Κύπρος σε μια εξίσωση χωρίς να το ζητήσει, προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας. Είναι αλήθεια πιο σημαντικό για τον κ. Καμμένο να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και να βγει επιτέλους από τα μνημόνια η χώρα, από το να προκαλεί αχρείαστους συναγερμούς; Είναι αλήθεια πιο σημαντικό να νομίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αναβάθμισης του στρατιωτικού της υλικού, αύριο, και να σπαταλήσει ορισμένα δισ. ευρώ, από το να δοθούν για πιο άμεσες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας;

Ο λαϊκισμός τελικά είναι ανεξάντλητος. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αυτιά που ορέγονται με μια πιθανή, ολική, ρήξη με την Τουρκία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ακροατήρια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ζούνε τη ζωή τους μέσα από την ακραία επιχειρηματολογία και το «με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί». Που επιζητούν προσοχή και ψήφους μέσα από την πατρότητα όρων όπως πατρίδα και έθνος και που επικαλούμενοι μεγαλειώδεις στιγμές του Έλληνα στρατιώτη, τους διαπερνούν ρίγη συγκίνησης σε κάθε πρωτιά, είτε αυτή είναι ποδοσφαιρική είτε τραγουδιστική, αρκεί ν’ ανεμίζει η γαλανόλευκη.

Ωστόσο, θέλω να πιστεύω πως αυτή η ακραία κινδυνολογία στην οποία εσχάτως και ατυχώς ο κ. Καμμένος συμπεριέλαβε και την Κύπρο, ότι έχει ημερομηνία λήξεως. Αν υπήρχαν πληροφορίες για θερμό επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της χώρας, θα έπρεπε θεσμικά να είχε προχωρήσει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές στη Λευκωσία και όχι να ευτελίσει τον θεσμό του υπουργείου του επιδεικνύοντας «πληροφορίες» για ακόμη μερικά λεπτά δημοσιότητας. Ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα κατανοήσει τη ζημιά η οποία γίνεται σε εθνικό επίπεδο και να προχωρήσει όπως εκείνος αξιολογεί περαιτέρω σε αυτή τη συμπόρευσή του με τον κ. Καμμένο.

Η Κύπρος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Μια μεγάλη προσπάθεια αφορά παράλληλα και τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να αποτελεί έρμαιο «πληροφοριών» και «ψιθύρων» που αποτελούν τον προθάλαμο για ένα ατύχημα. Ατυχήματα συμβαίνουν ναι, αλλά σε πολιτικό επίπεδο καλό είναι να τυγχάνουν σοφής διαχείρισης και αντιμετώπισης και όχι ν’ αποτελούν ονειρικό ανάχωμα μιας εικονικής μάχης. Γι’ αυτά υπάρχουν και τα βιντεοπαιχνίδια.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση