ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:36
 

Άνοιξε ο ασκός

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Σε μια περίοδο που άπαντες δέχονται πως είναι προεκλογική αλλά την ίδια ώρα οι μισοί πολιτικοί αρχηγοί ράβουν κουστούμι και οι άλλοι μισοί είναι στο περίμενε για να κρίνουν βάσει των εξελίξεων, μια σειρά από φαινόμενα καταγράφονται. Μόνο ως φαινόμενα θα μπορούσε άλλωστε να περιγραφούν η παραχώρηση της Α8 στους νοσηλευτές, η Α13 για τους γιατρούς, το ξεπάγωμα θέσεων στη Βουλή και πάει λέγοντας.

Οι δε τελευταίες θέσεις που άνοιξαν στη Βουλή, σε χρόνο ρεκόρ, και όταν υπάρχουν εδώ και πόσο καιρό υπηρεσίες που παρακαλούν στην κυριολεξία να ανοίξουν θέσεις και δεν συμβαίνει. Φαινόμενα λοιπόν που λαμβάνουν έκταση και δικαίως στα ΜΜΕ αλλά προκαλούν και ερωτήματα.

Όπως για παράδειγμα το εξής: Γιατί μέχρι σήμερα, αφού πέρασε ας πούμε η κρίση από την Κύπρο κι αυτό για χάρη της συζήτησης και μόνο, δεν στοιχειοθετήθηκε ένα σύστημα που να καθορίζει ποιες θα είναι οι απολαβές στο δημόσιο αλλά και η ανέλιξη με βάση την παραγωγικότητα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Θέλει ή ωφελεί το ίδιο το πολιτικό σύστημα να πρέπει με έναν τρόπο οι όποιες επαναφορές μισθών στο δημόσιο να έχουν πολιτική χροιά και να μπαίνουν μέσα στον προεκλογικό κορβανά; Είναι καιρός, όπως ξεχάστηκαν άλλες πολυτέλειες ελέω κρίσης να αφήσει πίσω του και το πολιτικό σύστημα ορισμένες εξ αυτών που παραπέμπουν σε παλαιοκομματισμό; Αφετέρου εφόσον η χώρα κάλυψε τους δημοσιονομικούς στόχους και έχει έναν ορισμένο ρυθμό ανάπτυξης, να προχωρούμε κάθε μέρα και με εκ νέου παροχές; Αυτό είναι το σχέδιο που έχουμε μπροστά μας ή τώρα που φαινομενικά έχουμε βρει τα πόδια μας θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεχτικοί; Πώς όμως εφόσον ούτε λίγο ούτε πολύ, τις τελευταίες ημέρες όποιος και να ανέβει στο Προεδρικό έχει εξασφαλίσει τη διεκδίκησή του; Η οποία μπορεί να είναι σωστή και δεν είναι αυτό το ζητούμενο ούτε και το αμφισβητώ, αλλά δεν καταγράφηκε κανενός είδους αποζημίωση στον ιδιωτικό τομέα που με τη σειρά του πλήρωσε την κρίση, κάτι που επίσης δεν αμφισβητείται.

Με επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν και με υπαλλήλους που όχι μόνο υπέστησαν μείωση μισθών αλλά έμειναν και χωρίς εργασία στο τέλος της ημέρας. Αν αυτό δεν είναι η πεμπτουσία για τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που ισχύουν στην αγορά εργασίας και καταφανής διάκριση τότε δεν ξέρω τι είναι. Δεν είναι λοιπόν μόνο στα λόγια που θα πρέπει να έχουμε ψηλά τον ιδιωτικό τομέα, είναι και στις πράξεις. Είναι και στην επαναφορά του μέτρου και στην υπενθύμιση πως το κόστος της κρίσης ήταν καθολικό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X