ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:58
 

Είναι ώρα μας…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

«Les Lunettes des princes», έργο του Meschinst (1420-90). Πρόκειται για έναν αυλικό της Άννας της Βρετάνης, με τον οποίο περνάω την ώρα μου τον τελευταίο καιρό. Μου προκαλεί ενδιαφέρον η αλληγορία στο τρόπο που γράφει ώστε τα πολιτικά του ποιήματα όπως το «Les Lunettes des princes» έχουν βαθιά συμβολικό αλλά και ρεαλιστικό χαρακτήρα. Και τι εποχή γράφτηκαν! Στο συγκεκριμένο πάντως, ο Meschinst τοποθετεί χωρίς χώρο και χρόνο τη Λογική ως θέμα που διαπραγματεύεται με τρόπο που να εμφανίζεται σε άρχοντες, υπηρέτες, κυρίους και κυρίες και να τους χαρίζει από ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως.

Μόνο όποιος φορά τα γυαλιά που του χαρίζει η λογική μπορεί να δει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα του συγκεκριμένου έργου. Μπορεί να είναι πολιτική αλληγορία αλλά παράλληλα είναι και ένας τρόπος ανάγνωσης των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας. Τα γυαλιά που φοράμε ως προς την πραγματικότητα στην Ευρώπη για παράδειγμα, πλαισιώνονται από λόγια που φτάνουν στα αυτιά μας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διαίρεση, η εξαίρεση είναι ο μόνος δρόμος.

Το ότι στην Αυστρία και στην Ολλανδία δεν κατάφεραν τα ακροδεξιά κόμματα να κερδίσουν τις εκλογές, σαν παρηγοριά, δεν είναι το κατάλληλο συναίσθημα για να αποτυπώσει κανείς το αποτέλεσμα. Ο προβληματισμός είναι προτιμότερος. Λες και ξέχασαν όλοι πως μόλις μερικές δεκαετίες πριν, η διαίρεση και η εξαίρεση οδήγησαν σε χιλιάδες στρατιωτικά νεκροταφεία, λες και η κοινή ευρωπαϊκή μνήμη ξαφνικά αλλά σαν από πάντα, να είχε κοντά πόδια. Περίπου το ίδιο πάει να συμβεί και με τον Κύπρο.

Αν ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, βρει πρόσφορο έδαφος για να υπάρξει εξαίρεση της Κύπρου από το κεκτημένο ώστε να δοθούν οι τέσσερις ελευθερίες σε Τούρκους, πέραν από τη δική μας αντίδραση, αυτό θα σημαίνει πολλά και για την ίδια την Ευρώπη. Σημαίνει απανωτές παραβιάσεις συνθηκών αλλά κυρίως πως θα επιτρέπεται σε κάθε χώρα να εξαιρεί τον εαυτό της από το κεκτημένο, αν αυτό δεν τη βολεύει. Δεν μπορεί απλώς η Ε.Ε. να περάσει τη σκυτάλη στην Κύπρο και να πει «έτσι είναι αν έτσι βολεύεστε» παραφράζοντας τον Πιραντέλο. Πεποίθησή μου είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί.

Πως όποια και να είναι η θέληση ορισμένων προς αυτή την κατεύθυνση, ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Την ίδια ώρα όμως, δεν παύει παρά να προκαλεί απορία η στάση του Αϊντε. Δίχως να έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω τις πληροφορίες που τον θέλουν να μεταβαίνει με συγκεκριμένη ατζέντα στις Βρυξέλλες η οποία θα αποτελέσει την αφετηρία για εξαίρεση από το κεκτημένο. Τι επιδιώκει ακριβώς ο ίδιος και για το Κυπριακό και για τον εαυτό του; Να στήσει και εκείνος με τη σειρά του καριέρα πάνω στην πλάτη της Κύπρου, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό του;

Το έκαναν πολλοί εντός και εκτός χώρας ήδη, και μάλιστα χρόνια πριν. Διότι αν υπάρχει μια βεβαιότητα για το Κυπριακό είναι πως έφτιαξε καριέρες. Ότι πάνω του πάτησαν αρκετοί ώστε να πάρουν φόρα και να πάνε παρακάτω. Είναι κοινή διαπίστωση πως τα λεγόμενα του ειδικού απεσταλμένου ξέφευγαν της πραγματικότητας, αγγίζοντας τα όρια του ευκταίου. Περάσαμε από τα λόγια στις πράξεις λοιπόν;

Τα δεδομένα είναι τόσο ρευστά, εφόσον με την Τουρκία έχουμε να κάνουμε, και καλά θα είναι να τα συνυπολογίζει όλα ο κ. Αϊντε πριν πάρει απόφαση να πράξει το οτιδήποτε. Αν δεν αναγνωρίζει το τι σημαίνει Τουρκία και πως εκ της θέσεώς του πρέπει πάση θυσία να καταδείξει πρόοδο για ίδιον όφελος τόσο στη Νορβηγία όσο και στα Η.Ε., τότε καλά θα κάνουμε να δούμε όλοι μαζί πώς προχωράμε. Είναι ώρα μας… Να φορέσουμε τα γυαλιά που χαρίζει η λογική για να δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Προδρόμου: Έτοιμοι για Τριμερή ακόμα και τον Οκτώβριο

«Ρωτείστε και τον Άντρο τoν φίλο του Ακιντζί αν συμφωνεί!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Σήμερα στην «Κ»: Πώς ΗΠΑ και Ρωσία έστρωσαν χαλί στην Τουρκία

«Τελικά τρεις ανάγωγοι, φιλοχρήματοι και ανιστόρητοι κυβερνούν τη Γή μας!»
ΑΚΑ  |  10:11

Προειδοποιεί για κυρώσεις ο Τραμπ, θα ανταποδώσουμε λέει ο Τσαβούσογλου

«Όταν αφήσεις την άρκαστη και απλώσει, δύσκολα την εξολοθρεύεις! Ακούς κύριε Τραμπ? »
ΑΚΑ  |  08:43

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X