ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ορεκτικό δεν έχει σερβιριστεί

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μετά από μία περίοδο παύσης στο Κυπριακό, φαίνεται πως το μαχαίρι και το πιρούνι θα έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο, εφόσον θ’ αποτελέσουν βασικά εργαλεία στο να σπάσει ο πάγος στην πρώτη μετά το Ενωτικό συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί. Που σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες και τα σαρδόνια χαμόγελα από πολιτικούς το προηγούμενο διάστημα όταν άκουγαν περί μη επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών, επαληθεύονται. Μπράβο τους. Και όχι μόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονταν και οι εκτός Κύπρου εμπλεκόμενοι με το Κυπριακό, που είχαν δει την όρεξή τους να πέφτει κατακόρυφα λόγω των εξελίξεων.

Με πεταλούδες στο στομάχι πλέον έχουν υποδεχτεί τα νέα για συνάντηση των δύο ηγετών, και η όρεξη άνοιξε εκ νέου. Λες και δεν έχει αποδειχτεί για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο να μην επηρεαστεί το Κυπριακό από εξωγενείς παράγοντες. Λες και δεν είχε γίνει τίποτα, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν βασιζόμενοι στην ατέρμονη αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά και πως ό,τι έγινε, έγινε. Μπορεί και να έχουν δίκιο που το βλέπουν έτσι, είναι άλλωστε ας πούμε για παράδειγμα, η δουλειά του κ. Αϊντε τέτοια που η φύση της δεν επιτρέπει απαισιοδοξία και αδιέξοδο. Αυτομάτως μένει χωρίς αντικείμενο και ο ίδιος. Το ορεκτικό όμως δεν έχει σερβιριστεί ακόμη και όπως όλα δείχνουν αργεί. Θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του τη 17 του Απρίλη καταρχάς. Από εκεί και πέρα ίσως όχι μόνο η Κύπρος αλλά ολόκληρη η Ε.Ε. που επηρεάζεται τα μέγιστα από τα εσωτερικά της Τουρκίας, να μιλάμε αλλιώς. Αλλά ας μη βιαζόμαστε. Το ότι θα βρεθούν Αναστασιάδης-Ακιντζί είναι θετικό.

Επίσης θετικό για χάρη της διαδικασίας, το ότι πολιτικοί αρχηγοί εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως και οι ίδιοι ξέρουν καλά, ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο δεν έχει φύγει. Αν η αντίδραση από τα Κατεχόμενα μπροστά σε μια κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είχε κάθε συνταγματικό δικαίωμα να το πράξει, είναι η μη υποχώρηση και το τέντωμα των ποδιών, τι περιμένουμε να γίνει σε πιο σημαντικά θέματα.

Ειδικά όταν αυτά αφορούν τη δική μας πλευρά; Θα πάρει αυτό που θέλει η ε/κ πλευρά στον χάρτη; Στον αριθμό επιστροφής προσφύγων; Θα πάψει η Τουρκία να θέλει ή να έχει ρόλο στο τέλος της ημέρας στην Κύπρο και θα καταργηθούν οι εγγυήσεις; Ή μήπως θα πάψουν οι Τ/κ να ζητούν ψήφο ίση με βέτο στα σώματα του κράτους; Πάνω σε ποιο επίπεδο καλής θέλησης αλλά και προϋπαρχόντων ενδείξεων εκ μέρους των Τ/κ και της Τουρκίας, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε πως θα συμβούν τα προαναφερθέντα;

Αν θεωρούν οι Τ/κ πως έκαναν το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» καταθέτοντας χάρτη, η λυσσαλέα ρητορική κατά της ε/κ πλευράς για το Ενωτικό αφενός και η κατακραυγή των ίδιων των μελών της «κυβέρνησης» για το λάθος Ακιντζί, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως το πρόβλημα δεν είναι στο αν θα συναντηθούν εκ νέου οι ηγέτες. Δείχνει πως σε μεγάλο και ασύμφορο για εμάς ποσοστό, ό,τι είναι να γίνει από την πλευρά μας και μόνο, θα οδηγήσει σε εξελίξεις στο Κυπριακό. Κι αυτή η διελκυστίνδα που μας αναγκάζει να χάνουμε πόντους στη διαπραγμάτευση για χάρη της συνέχειας των συνομιλιών και για να υπάρξει μια άλφα κατάληξη, δεν ωφελεί πολιτικά τον Αναστασιάδη.

Εν καιρώ μαζί του θα κληθούν να πάρουν θέση και εκείνοι που πιέζουν τα πράγματα για να υπάρξει συνέχεια και κατάληξη. Η όποια λύση δεν θα γίνει αποδεκτή για να υπάρχει μια λύση, όπως λέμε τώρα να βρεθούν οι δύο ηγέτες για να υπάρξει μια συνέχεια. Και επειδή όλα αυτά είναι γνωστά σε εκείνους που πρέπει, καλά θα είναι να προετοιμαζόμαστε τόσο για λύση όσο και για πλήρες αδιέξοδο χωρίς επιστροφή. Γιατί τότε οι απαντήσεις δεν θα προέλθουν ως μέρος ενός φουλ γεύματος αλλά ως ένα σκέτο κρύο πιάτο που δεν θα το έχουμε παραγγείλει αλλά θα το πληρώσουμε στον λογαριασμό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Νεκρός από πνιγμό 21χρονος χειριστής τζετ-σκι στη Μύκονο

«Έπαθε εισροφηση...Όχι αναρρόφηση...,έλεος »
Γιάννης  |  22:54

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X