ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από σήμερα… 27

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει σήμερα το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ. Η τελευταία από την πλευρά της, έχει ήδη δώσει τον τόνο της προετοιμασίας, με τις σχετικές συνομιλίες να ξεκινούν ουσιαστικά από τον Μάιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. 

Θα μοιραστεί για την ώρα, ένα προσχέδιο στους 27 για τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως πλέον μετράμε μείον ένα, παρά τα όσα ακούστηκαν στις Βρυξέλλες. Κι αυτά, πέρυσι αρχές του καλοκαιριού, είχαν να κάνουν με το πώς θα μπορούσε η Βρετανία να αποφύγει το Brexit, τη στάση που θα κρατούσαν τα δικαστήρια της χώρας, ο πολιτικός κόσμος και οι άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου και πιθανόν και ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα αναιρούσε το πρώτο. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, και σωστά.

Η Βρετανία πήρε μια απόφαση μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία για να την τηρήσει. Για να κάνει αυτό που θέλησε η πλειοψηφία του κόσμου ο οποίος ψήφισε να γίνει και όχι για ν’ ανατρέψει το αποτέλεσμα κάνοντας το όχι, ναι. Το ότι δεν υπήρχε επιστροφή, αυτό το γνώριζαν οι πλέον υποψιασμένοι των Βρυξελλών ωστόσο δεν το έλεγαν. Τώρα που όλα έχουν δρομολογηθεί, και που θα έλθουν και άλλες αλλαγές, με τη Σκωτία και την Ιρλανδία να έχουν τον πρώτο λόγο, η Ευρώπη πρέπει να περάσει σε μια νέα εποχή με άλλα όμως μυαλά.

Τα περί λαθών της ΕΕ έχουμε γράψει πολλές φορές, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα εφαρμοστούν από τώρα και στο εξής οι σωστές κινήσεις. Και η Κύπρος θα έχει συνέπειες, όπως και άλλες χώρες από την έξοδο της Βρετανίας, όπως και οφέλη. Το πώς και πότε θα συμβεί τι, δεν είναι της ώρας για να το αναλύσει κάποιος, εφόσον όλα είναι ακόμη νωπά.

Ουσιαστικά όμως, ζούμε ιστορικές στιγμές, τις οποίες δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε να γίνουν δραματικές. Δεν ακολουθεί άλλη χώρα τη Βρετανία και όσοι προβλέπουν μεγαλύτερα δεινά, έχουν διαφορετική ατζέντα. Από την άλλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η ειδική σχέση που θα έχει πλέον η Βρετανία με την Ευρώπη, εφόσον και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό. Η δε σχέση αυτή σε συνάφεια με τη σχέση που θέλει να έχει η Τουρκία με την ΕΕ, ειδικά στην Κύπρο πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαιτέρως το επόμενο διάστημα.

Μπορεί λοιπόν η Βρετανία να ενεργοποιεί το άρθρο 50 και να κάνει το βήμα εκτός, πρέπει όμως και η Ευρώπη ως δεμένο σύνολο να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της και να προχωρήσει εμπρός, κοιτώντας και λίγο τον εαυτό της στα μάτια.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση