ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:56
 

Να ξεπεράσουμε το blame game

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έχει από όλες τις απόψεις τη σημασία της. Καταρχάς είναι η πρώτη μετά των όσων έγιναν λόγω του «Ενωτικού» και εξαιτίας αυτού, εφόσον βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας και των Τ/κ για τις «κρυφές προθέσεις» της ε/κ πλευράς. Συμπεριφορές που σχολιάστηκαν με καυστικό τρόπο ακόμη και από εκείνους που δεν θέλουν με τίποτα να σταματήσει η διαδικασία και να υπάρξει ένα σχέδιο λύσης που θα έρθει σε δημοψήφισμα. Του ίδιου σχολιασμού θα τύχουν και σήμερα αυτές οι συμπεριφορές ανάμεσα στους δύο.

Την ίδια ώρα όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει πίσω. Θέλει (ακόμη και αν δεν θέλει) να προχωρήσει η διαδικασία και σίγουρα θα προτιμούσε να μην έχει να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τα θέματα, εφόσον χρειάζεται και για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, πρόοδο στο Κυπριακό. Ωστόσο, η βαριά ενασχόλησή του με θέματα και προβλήματα καθημερινότητας στα οποία είχε προσωπική εμπλοκή, κάτι που τηρουμένων των αναλογιών θα έπρεπε να είχε πράξει καιρό πριν, δείχνει πως θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο Προέδρου διευρυμένων πράξεων και όχι με μόνη στόχευση στο Κυπριακό.

Τώρα, πάλι θέλοντας και μη, η πορεία των πραγμάτων στο Κυπριακό θα μας οδηγήσει στις επόμενες κάλπες. Πορεία που θα μπει στη ζυγαριά με την αποτελεσματικότητα στην εσωτερική διακυβέρνηση και στις λύσεις μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, όπως είναι το ΓΕΣΥ για παράδειγμα. Οπότε, εφόσον παρά την πεποίθηση πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν τρέξει οι διαδικασίες στο Κυπριακό, δεν πρέπει να περάσει αυτή ακριβώς η εσωτερική διακυβέρνηση σε δεύτερη μοίρα.

Και η ζυγαριά για να σταθεί στη μέση, από τη μία Κυπριακό και από την άλλη εσωτερικό μέτωπο, θέλει κινήσεις που θα δεν θα ρίξουν το δεύτερο για το πρώτο. Με αυτή τη λογική, δεν πρέπει να είναι ο μεγαλύτερός μας φόβος το να κατηγορηθούμε εμείς για το αδιέξοδο. Τη στιγμή που δεν είναι η ε/κ πλευρά, στα μάτια των ενδιαφερομένων και στο εξωτερικό, που καθυστερεί με το «Ενωτικό». Ποιος ήταν πράγματι ο λόγος πίσω από όλη αυτή τη ρητορική; Ποια η αιτία; Επί της ουσίας καμιά. Και τώρα τι; Θα πρέπει να αλλάξει και η Βουλή την απόφασή της, πάλι για να συνεχιστεί η διαδικασία;

Την ίδια ώρα η μπάλα, όπως συνηθίζεται να λέμε, είναι στην Τουρκία. Είναι λάθος προσέγγιση αυτή διότι αφήνει εμάς ανοιχτούς σε υποχωρήσεις τις οποίες δεν πρέπει να κάνουμε είτε για να υπάρξει πρόοδος είτε για να υπάρξει ένα σχέδιο λύσης που τελικά, λόγω υποχωρήσεων, δεν θα υποστηρίζεται από κανέναν. Το τι είναι κοινά αποδεχτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν ισχύει στο πως το αντιλαμβάνεται και η Τουρκία. Για αυτό πρέπει να δούμε πέρα από το blame game, εφόσον δεν είναι εκείνο που θα κρίνει τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη στο Κυπριακό, αλλά το πώς φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Το να φταίει κάποιος σε πιθανό αδιέξοδο, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Κάποιος θα έχει την ευθύνη είτε την αναγνωρίζει είτε όχι. Το να μην την έχουμε εμείς, θα πρέπει να πάψει να είναι ταμπού, εφόσον είναι κοινά αποδεχτό ότι καταρχάς δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από το κεκτημένο για τις τέσσερις ελευθερίες ούτε και λύση με συνέχιση εγγυήσεων. Κι αυτά για να απαντηθούν δύο μόνο από τα πολλά ανοιχτά κεφάλαια και που έχουν και διεθνή χροιά.

Και τώρα να έβγαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να έλεγε «δεν μπορώ να υποχωρήσω και να δεχτώ εξαίρεση του κεκτημένου και εγγυήσεις» που το λέει αλλά παράλληλα να τερματίσει την παρουσία του στις συνομιλίες, θα είχε δίκιο να το κάνει. Ή θα περιμένουμε να ικανοποιήσουμε στο έπακρο κάθε τι που βγαίνει από την τ/κ πλευρά για να φτάσουμε σε ένα σχέδιο που δεν θα το υποστηρίζει, επαναλαμβάνω, κανείς;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Νεκρός από πνιγμό 21χρονος χειριστής τζετ-σκι στη Μύκονο

«Έπαθε εισροφηση...Όχι αναρρόφηση...,έλεος »
Γιάννης  |  22:54

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X