ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμοι για όλα;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Την ώρα που βρισκόμαστε στον προθάλαμο της επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι δεδομένο πλέον πως παράλληλα διαχωρίζονται και οι τάσεις. Δηλαδή, ποιος θέλει να προχωρήσει ο διάλογος, ποιος όχι και γιατί. Ουσιαστικά υπάρχουν εκείνοι των οποίων ο προεκλογικός βολεύεται με το να μην υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό και επί της ουσίας δεν θέλουν καν να υπάρξουν προσπάθειες, πόσο μάλλον αποτέλεσμα.

Είναι δεκτό από μια πλευρά, πολιτικά, εφόσον εξυπηρετείς ένα ακροατήριο, ωστόσο, την ίδια ώρα είναι και κρίμα, εφόσον έρχονται και θυμίζουν πεπαλαιωμένες ρητορικές έστω και αν εκείνος που εκφέρει τις απόψεις αυτές είναι νέος σε ηλικία. Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένη η στάση Αναστασιάδη. Θα προχωρήσει όσο μπορεί για να φέρει μια λύση την οποία θα καταθέσει στο δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να θέλει να πράξει αλλιώς δεν μπορεί, ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να τον καθιστά ευάλωτο στις συνομιλίες.

Η δική μας πλευρά δεν έχει να χάσει στη διαδικασία αυτή, της οποίας όμως η συνέχεια δεν σημαίνει λύση για μια λύση. Εκείνο που για τον ίδιο θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πετύχει, είναι ένα σχέδιο που θα μπορεί να το υποστηρίξει. Διαφορετικά, πολιτικά, θα τον βολέψει και το αδιέξοδο εφόσον εκείνος έχει υποστηρίξει πως θα το πάει όσο πάει. Και αυτό θα γίνει. Από την άλλη πλευρά, τώρα. Μιλάμε τόσα χρόνια με τους ίδιους όρους, αναλύουμε τις τακτικές και τις τοποθετήσεις, δίχως στην ουσία να έχουμε καταφέρει κάτι περισσότερο πέραν του να βρισκόμαστε μπροστά σε εκπλήξεις από την Τουρκία.

Εκείνοι που δεν θέλουν λύση, έχουν να προτείνουν κάτι για την επόμενη κίνηση της Τουρκίας; Πώς και μέσα από ποιους διαύλους θα υπάρξει αντίσταση σε όποια σχέδια και αν έχει η Άγκυρα, αν όλα καταρρεύσουν; Αν η Τουρκία αποφασίσει για παράδειγμα να προχωρήσει σε προσάρτηση, εμείς θα αρκεστούμε στην επίκληση της διεθνούς νομιμότητας; Όσο απομακρυσμένο σενάριο και να είναι αυτό της προσάρτησης, που είναι εφόσον δεν θέλει η Τουρκία να γκρεμίσει κάθε γέφυρα με την Ευρώπη, οι δικές μας οι δυνατότητες δεν θα είναι εν πολλοίς περιορισμένες για να αντιδράσουμε; Εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το λεγόμενο «Β» που να προτείνει ξεκάθαρα πως σε περίπτωση που δεν επέλθει λύση στο Κυπριακό, θα συμβεί το Α και το Β.

Εφόσον, αν υπάρχει κάτι βέβαιο, είναι το ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν πρόκειται να μείνει ως έχει. Εδώ, σε αυτό το σημείο, έρχεται και βρίσκει και την κυβέρνηση το πιθανό «Όχι» σε ένα νέο δημοψήφισμα. Που πέραν του ότι πρόκειται για το Κυπριακό, αυτό το όχι είναι που επικρατεί ποσοστιαία όποιο και να είναι το ερώτημα τουλάχιστον στην Ευρώπη των τελευταίων πέντε χρόνων.

Είναι στην ίδια λογική που θα πρέπει να εργαστεί και το κυβερνητικό επιτελείο. Στη διαχείριση του «Όχι». Δεν μπορούν λοιπόν με τη σειρά τους κυβερνητικά στελέχη να λένε πως δεν σκεφτόμαστε το τι θα γίνει σε περίπτωση που ο λαός απορρίψει το σχέδιο λύσης. Είναι άρνηση της πραγματικότητας και το βέβαιο είναι πως αυτή θα συνεχίσει να εξελίσσεται πέραν των δικών μας αρνήσεων να τη δούμε όπως πραγματικά είναι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X