ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:43
 

Για ένα κτίριο στην Κένεντι

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι ένα επιβλητικό κτίριο. Από όλες τις απόψεις, εντάσσεται μέσα σε εκείνα τα κτίρια που δεν περνάνε απαρατήρητα. Τουναντίον. Περνάς και το βλέπεις. Είναι εκεί, δεν λείπει. Δεσπόζει και έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να το κάνει. Ύψος, πλάτος, φιμέ παράθυρα, μεγάλους χώρους για να παρκάρεις. Ως κτίριο που στεγάζει έναν θεσμό, επιβάλλεται με μεγάλη ένταση στη γύρω περιοχή. Κυριαρχεί θα έλεγε κανείς, έστω και κάπως υπερβολικά. Ειδικά σε σύγκριση με τα όσα υπάρχουν γύρω του. Με τα οποία δεν έχει διάδραση βέβαια, ούτε και επικοινωνία. Δεν το ξέρει, δεν το απασχολεί συνάμα. Αγνοώ αν είναι «πράσινο» ως κτίριο, αν έχει κι αυτή την ιδιότητα ή όχι, ανάμεσα σε άλλες που δεν έχει.

Σίγουρα κάποιες ιδιότητες δεν τις έχει, κάποιες αντίστοιχα τις έχει και μένει ικανοποιημένο (και εμείς μαζί του ας πούμε) με αυτά που έχει. Ως εκεί. Και να θέλουμε δεν θα πάει παρακάτω. Γιατί με αυτά που έχει κάνει, λέμε, ό,τι μπορεί ως κτίριο εφόσον ολοκληρώθηκε για να εκπληρώσει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Το τι γίνεται μέσα του ή απέναντί του δεν το απασχολεί. Ή μάλλον το απασχολεί όσο και η επίπλωση. Δεν θα γυρίσει να ρωτήσει, γιατί μπήκαν εκείνα τα έπιπλα και δεν μπήκαν άλλα για παράδειγμα. Ή ποια είναι πιο άνετα… Όχι. Παράλληλα, και όλα τριγύρω ν’ αλλάξουν, πάλι το ίδιο του κάνει. Αν αποφασίσουμε ν’ αλλάξουμε όλα τα κτίρια πέριξ αυτού, να τα χτίσουμε αλλιώς δημιουργώντας ένα νέο τοπίο, εκείνο το κτίριο της Κεντρικής δεν θα νοιαστεί. Δεν θα μπει στη διαδικασία να πει τη γνώμη του και να τοποθετηθεί για το αν αυτό το τοπίο που θα δημιουργήσουμε εμείς, είναι σωστό ή λάθος.

Ίσως βέβαια, δεν αποκλείεται, κάτι να πάρει το μάτι του ότι γίνεται στη γειτονιά κατά τη διάρκεια των εργασιών, δεσπόζει είπαμε, αλλά δεν θα μπει στη διαδικασία να εξακριβώσει το τι ακριβώς γίνεται. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Γιατί ανάμεσα στα άλλα που φέρει ως ιδιότητες, είναι και δυσκίνητο. Κτίριο είναι, πού να πάει; Και πώς; Απολύτως δυσκίνητο. Ως τέτοιο δεν θα μπορέσει να πεταχτεί απέναντι μια στιγμή, να δει τι κάνουμε εμείς, τι φτιάξαμε και πώς… Ούτε και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις με τους αρχιτέκτονες για την αλλαγή του τοπίου. Θα μείνει στη θέση του, ακλόνητο, έχοντας την εντύπωση πως τίποτα δεν μπορεί να ταράξει τη γαλήνη του ή σκονίσει τα παράθυρά του. Έχει δίκιο να σκέφτεται με αυτό τον τρόπο, γιατί εμείς που το χτίσαμε του δώσαμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν τα είχε πριν; Του δόθηκαν στην πορεία; Και πριν τα είχε, κάποια ήταν λάθος είπαμε να τα διορθώσουμε και τελικά ίσως έγιναν πάλι λάθος.

Οπότε εκείνο που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν εκείνο κατάλαβε ή δεν κατάλαβε τα χαρακτηριστικά που του δώσαμε. Ακούω «έξυπνο» κτίριο; Ναι. Αν τα κατάλαβε, είναι αυτό που λέμε «έξυπνο» κτίριο και δεν μπορεί παρά να στέκεται στο ύψος του κατά τις περιστάσεις. Στέκεται; Είπαμε καταλαβαίνει πως κάτι αλλάζει στη γειτονιά, αλλά δεν θα πάει να ρωτήσει. Άρα, το πόσο έξυπνο είναι μπάζει νερά. Είναι λειτουργικό; Εξαρτάται. Το ότι έχει μεγάλους χώρους πάρκινγκ σημαίνει, και είναι παγίδα αυτό, πως μπορεί να παρκάρει μέσα του ό,τι νομίζει και να μη δίνει λογαριασμό στους απέξω.

Δεν ξέρω αν είναι λειτουργικότητα αυτό. Επίσης δεν ξέρω αν η δυνατότητα του να κλείνει τις μπάρες από μόνο του άμα κουραστεί στο τέλος ή στα μέσα της μέρας, επίσης το κάνει λειτουργικό. Επειδή, λοιπόν, είναι πολλά τα ερωτήματα για το κτίριο της Κεντρικής και επειδή δεν έχει στόμα εκείνο να τα απαντήσει, μήπως να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα; Λέω εγώ τώρα. Γιατί το να δεσπόζει είναι κάτι. Να μας κοιτάει όμως αφ’ υψηλού και να νομίζει πως είμαστε λιγότερο έξυπνοι, πως δεν πρέπει να ασχοληθεί μαζί μας είναι δεσποτεία. Την οποία καλοπληρώνουμε…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

«“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση ...»
Αλκης  |  15:13

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!»
ΧΓΑ  |  13:50

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Ε είπε μας αλλονα και κελάηδησε ο κ Κελαηδης!! Εδώ αναδείχθηκε η διαφθορά στην σημαντικότερη εξουσία ...»
Yiannos  |  08:54

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X