ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εμπιστοσύνη είναι πιάτο που τρώγεται κρύο

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Πρώτος στόχος στο Κυπριακό είναι να φύγει από η Τουρκία από την Κύπρο. Δηλαδή αν κάποιος σήμερα άνοιγε τα μάτια του και ρωτούσε τι σημαίνει αυτό, θα του λέγαμε αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Και για χάρη αυτής της υποθέσεως, θεωρούμε πως η πλειονότητα των Τ/κ συμφωνεί. Άρα για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να πείσουμε τους Τ/κ πως μαζί μας είναι ασφαλείς. Δεύτερος στόχος στο Κυπριακό είναι αφού πειστεί η Τουρκία να αφήσει κατά μέρος την επικυριαρχία της στην Κύπρο, να λυθούν όλα τα άλλα ζητήματα.

Περιουσιακό, εδαφικό, αποζημιώσεις, «σήκωμα» της οικονομίας των Κατεχόμενων από εμάς, εφόσον θέλουμε την Τουρκία εκτός κι εκείνη, μάλλον, δεν θα ενδιαφερθεί να προσφέρει οικονομικά. Κεφάλαια που έχουν ανοιχτές πολλές υποσημειώσεις μεγάλες και μικρές με την πλέον επίφοβη για να καταρρεύσει η προσπάθεια, να είναι η τελευταία. Για το κόστος της λύσης δεν έχουμε πει και πολλά. Σχεδόν τίποτα. Κι αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Τρίτος στόχος στο Κυπριακό είναι, πλέον, να διαφεντεύει η Κυπριακή Δημοκρατία τα των ενεργειακών της, άρα να μην μπλέκεται η Τουρκία. Οι τρεις αυτοί στόχοι έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Την εμπιστοσύνη. Για να φύγει ο τουρκικός στρατός, οι Τ/κ πρέπει να αισθανθούν ασφάλεια μαζί μας. Για να είναι βιώσιμο το κόστος της λύσης, θα πρέπει οι αριθμοί να λένε την αλήθεια, πριν από τα δημοψηφίσματα. Για να μπορούμε να προχωρήσουμε στα ενεργειακά, πρέπει να εμπιστευτούμε ότι η Τουρκία δεν θα βγάζει κάθε τρεις και λίγο τον στόλο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εμπιστοσύνη δεν εμπεριέχεται σε κανένα από τα κεφάλαια, μεγάλα ή μικρά, δεν μπορεί να χωρέσει σε σημειώσεις ούτε verbalis μπορεί να σταθεί. Αν ήταν, θα είχαν γίνει μέχρι τώρα και τα δύο. Με κάποιο τρόπο θα την είχαμε καλουπώσει μέσα στην ατελείωτη ύλη του Κυπριακού και λεκτικά θα την αναπτύσσαμε. Εξού και είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, μια παράφραση που κρύβεται πίσω από άλλες φράσεις, όπως για παράδειγμα ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να συνιστά απειλή για την ασφάλεια της άλλης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δουλειά που έχει γίνει είναι μηδενική.

Οι άνθρωποι που πριν από τον πόλεμο ζούσαν μαζί, φεύγουν από τη ζωή, και οι επίγονοι, μάθανε να ξεχωρίζουν τον απέναντι ως απέναντι και όχι ως διπλανό. Η δε θέσπιση εμπιστοσύνης μέσω των θεσμών, δικλίδων ασφαλείας και προνοιών, θέλει χρόνο να λειτουργήσει και να αποδείξει τον εαυτό της. Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο εφόσον εξ αντικειμένου οι δύο πλευρές δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Μια ανθρώπινη σχέση που ξεκίνησε με όλα τα φόντα κατέληξε σχεδόν σε αποστροφή προσωπικού επιπέδου. Δεν υπάρχει παράδειγμα προς μίμηση, όπως αυτά που βιώνουμε στις παρέες ή στις οικογένειές μας. Υπάρχει όμως, θα πουν οι πιο αισιόδοξοι, ένα προζύμι. Μια μαγιά που είναι εκεί, και έχει τη δική της φωνή και που θέλει να δουλέψει προς επίτευξη των προαναφερθέντων. Ναι, αλλά σε τι ποσότητα; Και με πόση δύναμη; Εκείνοι που δεν θέλουν τη λύση, είναι περισσότεροι; Και δεν τη θέλουν γιατί κυρίως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Κάποια σχέση όμως πρέπει να υπάρξει.

Δεν μπορούν τα πράγματα να μείνουν ως έχουν. Εκείνα όμως που κάνουν, ήδη, το μελλοντικό οικοδόμημα να κουνιέται και εδράζονται όλα σχεδόν στην εμπιστοσύνη είναι εκεί. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να μην είμαστε αποκλειστικά προσκολλημένοι στη ΔΔΟ; Μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι άλλο πάνω σε όσα ήδη συμβαίνουν; Μια μετεξέλιξη άλλου τύπου; Ξέρει η κοινωνία πώς ονομάζεται και τι σημαίνει; Γιατί δεν το συζητάμε σαν ενδεχόμενο και περιεχόμενο; Για να έρθει η ώρα να το συζητήσουμε σοβαρά μια και καλή; Το πάθημά μας είναι ότι πως όσα αποφεύγαμε τα πάθαμε, και καλά θα ήταν, σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον, όσο μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όσα μπορούμε. Τουλάχιστον αυτό, δεν έχει κανένα κόστος. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Αναστασιάδης: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν πολλά που αφορούν την δικαιοσύνη

«Μα γιατί τόση βία; Υπάρχει και η επόμενη πενταετία…. Να το συνδυάσετε με το τελεφερίκ σιόρ… »
Ai Em  |  09:26

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X