ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:00
 

Η λυτρωτική ανάγκη της λήθης

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Τα σοκ είναι επαναλαμβανόμενα. Η κυπριακή κοινωνία ηλεκτρίζεται και στέκει με δέος πλέον μπροστά στα υλικά που τη συνθέτουν πια και την εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό αλλά και που την έχουν κάνει να ξεβολευτεί. Που την έχουν αρπάξει από τα μαλλιά και την έχουν κατεβάσει επίπεδο. Ο φόβος που προκαλεί η ανασφάλεια είναι δομικός και ραγίζει τα θεμέλια της γνώριμης πραγματικότητας. Ο φόβος βγήκε στον δρόμο.

Με αφετηρία το έγκλημα στον Στρόβολο, η κοινωνία ωριμάζει άγρια και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται πως μέσα της έχουν πεθάνει ορισμένα εκ των καλύτερων στοιχείων της. Εξ εκείνων που κάποτε, παλιά, την όριζαν. Από τη μια φοβάται πλέον για την ίδια την ύπαρξή της και από την άλλη οργίζεται εφόσον μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα περάσαμε από το σοκ του εγκλήματος σε εκείνο της απώλειας μια ανθρώπινης ζωής. Απώλεια που εξετάζεται αν προήλθε από αμέλεια ή όχι. Εκείνοι που προσπαθούν να προλάβουν τα λαϊκά δικαστήρια, ματαιοπονούν. Η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της και επειδή ακριβώς ωριμάζει με τη βία, δεν στέκει στο τι είναι κατάλληλο να πει και τι όχι. Τα λέει έστω κι αν δεν τα ακούν οι επαΐοντες. Έβγαλε τα συμπεράσματά της και για το έγκλημα. Και ξέρει πως φοβάται, αυτό λέει, και πως θέτει τις αρχές ενώπιον των ευθυνών που πάντα είχαν.

Αυτά που λέει, προσαυξήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν όταν μετά από επίθεση ένας αστυνομικός πάλεψε για τη ζωή του και ευτυχώς τα καταφέρνει. Έβγαλε τα συμπεράσματά της και για τον δεκάχρονο και την επόμενη έτρεξε μαζικά τα παιδιά της στα νοσηλευτήρια με το πρώτο παράπονο. Όλα αυτά, σε εκείνους που θέλουν να δουν, «δείχνουν». Πως το έγκλημα κυριαρχεί και ο «πόλεμος» για την ώρα είναι υπέρ του, με καμένες καφετέριες και ταβέρνες να το φωνάζουν. Μια πτυχή που πάντα υπήρχε, με τις δικές της διαδρομές, τώρα έχει αποθρασυνθεί εμπεριέχοντας άλλα χαρακτηριστικά και βγάζει τη γλώσσα της στο κράτος με έμφαση. Στο κράτος που θα πάρει αποφάσεις. Επέρχεται η απώλεια του μικρού παιδιού, πάνω στο παιχνίδι του. Αν δεν έχεις μελανιάσει μέχρι τα τώρα ως κοινωνικός ιστός, δεν σου μένει και πολύ κόκκινο ακόμη. Και εκεί αναδυκνείονται, πάνω στο μνήμα του μικρού, οι μικρές μας αλαζονείες και η προάσπιση των βασιλείων μας. Την ώρα μάλιστα που εμείς, οι άλλοι, αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας για καλή νύχτα. Εκείνη η μάνα όχι. Την ώρα εκείνη διαλέξαμε για να πούμε ότι μας αδικείτε.

Ότι μας πιέζετε. Ότι ευθύνη έχει μόνο το ιατρικό προσωπικό και όχι το Υπουργείο ή ότι ευθύνη έχει το τελευταίο μόνο και όχι το πρώτο. Άπαντες ερχόμαστε τελευταίοι, μελανιασμένοι από την ένδεια της στιγμής και των λεγομένων μας. Δεν θα μιλήσω έτσι με άλλους ανθρώπους για τα δίκαια και τα άδικα της δουλειάς τους. Την ώρα που θάβει η κοινωνία ένα παιδί, σε κάνει να νιώθεις καλά η υπεράσπισή σου; Άρα δεν είναι μέρος των πολλών αλλά μέλος των λίγων. Ούτε θα αναλύσω το γιατί έχει αναληφθεί σε κανονικότητα το έγκλημα και κανείς δεν έχει το φιλότιμο να πει «φταίω, γεια σας, αποχωρώ, κάντε ό,τι μπορείτε αφού δεν μπορώ εγώ». Ούτε και θα δώσω εύσημα στην αντιπολίτευση για την κριτική της.

Η κοινωνία είναι μία, συνεχής, δεν είναι πολιτικός στίβος που άλλα πρόσωπα έχει τη μια και άλλη την άλλη. Αυτή η κοινωνία έχει αλλάξει, αλλά είναι και πάλι τυχερή. Γιατί η ανάγκη της λήθης είναι αντίστοιχη της πείνας. Πρέπει να καλυφθεί, και είτε πρέπει είτε όχι, καλύπτεται με ευκολία ανάλογη του να ανοίξεις για μεζέ την πόρτα του ψυγείου. Η λήθη επικρατεί λυτρωτικά, ωστόσο, δεν θα μεταλλαχθούμε σε ευγενικούς ηλίθιους για κανέναν. Ας το περιμένουν κάποιοι. Δεν θα γίνει. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Δύσκολη υπόθεση η προσωπική ευτυχία

«Αμα έχεις πίστη στο θεό και προσεύχεσε καθημερινα , βέβαια θα έχεις πρωσοπικη ευτυχία.»
Marios  |  20:51

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X