ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:09
 

Η Ρωσία που απομακρύνεται

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το γεγονός ότι ο εναγκαλισμός της Ρωσίας με την Τουρκία ενδυναμώνεται όσο περνάει ο καιρός, και περνάει από οπλικά συστήματα, την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και τη Συρία, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο από την Κύπρο. Καταγράφεται μια στενή πλέον σχέση μεταξύ δύο χωρών που δεν βρίσκει αναχώματα, τουναντίον κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Όλο αυτό το σκηνικό, προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με το παραδεχτό από διπλωμάτες γεγονός, πως η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία στο Κυπριακό. Ειδικά με τις σχέσεις της τελευταίας και της Ε.Ε. να περνούν αν όχι δύσκολες τουλάχιστον νωθρές ώρες, κάτι που φάνηκε και από το ότι Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, απαίτησαν την καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία αποκλειστικά σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Το κύμα δυσφορίας στην Ένωση μεγαλώνει, κυρίως από την παραδοχή της εξάρτησης που έχει με την Τουρκία, η μη απόλυτη κατάθεση και επιβολή λύσεων στα προβλήματα εκ μέρους της Άγκυρας και από τις λίγες επιτυχίες της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Που επίσης είναι ένα μεγάλο θέμα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Μια δύσκολη έτσι σχέση γίνεται δυσκολότερη, όταν ακόμη και τα κονδύλια που ήταν ή φάνταζαν τέλος πάντων σαν ο απόλυτος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δυο πλευρές, και που έπαιζαν και το ρόλο της κοινής γλώσσας ή εκείνη που καταλάβαινε καλύτερα η Τουρκία, μοιάζει να καταρρέει.

Τι μπορεί, λοιπόν, να πει ο Ερντογάν στον Πούτιν και αντίστροφα, για το Κυπριακό; Η σύμπλευση στον ενεργειακό και εξοπλιστικό μαραθώνιο μοιάζει σαν επικεφαλίδα ανάμεσα στις δύο χώρες, και το εθνικό μας θέμα μετά βίας θα μπει στην τέταρτη παράγραφο του κειμένου που γράφουν. Αν η σχέση Κύπρου-Ρωσίας έχει ξεφύγει από τις βάσεις που μέχρι σήμερα την όριζαν, σε όλα τα επίπεδα, αυτό σημαίνει πως υπάρχει παρασκήνιο που δεν είναι υπέρ μας. Σε πρώτο χρόνο δεν έχει καταγραφεί γεγονός που να υπερτονίζει πως όντως η σχέση Ρωσίας-Κύπρου είναι σε κρίση.

Ωστόσο, όταν και εφόσον πάλι φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για αποφάσεις στο Κυπριακό, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη θέση της Ρωσίας που μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, όσο κι αν σε πρώτο χρόνο δεν έχει καταγραφεί κάτι. Πέραν των όσων και ο ίδιος ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο υποστηρίζει, ότι δηλαδή είναι μια συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας και τίποτα παραπάνω. Ναι, αυτό μας έχει διδάξει η πολιτική. Να μένουμε σε ό,τι φαίνεται και να μην κοιτάμε και το παρακάτω. Αυτά όλα πρέπει να μας απασχολήσουν σε αξιωματικό επίπεδο, και την ίδια ώρα, θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι και προτάσεις που αφορούν την εμπλοκή της Ρωσίας στα ενεργειακά μας, εφόσον άλλο πεδίο που να προσδώσει χειροπιαστό και μεγαλεπήβολο αποτέλεσμα δεν έχουμε. Ή δεν το έχουμε αναπτύξει, εφόσον και στην ψηφιοποίηση της Κύπρου θα μπορούσε η Ρωσία να έχει ρόλο. Ωστόσο και στα ενεργειακά είναι δύσκολη η όποια εφαρμογή μιας όποιας επιλογής.

Έχει ήδη ειπωθεί και καταγραφεί η ιδέα της εμπλοκής της Ρωσίας στην περίπτωση που απαιτηθεί η κατασκευή τερματικού στην Κύπρο. Η ιδέα αυτή μοιάζει με την κίνηση που έκανε η Τουρκία στο Άκουγιου. Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά για κανένα θέμα, θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τις επιλογές που έχουμε ώστε να ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των συμφερόντων πέριξ της Κύπρου. Αυτό την ώρα που καταγράφεται η θέση ότι το Ισραήλ έχει γυρίσει την πλάτη στην Τουρκία, και μαζί με τις προαναφερόμενες χώρες της Ε.Ε., αλλά και την Αίγυπτο ή την Ιορδανία, σχηματίζεται ένα μεγάλο αντιτουρκικό μέτωπο, που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε σε όλο του το εύρος, σε μια προσπάθεια από την οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκόψουμε κανένα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Αρχιεπίσκοπος: Γιατί δεν πήγα στην κηδεία του Δ. Χριστόφια

«"......κάλεσαν τον Άγιο αδελφό"!!! O ένας βαγαπόντης λέγει τον άλλο βαγαπόντη ΑΓΙΟ! Μα πότε εν ...»
ΑΚΑ  |  18:26

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Η πρόταση Ακκιντζί δίνει την ευκαιρία στον Αναστασιάδη να δείξει πόσο έξυπνος είναι. Αν είναι! »
ΑΚΑ  |  18:23

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Μόνο υπό τον όρο να στήσουν επιτροπή που θα αναλάβει την επιστροφή περιουσι`ων προσφύγων.»
Varoshiotis  |  20:48

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X