ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:48
 

Ο Κύπριος Βαρουφάκης

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το πέρασμα του πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και συναφών Σωμάτων τις μέρες που η χώρα βρισκόταν στο κενό, παρέμειναν στην επικαιρότητα και για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος δεν ήθελε να το ξεχάσει. Ηχογραφούσε τους συνομιλητές του, απέναντι σε όλους τους τυπικούς και άτυπους κανόνες, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του μέσα από αυτή την υπέρτατη επίδειξη λαϊκισμού, την υστεροφημία που αναζητούσε, συγγράφοντας ένα βιβλίο και βάζοντας το όνομά του στη μαρκίζα που πάντα ήθελε. Τον Βαρουφάκη τον έκρινε η κοινωνία, λιγότερο η συνείδησή του, αλλά και οι τότε συνάδελφοί του. Ο ίδιος όμως δεν νοιάστηκε διόλου για τον σάλο που ξεσήκωσαν οι πρακτικές του. Τις οποίες παραδέχτηκε και αντιμετώπισε όλα τα επιχειρήματα εναντίον του, υποστηρίζοντας ό,τι έκανε, σταθερά απόμακρος από την κοινωνία.

Για εμένα η ατάκα του Νικόλα Παπαδόπουλου περί ηχογράφησης του Γιώργου Παμπορίδη ελέγχεται περισσότερο από τις παραδοχές Βαρουφάκη. Ο τελευταίος ήταν ένας ΥΠΟΙΚ, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προαλείφεται για αρχηγός κράτους. Υπάρχει διαφορά και δεν είναι αμελητέα, δίχως να βγάζω λάδι τον Βαρουφάκη. Ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε μπροστά μας και με την ευκολία που παρέχει ένα λεκτικό επιχείρημα άνευ απόδειξης εκείνη τη στιγμή, είπε ότι έχει ηχογραφημένο τον υπ. Υγείας. Παράλληλα κέρδισε χρόνο μέχρι να προσκομίσει την ηχογράφηση. Δεν έχει γίνει ακόμη και καλύτερα να μην το κάνει. Δεν το έχει κανείς ανάγκη και περισσότερο οι ασθενείς στο όνομα και στην πλάτη των οποίων γίνονται όλα. Οι ασθενείς ενδιαφέρονται για το αν τελικά το ΓΕΣΥ θα δουλέψει. Τίποτα λιγότερο ή άλλο.

Ήρθαν όμως στη δημοσιότητα πρακτικά, που θύμιζαν άλλες πάλι πρακτικές, αλλά όχι ηχογράφηση. Σημείωση: Τα επισυναπτόμενα πρακτικά της ΟΕΒ, δεν αποτελούν προϊόν ηχογράφησης. Η ηχογράφηση, η οποία επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά, έγινε από κάποιον εκ των πολλών παρευρισκόμενων». καθώς έχουν τον ίδιο να μιλάει για πολυασφαλιστικό σύστημα και του άλλαξαν γνώμη. Αυτό σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Άρα, αν ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί πως το να καταφεύγει κανείς σε ηχογραφήσεις για ένα θέμα εσωτερικό, για μια διαφωνία, ώς πού μπορεί να φτάσει, αν αναλάβει τα ηνία της χώρας; Θα ξεπεράσει τον Βαρουφάκη προφανώς. Δεν αντιλαμβάνεται ο ίδιος, και απορώ, πως δεν είναι θεμιτές πρακτικές αυτές και δεν μπορεί να τις χρησιμοποιεί ούτε καν σαν επιχείρημα; Και βγαίνουν εφημερίδες και χαρακτηρίζουν ως «αχρείαστο» τον καυγά μεταξύ Παπαδόπουλου-Παμπορίδη αλλά δεν παίρνουν θέση για τα περί ηχογραφήσεως. Η προοπτική των μεθόδων του κ. Παπαδόπουλου, με οδηγούν στο να κάνω ένα βήμα πίσω και να πω ότι δεν αποδέχομαι την ηχογράφηση ως πολιτική πρακτική και επιχείρημα, διερωτώμαι αν είναι άμυνα και ποια είναι για ανάλογα θέματα και κυρίως αναρωτιέμαι για το τι έπεται από τον ίδιο. Επαναλαμβάνω πως αχρείαστη, χωρίς εισαγωγικά, είναι η αντιπαράθεση πάνω στις πλάτες των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων στις αίθουσες αναμονής των νοσηλευτηρίων.

Ζητούμενο για το ΓΕΣΥ, 100%, είναι να δουλέψει. Η μορφή, το περιεχόμενο, οι πρόνοιες, ο διάλογος, εν πολλοίς είναι απαραίτητα σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά δεν αποτελούν ίαση και ανακούφιση του πόνου. Αν πρέπει, λοιπόν, οποιοσδήποτε πολιτικός να καταφεύγει απαραίτητα στον λαϊκισμό για να πείσει για τις θέσεις του, προτιμώ να το κάνει με τη… συνήθη πρακτική: στις πλάτες της κοινωνίας, στην προσπάθειά του να μιλήσει εξ ονόματός της. Αν θα το καταφέρει ή όχι είναι άλλη υπόθεση (ελπίζω όχι) αλλά την ίδια ώρα, δεν θα χαθεί το αόρατο όριο περιφρούρησης του πολιτικού πολιτισμού. Που δεν το βλέπουμε, αλλά το συναισθανόμαστε να χάνεται λόγω ανούσιων βραβεύσεων επωνύμων-αστέρων τηλεοπτικής χαύνωσης, ηχογραφήσεων και επιχειρηματολογίας διανθισμένης με υλικά οικοδομής στην οποία η κοινωνία καλά θα κάνει θα στρέψει την πλάτη της. Εκεί δεν κρύβονται αλήθειες αλλά επιχειρήματα άδεια, αυθαίρετα και ανεδαφικά και άρα δυνητικά επικίνδυνα για όποιον επιλέξει να χτίσει επάνω τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση